Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Hon styr samarbetet som Annie Lööf drömmer om

Kristdemokraterna och Moderaterna på ena sidan – Centerpartiet och Liberalerna på den andra. Det är så det såg ut när riksdagen röstade ner Ulf Kristersson som statsminister i veckan. Foto: OLLE SPORRONG
I Lilla Edet blir Centerns Julia Färjhage, 38, kommunstyrelsens nya ordförande. Här styr Alliansen ihop med MP. Foto: Lilla Edets kommun

Samtidigt som Annie Lööf utför sitt sonderingsuppdrag tar flera av hennes partikolleger över makten i kommuner runt om i landet.

I Lilla Edet blir Centerns Julia Färjhage, 38, kommunstyrelsens nya ordförande.

Här ska allianspartierna styra – tillsammans med Miljöpartiet.

– Vår förhoppning är att hitta breda samarbeten över blockgränserna, säger Julia Färjhage.

Kanske Centerledaren Annie Lööf sneglar avundsjukt på C-kollegan Julia Färjhage i Lilla Edet. I den lilla västsvenska kommunen lyckas nämligen alliansen få till ett nytt styre – med hjälp av Miljöpartiet.

Och i Lilla Edet är den lokala C-ledaren som tar hand om den tyngsta posten.

Det är vad Annie Lööf, enligt Liberalernas Jan Björklund, skulle kunna göra om en motsvarande konstellation blir verklighet på riksplanet.

Så sent som under lördagsmorgonen sa han i "TV4:s Nyhetsmorgon":

– Jag ser gärna att Ulf Kristersson blir statsminister. Men om förutsättningen för att få över Miljöpartiet är att det ska vara Annie Lööf, då är det viktigare att få en alliansregering med Miljöpartiet än vem som är statsminister.

Annie Lööf och Jan Björklund röstade i förra veckan nej till Ulf Kristersson som statsminister. Foto: OLLE SPORRONG

Minoritetsstyre i Lilla Edet

Samtidigt skulle det inte bli ett styre i majoritet.

Det är det inte heller i Lilla Edet.

Där har alliansen och MP 13 mandat av 31, och det är hos S den nya koalitionen hoppas få stöd för sin politik.

– Ja, vår huvudsakliga strategi är att söka stöd hos S, säger Julia Färjhage, som blir kommunstyrelsens nya ordförande.

SD har gått framåt i kommunen och tagit ytterligare två mandat. Partiet har åtta platser i kommunfullmäktige mot tidigare sex.

– Vi förhandlar inte med SD som har stor makt i det parlamentariska läge som vi har nu. Partiet är vågmästare, och visst kan de fälla oss. Vi kommer säkert komma i en situation där vi kommer behöva gå fram med förslag som vi inte förankrat med S och inte vet om det går igenom eller inte, konstaterar Julia Färjhage.

Julia Färjhage, C, tar över som kommunstyrelsens ordförande i Lilla Edet. Foto: Ulrika Engmér Sandström

Blocköverskridande samarbeten

I början av oktober stod det klart hur det nya borgerliga styret i Lilla Edet skulle se ut. Tidigare har S, V och L styrt i majoritet under två mandatperioder.

– När det blir oklara valresultat där det är svårt att hitta självklara majoritetskonstellationer tar det alltid lite tid. Men vi har haft ett gott samarbete under den tidigare mandatperioden, även om KD då stod utanför. Men det har inte varit någon inkörstid på det samarbetet. Och vi är jätteglada att L har kommit tillbaka till oss, säger Julia Färjhage.

 

LÄS MER: Så kan S och D stoppa alliansstyret i Göteborg 

 

Hon konstaterar att det är en helt annan sak att hitta blocköverskridande samarbeten på lokalnivå än i rikspolitiken.

– Politikerna är olika mycket ideologiska på kommunnivå. Så är det i alla partier. I vissa kommuner står till exempel S långt till vänster och i vissa kommuner till höger. Det påverkar så klart möjligheterna och kan göra det både lättare och svårare att samarbeta. På riksnivå måste man på ett annat sätt stå upp för sin ideologi, säger Julia Färjhage.

Det nya styret i Lilla Edet: Julia Färjhage, C, Jonas Hilmersson, KD, Eva Lejdbrandt, L, Mattias Hammenfors, MP och Zara Blidevik, M. Foto: Pressbild

Personliga relationer viktiga lokalt

De personliga relationerna politikerna emellan spelar också stor roll, menar hon.

– Lokalt handlar det mycket om personfrågor, vilka man kan prata med. Samtalsklimatet överlag spelar större roll. 

I Lilla Edet tycker hon att man nu landat i ”ett relativt gott samtalsklimat”. Hur det blir under kommande får tiden utvisa.

– Vi får se hur det blir. Vi har många nya politiker. SD går ju fram starkt och det innebär många nya företrädare och även i andra partier byts personerna ut. Man vet aldrig hur samtalsklimatet blir när man går in i en ny mandatperiod. Men jag ska göra mitt allra bästa för att det ska bli högt i tak och bra diskussioner, så att vi kan driva kommunen framåt tillsammans, säger hon.

Svårt ekonomiskt läge

Julia Färjhage beskriver ett svårt ekonomiskt läge i kommunen och menar att det nya styret har lagt en budget som ”tar situationen på allvar”.

– När vi går fram med vår första budget i december blir det en första prövning. Då får vi se om den går igenom eller inte. Om vi ska klara våra framtida investeringar behöver vi göra starkare resultat. Det har varit tillskott till nämnderna den senaste mandatperioden men det blir något stramare tyglar nu, säger hon och fortsätter:

– Vi har en stark inflyttning och det hände mycket positivt i kommunen. Men om vi ska fortsätta den utvecklingen behöver vi driva på. Det behövs nya bostäder och vi måste vi ta fram detaljplaner så att folk kan flytta hit. Sedan måste vi få upp våra skolresultat som är alldeles för låga.

Julia Färjhages partikollega Annie Lööf, tillika Centerpartiets partiledare, är den som just nu sonderar. Foto: ANDERS WIKLUND/TT

Julia Färjhage är statsvetare i grunden och det som från början fick henne att engagera sig politiskt var jämställdhetsfrågorna. Innan hon blev aktiv i kommunpolitiken i Lilla Edet har hon jobbat som jämställdhetspolitiskt sakkunnig hos Centerkvinnorna och varit organisationsutvecklare regionalt för C. Hon har även arbetat i regeringskansliet.

– Det är min drivkraft att vi ska ha ett samhälle där kvinnor och män har samma möjlighet att förverkliga sig själva. Även miljöfrågorna ligger mig varmt om hjärtat, säger hon.

 

LÄS MER: Nytt rödgrönrosa block bildas – utan S 

 

Så styrs det i Västsverige

Lilla Edet är bara en av många kommuner som får ett nytt styre efter valet.

Ett av de allra mest uppmärksammade samarbetena är det i Kungälv, där M, S och C gått samman och bildat en så kallad "Kungälvstrio".

Et annat är det i Uddevalla är "Samverkansmajoriteten" med det lokala Uddevallapartiet som fått makten – och i Färjelanda blir 26-årige Tobias Bernhardsson, C, kommunstyrelsens ordförande.

Ann-Sofie Hermanssons S kan tappa makten i Göteborg. Vem som ska styra i Sveriges näst största stad är dock ännu oklart. Foto: THOMAS JOHANSSON/TT NYHETSBYRÅN

Hur det blir i Göteborg är ännu oklart. Alliansen har meddelat att de tar över efter 24 år av S-styre, men Socialdemokraternas Ann-Sofie Hermansson, kommunstyrelsens nuvarande ordförande, har svarat att hennes mål är att sitta kvar på sin post. 

 

Så här ser det nya styret ut i några västsvenska kommuner:

Lilla Edet

Lilla Edet får nytt styre. Det är allianspartierna (M, KD, C, L) som tillsammans med MP tar över makten efter två mandatperioder där S och V styrt tillsammans med L. Julia Färjhage, C, är tillträdande ordförande för kommunstyrelsen.

Totalt har kommunfullmäktige 31 ledamöter. C: 6, M: 4, MP: 1, KD: 1, L: 1, S: 8, V: 2, SD: 8.

 

Kungälv

Här kommer den så kallade Kungälvstrion, S, M och C, att styra kommunen kommande mandatperiod. Socialdemokratiska Miguel Odhner blir kvar som kommunalråd och kommunstyrelsens ordförande.

Kommunfullmäktige har 59 ledamöter. M: 12, C: 4, L: 5, KD: 4, S: 15, V: 3, MP: 2, SD: 8, Utvecklingspartiet: 6.

 

Mölndal

Mölndals nya styre är en grönblå samverkan mellan M, L, C, KD och MP. De fem partierna är i majoritet. Ny ordförande i kommunstyrelsen är Kristian Vramsten, M.

Kommunfullmäktige har 61 ledamöter. S: 15, M: 15, MP: 7, L: 7, SD: 8, V: 5, C: 4, KD: 3.

 

Trollhättan

En av få kommuner i Göteborgsområdet där rödgröna behållit makten. Här styr S, V och MP i majoritet precis som förra mandatperioden. Kommunstyrelsens ordförande är Paul Åkerlund och inget tyder på att han ska lämna posten.

