Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Här stjäl paret gamla damens plånbok

Övervakningsfilmen visar hur en kvinna ställer sig mellan en gammal dam och hennes rullator medan medbrottslingen stjäl plånboken.

VÅRGÅRDA. Det gifta paret bad om att få växla en tia - samtidigt försvann pengar från de äldres plånböcker.

I dag åtalas de misstänkta åldringsrånarna misstänka i Alingsås tingsrätt.

– Vi misstänker att de har bestulit pensionärer från Skåne i söder till Värmland i norr, säger kammaråklagare Daniel Larsson.

Makarna greps i Västsverige efter en kort och framgångsrik spaning av polisens specialenhet mot åldringsbrott, den så kallade Cirka-gruppen i Vårgårda. Polisen misstänker att Mircea Lazar, 35 och hans 31-åriga fru stulit från äldre i olika livsmedelsbutiker - i bland annat Västra Frölunda, Lidköping och Karlstad.

Ofta har paret gått fram och bett att få växla en tiokrona. När pensionären sedan tagit fram plånboken misstänks de ha stulit pengar ur den och försvunnit.

– Därför handlar det inte om bedrägeri utan grov stöld, säger kammaråklagare Daniel Larsson.

De misstänkta tjuvarna fångades på film men polisen hade ingen aning om vilka de var. I november stoppades de i en rutinkontroll och greps. Den 35-årige Mircea häktades för grov stöld och den 31-åriga hustrun misstänks för medhjälp.

– Det handlar om fler än tio fall av grov stöld men omfattar även andra brott, säger Daniel Larsson.