Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Här tar hemtjänst-vd 72-åringens plånbok

Hemtjänst-vd:n står bakom den 72-åriga kvinnan vid kassan när hon glömmer sin plånbok. En övervakningsfilm visar hur vd:n plockar åt sig plånboken när hon gått.
Foto: Polisen

Här stjäl vd:n för ett privat västsvenskt hemtjänstföretag plånboken från en 72-årig kvinna i en matbutik.

Mannen åtalas nu misstänkt för stöld.

Hemtjänstföretaget anlitas av en västsvensk kommun.

– Om det är riktigt att han gjort detta kan han inte vara vd, säger kommunchefen.

Mannen åtalas för stöld efter att ha tagit den 72-åriga kvinnans plånbok när hon skulle betala i en matbutik i mars.

Kvinnan handlade för 151 kronor och räckte fram en 500-kronorssedel. Expediten frågade om hon hade en krona. Kvinnan lade då ifrån sig plånboken för att leta mynt i sin axelremsväska, enligt åtalet.

Hon slutförde sin betalning och gick, men glömde kvar plånboken. När hon strax där efter återvände för att leta efter plånboken var den redan borta.

Butikspersonalen berättade i efterhand för kvinnan och hennes man att butiken hade bilder på personen som stal plånboken.

Vd:n har erkänt i förhör

En övervakningsfilm visar hur vd:n för det privata västsvenska hemtjänstföretaget står bakom kvinnan i kön, och plockar åt sig plånboken när hon går. Bilderna från övervakningsfilmen gör att han senare kan gripas av polis.

Plånboken innehöll åtminstone 850 kronor, körkort och bankkort, enligt åtalet.

Mannen har erkänt stölden i polisförhör, men anser att det ska betecknas som snatteri.

Kommunchefen för den kommun som anlitar hemtjänstföretaget ser allvarligt på det misstänkta brottet.

– Det är naturligtvis oerhört graverande att en vd begår stöld. Det är helt ofattbart. Det är tragiskt för personen i fråga. Nu vill vi veta hur företaget tänker agera, säger kommunchefen.

"Naturligtvis helt oacceptabelt"

I runda tal ansvarar hemtjänstföretaget för 20 procent av kommunens brukare. Övrig del är kommunal hemtjänst.

– Vi kommer att vara väldigt tydliga med vad vi tycker om detta. Vi måste säkerställa att våra brukare, våra medborgare, har en trygg hemtjänst runtomkring sig, säger kommunchefen.

Vad ser du för konsekvenser av det här?

– Jag bedömer att han inte kan vara vd för det här företaget många timmar till. Det är ju naturligtvis helt oacceptabelt. Sedan är han inte dömd än. Om han gjort detta är det helt omöjligt att vara vd.

Den åtalade mannen ska ha tagits ur tjänst under torsdagen.

– Det var ett krav från kommunen. Sedan får vi avvakta vad domstol kommer fram till. Vi måste upprätthålla förtroende mot kommun och vårdtagare, säger en företrädare för företaget till Borås Tidning.