Niovåningshuset Stacken i Bergsjön har fått en ny fasad helt täckt med solceller. Foto: Annika SöderlundNiovåningshuset Stacken i Bergsjön har fått en ny fasad helt täckt med solceller. Foto: Annika Söderlund
Niovåningshuset Stacken i Bergsjön har fått en ny fasad helt täckt med solceller. Foto: Annika Söderlund
Kollektivhuset Stacken i Bergsjön före renoveringen. Huset är nära 50 år gammalt och byggdes som en del i miljonprogrammet.Kollektivhuset Stacken i Bergsjön före renoveringen. Huset är nära 50 år gammalt och byggdes som en del i miljonprogrammet.
Kollektivhuset Stacken i Bergsjön före renoveringen. Huset är nära 50 år gammalt och byggdes som en del i miljonprogrammet.
Här sätts de sista solcellsplattorna fast på fasaden. Foto: Annika SöderlundHär sätts de sista solcellsplattorna fast på fasaden. Foto: Annika Söderlund
Här sätts de sista solcellsplattorna fast på fasaden. Foto: Annika Söderlund

Här täcks höghuset i Göteborg med solceller

Publicerad

Det nära 50 år gamla niovåningshuset i Bergsjön – Stacken – har förvandlats till ett modernt passivhus med minimalt behov av uppvärmning.

Dessutom har fasaden helt täckts med solceller.

– En  unik grej är att renoveringen har genomförts utan att vi behövt höja hyrorna, säger Dan-Eric Archer, boende i huset och en av dem som drivit projektet.

Stacken är ett av de nio stjärnformade höghus som byggdes på Teleskopgatan i Bergsjön 1968-69 i det så kallade miljonprogrammet.

Niovåningshuset gjordes på 1980-talet om till ett kollektivboende med 35 lägenheter och gemensamma lokaler som kök, matsal, verkstad och lekhall. Byggnaden ägs nu av de boende i en kooperativ hyresrättförening vars medlemmar utgörs av de boende i huset.

Stacken har under de senaste åtta åren genomfört olika åtgärder för energieffektivisering men det var först för ett par år sedan som målet att huset skulle nå passivhusstandard formulerades.  

Miljöinsats och sänkta kostnader

– Medlemmarna har länge velat sänka driftkostnaderna för huset och samtidigt göra en insats för miljön, säger Dan-Eric Archer som bor i huset och även är en av dem som drivit renoveringsprojektet.

Solceller på fasaden ska ge byggnaden 90 000 kilowattimmar per år vilket motsvarar 90 procent av den totala elförbrukningen.Foto: Annika Söderlund

Passivhus är byggnader som behöver minimal uppvärmning utifrån. Genom en rad åtgärder, som att göra huset lufttätt och lägga till isolering, ska maximalt 15 kilowattimmar behövas per kvadratmeter och år vilket är en bråkdel av vad ett genomsnittligt hus använder. I övrigt är det exempelvis de boendes kroppsvärme, lampor och elektronik som alstrar värmen.

Först installerade föreningen ett nytt ventilationssystem och därefter fick taket tilläggsisolering med cellulosafiber. Nya energisnåla fönster sattes in och utanpå den tidigare fasaden har huset isolerats med Rockwoll.

Fasaden täckt av solceller

Utanpå detta har fasaden och taket helt klätts in med solceller. Kostnaden för solcellerna var ungefär densamma som för ett annat nytt fasadmaterial – och föreningen får därmed elen på köpet utan extra kostnad. Totalt har 1800 kvadratmeter solceller satts upp.

– I dag finns vissa typer av solcellsmoduler som är lika billiga eller billigare än konventionella fasadskivor och därför valde vi att använda solceller som fasadmaterial. Det är relativt ovanligt och på det sätt det genomförts här är det unikt i Sverige, säger Dan-Eric Archer.

Dan-Eric Archer är en av dem som drivit projektet med Stackens omvandling till passivhus.Foto: Privat

Kraftigt minskad energiförbrukning

Nu har energianvändningen för uppvärmningen av Stacken sänks med cirka 70 procent.

Och solcellerna ska ge 90 000 kilowattimmar el per år, vilket är 90 procent av den årliga elkonsumtionen i byggnaden.

Inga hyreshöjningar

– Vi har kunnat genomföra renoveringen utan att hyrorna behövt höjas. De besparingar vi får från själva renoveringen i form av sänkta driftskostnader betalar ränta och amorteringar på det lån som tagits för att finansiera åtgärderna, förklarar Dan-Eric Archer.

Budget på 12,5 miljoner

Efter tilläggsisoleringen av kallvinden och det nya ventilationssystemet med FTX som var början till omvandlingen av Stacken till ett passivhus, tog projektet fart för fullt för två år sedan. 

 

LÄS OCKSÅ: Här är värmekällan för dig – experten tipsar

 

– Då påbörjades processen för hela den nuvarande entreprenaden som precis blivit klar. Här har vi haft en helt annan budget på 12,5 miljoner kronor. Den består till två tredjedelar av banklån som föreningen tar och en tredjedel av bidrag, berättar Dan-Eric Archer.

Stort intresse utifrån för projektet

Det handlar om pengar från Västra Götalandsregionens miljöfond, Naturskyddsföreningen och det statliga investeringsstödet för solceller.

Dan-Eric Archer konstaterar att både byggbranschen och fastighetsbolagen visat stort intresse för Stacken-projektet:

– Vi har redan haft fem, sex studiebesök.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER