Hans Nilsson, kommunstyrelsens ordförande i Eda, har startat en namninsamling för att rädda den vita älgen. Foto: PRIVATHans Nilsson, kommunstyrelsens ordförande i Eda, har startat en namninsamling för att rädda den vita älgen. Foto: PRIVAT
Hans Nilsson, kommunstyrelsens ordförande i Eda, har startat en namninsamling för att rädda den vita älgen. Foto: PRIVAT
Hans Nilsson fångade den vita älgen på film tidigare i år. Foto: HANS NILSSONHans Nilsson fångade den vita älgen på film tidigare i år. Foto: HANS NILSSON
Hans Nilsson fångade den vita älgen på film tidigare i år.  Foto: HANS NILSSON
Den världsberömda vita älgen i värmländska Gunnarskog ska skjutas – Polisen har fattat beslut om skyddsjakt. Foto: HANS NILSSONDen världsberömda vita älgen i värmländska Gunnarskog ska skjutas – Polisen har fattat beslut om skyddsjakt. Foto: HANS NILSSON
Den världsberömda vita älgen i värmländska Gunnarskog ska skjutas – Polisen har fattat beslut om skyddsjakt. Foto: HANS NILSSON

Så vill Hans rädda den vita sagoälgen

Publicerad

Den världsberömda vita älgen i värmländska Gunnarskog får skjutas – Polisen har fattat beslut om skyddsjakt.

Men beslutet har mötts av kraftiga protester. I bräschen går Hans Nilsson, kommunstyrelsens ordförande i Eda, som har startat en namninsamling på nätet. Och på bara ett par timmar har den skrivits under av mer än 1500 personer.

– Det ringer folk från hela landet. Jag hoppas att beslutande instanser tar sitt förnuft till fånga, säger Nilsson.

I mitten av augusti blev den vita älgen i värmländska Gunnarskog världsberömd, efter att ha fångats på film av kommunalrådet Hans Nilsson, 57. Bilderna spreds över världen, och plockades bland annat upp av brittiska BBC.

Nu har polisen beslutat att älgen ska skjutas, efter att ha uppträtt aggressivt mot människor, något som Svensk Jakt var först med att skriva om.  

– Den är inte längre rädd för folk och går inte undan som en normal älg. Den tycker illa om hundar och går till attack och rusar mot hundägare, säger Christer Lööf, polischef i Arvika.

I första hand kommer man försöka jaga bort älgen från området, men om den inte håller sig undan kan den komma att skjutas. Detta efter att polisen har fattat beslut om skyddsjakt.

Ett beslut som Hans Nilsson inte har någon förståelse för. Alls.

Har startat namninsamling

– Jag blir upprörd och förbannad över hur korttänkta människor kan vara. Jag begriper inte hur man kan tänka sig att ta död på ett sådant här djur, säger han, och fortsätter:

– Enligt min mening är den inte farlig för människor. Den gillar inte hundar, och beter sig som vilken annan älg som helst skulle göra.

Hans Nilsson har nu startat en namninsamling på nätet, för att beslutet om skyddsjakt ska dras tillbaka. Och efter bara ett par timmar har mer än 1500 skrivit under.

"Självklart ska han få leva ❤️  Skogens vita stolthet och kung", skriver en person.

"Det är människor som ska hålla sig undan för vilda djur inte tvärtom!" menar en annan.

Betyder mycket för kommunen

Och Hans Nilsson är inte förvånad över stödet.

– Många reagerar som jag. Det är ett fantastiskt djur, som de flesta jägarlag i den här trakten aldrig skulle få för sig att skjuta, säger han.

– För oss som kommun betyder den vita älgen också mycket. Många turister kommer hit enkom för den.

Relaterade ämnen
Jens Andersson
Jens Andersson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER