Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Här tar tusentals hundar över Göteborg: ”Är kul att vara här"

9 000 hundar samlas på Nordens största hundevenemang.
Foto: LOVISA WALDECK

Under fredagen gick startskottet för året hundmässa My Dog i Göteborg. 

I fyra dagar samlas tusentals hundar och hundägare.

– Resultatet är inte så viktigt, bara kul att vara här, säger besökaren Sophie Thörnqvist från Eskilstuna.

I början av januari förvandlas hela Svenska Mässan i Göteborg till en hundrastgård. I fyra dagar samlas tusentals besökare från hela Sverige med hundraser från hela världen. 

– Mässan i den här skepnaden har funnits i 15 år. Men hundutställningen under trettonhelgen på Svenska Mässan har funnits i närmare 40 år, säger Tommy Von Brömsen, affärsansvarig på My Dog. 

Några av punkterna är hundmassage och hundteater. Därutöver finns bland annat föreläsningar från bland annat hundpsykologer och hundälskaren Anders Bagge.

Tommy Von Brömsen är affärsansvarig på My Dog:”Det bästa med mässan tycker jag är att se alla besökare och alla hundälskare som kommer hit och frossar i sin största hobby och sin passion”.
Foto: LOVISA WALDECK

Hundpsykologen: Viktigt att sysselsätta

Hundpsykologen Anders Hallgren började arbeta med hundar på 1970-talet.  

– Ungefär hälften av landets alla hundar vilar för många timmar per dygn. Deras ägare säger till dem att vila eller inte skälla men det är fel, man ska aktivera dem i stället, säger han och fortsätter:

– De flesta tror att hunden är ouppfostrad när den skäller och drar i kopplet, men hunden har i stället fått överskottsenergi.

Vad kan man göra för att sysselsätta hunden mer än promenader? 

– Hundar arbetar med nosen. Göm godisar lite här och var i hemmet som din hund sedan ska leta upp. Det tar mig tre minuter att gömma tre godsaker och det kan ta hunden en kvart att hitta dem.

Anders Hallgren är världens första hundpsykolog:”De flesta tror att hunden är ouppfostrad när den skäller och drar i kopplet men hunden har i stället fått överskottsenergi”.
Foto: LOVISA WALDECK

Norden största hundevenemang 

Över 9 000 hundar kommer tävla i hundutställningarna i Göteborg, vilket gör My Dog till Nordens största hundevenemang. 

– Det är första gången vi ställer ut här, men vi har ställt ut i Norge och Danmark tidigare och då har det gått väldigt bra, säger norrmannen Arnstein Bohnhorst, 62, som är på mässan tillsammans med sin hund Orion, nio månader. 

Även Sofie Thörnqvist, 55, från Eskilstuna ska ställa ut sin treåriga cocker spaniel, Douglas. 

– Resultatet är inte så viktigt, det är bara kul att vara här. Det bästa är att träffa kompisar och vara bland andra hundmänniskor. Titta på alla saker och köpa roliga hundprylar. 

Samantha, 7, och Elisabeth Shoaff, 47, från Kungsbacka med hunden Lucky, 3, som är en leonberger:”Jag är bara här som besökare i år. Lucky opererades nyligen så han kan inte ställas ut. Men jag tycker bara det är kul att umgås här, för det är så fin stämning”, säger Elisabeth.
Foto: LOVISA WALDECK
Arnstein Bohnhorst, 62, från Norge med hunden Orion, 9 månader, som är en rysk svart terrier:”Jag ska ställa ut i dag. Det är första gången vi ställer ut här, men jag har ställt ut i Danmark och Norge tidigare och det här gått väldigt bra”.
Foto: LOVISA WALDECK
Sophie Törnqvist, 55 år, från Eskilstuna med hunden Douglas som är en cocker spaniel:”Det bästa är att träffa kompisar och vara bland andra hundmänniskor. Men även att titta på alla saker, andra hundaktiviter och köpa roliga hundsaker”.
Foto: LOVISA WALDECK