Kommunfullmäktige har 61 ledamöter. S: 24, M: 13, SD: 8, C: 4, V: 4, L: 3, MP: 3, KD: 2.

 

Borås

Här har S och MP gått ihop med C och L – en koalition som kommer att styra i minoritet under beteckningen Mitt-S-samverkan. Förra mandatperioden styrdes Borås stad av S, V och MP. Kommunstyrelsens ordförande heter Ulf Olsson, S.

Fullmäktige har 73 ledamöter. S: 23, L: 5, C: 5, MP: 3, M: 15, KD: 5, SD: 11, V. 6.

 

Kungsbacka

Det borgerliga blocket behåller makten och har fortsatt tydlig majoritet med M som största parti. Hans Forsberg, M, fortsätter som kommunstyrelsens ordförande.

Fullmäktige har 61 platser: M: 19, C: 8, L: 6, KD: 4, S: 9, V:2, MP: 2, SD: 9, Kungsbackaborna: 2.

 

Varberg

Alliansen behåller makten i Varberg. Det blir M, C, KD och L som kommer att styra kommunen. Förra mandatperioden ingick MP i samarbetet men partiet sitter inte längre i fullmäktige. 

Ann-Charlotte Stenkil, M, sitter kvar som kommunstyrelsens ordförande.

Fullmäktige har 61 platser. M: 13, C:9, L: 5, KD: 4, S: 18, V. 4, SD: 8.

 

Lerum

Efter valet är det en ny politisk ledning. Allianspartierna kommer att styra i majoritet. Förra mandatperioden var det ett blocköverskridande styre med S, MP, C och Liberalerna.

Det är ännu inte klart vem som blir ny ordförande i kommunstyrelsen.

Fullmäktige har 51 ledamöter. M: 14, S: 11, SD: 7, C: 5, L: 5, V: 3, KD: 3, MP: 3.

 

Alingsås

Allianspartierna fortsätter minoritetsstyret i Alingsås med 24 av de 51 mandaten i kommunfullmäktige. Daniel Filipsson, M, sitter kvar som kommunstyrelsens ordförande. 

Alliansen tog över efter det rödgröna styret som valdes 2014, men som avgick 2016 efter att alliansens budget röstats igenom med hjälp av SD.

Antalet fullmäktigeplatser är 51. S: 14, M:8, C: 6, L: 6, SD:6, KD: 4, V. 4, MP: 3.

 

Lidköping

S, V och MP har suttit vid rodret i Lidköping föregående mandatperiod. Kommunen har en lång tradition av S-styre. Nu bryts blockpolitiken och det blir ett nytt styre där S och MP samarbetar med C och KD.

Jonas Sundström, S, sitter kvar som kommunstyrelsens ordförande.  

Fullmäktige har 51 ledamöter: S: 18, M: 9, SD: 6, C: 5, L: 5, V: 3, KD: 3, MP: 2. 

 

Uddevalla

Här är allianspartierna i koalition med MP och lokala Uddevallapartiet. Den så kallade Samverkansmajoriteten tar över efter rödgröna styret (S, V och MP).

Christer Hasslebäck, gruppledare för Uddevallapartiet blir kommunstyrelsens nye ordförande.

Fullmäktige har 61 ledamöter. S: 16, M: 9, SD: 9, Uddevallapartiet: 8, V: 4, KD: 4, C: 4, L: 4, MP: 3.

 

Vänersborg

Före valet styrdes Vänersborg av S, C, MP och det blir samma koalition som fortsätter styra kommunen, även nu i minoritet. Marie Dahlin, S, fortsätter som kommunstyrelsens ordförande.

Kommunfullmäktige har 51 ledamöter. S: 14, M: 9, SD: 9, V: 5, C: 4, L: 3, KD: 3, MP: 2, Medborgarpartiet: 2.

 

Färgelanda

Det blir nytt borgerligt styre i Färgelanda. C, M och L leder kommunen under kommande mandatperiod. De tar över makten efter tidigare koalitionen  S, V och L. 

Blott 26-årige Tobias Bernhardsson, C, har valts till kommunstyrelsens ordförande.

Fullmäktige har 31 platser. S: 8, C: 10, SD: 7, M: 3, L: 2, V: 1.

 

Göteborg

Det är fortfarande oklart hur kommunen kommer att styras. Allianspartierna kan ta över makten efter 24-årigt S-styre och leda kommunen i minoritet. Ett nytt rödgrönrosa oppositionsblock har bildats, utan S. 

Samtidigt har de två största partierna, S och nykomlingen Demokraterna, öppnat för att föra samtal. 

Fullmäktige har 81 platser. S: 17, V: 11, Demokraterna: 14, M: 12, SD: 7, KD: 3, L. 6, MP: 6, C: 3, Fi: 2