Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Så vill Hans rädda den vita sagoälgen

Hans Nilsson, kommunstyrelsens ordförande i Eda, har startat en namninsamling för att rädda den vita älgen.Foto: PRIVAT
Hans Nilsson fångade den vita älgen på film tidigare i år. Foto: HANS NILSSON
Den världsberömda vita älgen i värmländska Gunnarskog ska skjutas – Polisen har fattat beslut om skyddsjakt.Foto: HANS NILSSON

Den världsberömda vita älgen i värmländska Gunnarskog får skjutas – Polisen har fattat beslut om skyddsjakt.

Men beslutet har mötts av kraftiga protester. I bräschen går Hans Nilsson, kommunstyrelsens ordförande i Eda, som har startat en namninsamling på nätet. Och på bara ett par timmar har den skrivits under av mer än 1500 personer.

– Det ringer folk från hela landet. Jag hoppas att beslutande instanser tar sitt förnuft till fånga, säger Nilsson.

I mitten av augusti blev den vita älgen i värmländska Gunnarskog världsberömd, efter att ha fångats på film av kommunalrådet Hans Nilsson, 57. Bilderna spreds över världen, och plockades bland annat upp av brittiska BBC.

Nu har polisen beslutat att älgen ska skjutas, efter att ha uppträtt aggressivt mot människor, något som Svensk Jakt var först med att skriva om.  

– Den är inte längre rädd för folk och går inte undan som en normal älg. Den tycker illa om hundar och går till attack och rusar mot hundägare, säger Christer Lööf, polischef i Arvika.

I första hand kommer man försöka jaga bort älgen från området, men om den inte håller sig undan kan den komma att skjutas. Detta efter att polisen har fattat beslut om skyddsjakt.

Ett beslut som Hans Nilsson inte har någon förståelse för. Alls.

Har startat namninsamling

– Jag blir upprörd och förbannad över hur korttänkta människor kan vara. Jag begriper inte hur man kan tänka sig att ta död på ett sådant här djur, säger han, och fortsätter:

– Enligt min mening är den inte farlig för människor. Den gillar inte hundar, och beter sig som vilken annan älg som helst skulle göra.

Hans Nilsson har nu startat en namninsamling på nätet, för att beslutet om skyddsjakt ska dras tillbaka. Och efter bara ett par timmar har mer än 1500 skrivit under.

"Självklart ska han få leva ❤️  Skogens vita stolthet och kung", skriver en person.

"Det är människor som ska hålla sig undan för vilda djur inte tvärtom!" menar en annan.

Betyder mycket för kommunen

Och Hans Nilsson är inte förvånad över stödet.

– Många reagerar som jag. Det är ett fantastiskt djur, som de flesta jägarlag i den här trakten aldrig skulle få för sig att skjuta, säger han.

– För oss som kommun betyder den vita älgen också mycket. Många turister kommer hit enkom för den.