Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Här sprids mystisk cannabiskampanj

"Legalisera cannabis och slipp skottlossning". I Göteborg sprids nu en kampanj som svar på skjutningarna. Foto: AP

GÖTEBORG. Som ett svar på skottlossningarna i Göteborg, sprids nu en mystisk "legalisera cannabis"-kampanj.

På planscherna står det bland annat "utan illegal cannabis, inga skottlossningar".

– Det är den dummaste förklaringen jag har hört, säger Per-Åke Loftegård på brottsspaningsenheten.

I höstas avslöjade GT att ett våldsamt krig om haschmarknaden låg bakom de många skottlossningarna i Göteborg. Vinsterna i branschen hade ökat och marknaden växt sig större, samtidigt som straffen halverats.

– Det är många som vill vara med och tjäna pengar på narkotikan vilket skapar våldsamma konflikter, sade narkotikarotelns chef Dan Windt till GT då.

Nu sprids planscher i staden där man uppmanar folk att skriva på för en legaliseringskampanj. På affischerna står det: "Utan illegal cannabis, inga skottlossningar".

Något som enligt Dan Windt, kan påverka Göteborgarna.

– Jag tror absolut att människor påverkas av vad de ser och hör. De här företrädarna för kampanjen passar antagligen på när sådant händer. De sprider sitt budskap på det här sättet och många tror på det, säger han.

"Dummaste jag hört"

Affischerna i Göteborg har inte någon tydlig avsändare, men en länk på affischerna leder till en organisation som är del i ett nystartat EU-medborgarinitiativ. Initiativet är startat av en rad olika organisationer i sju olika länder, däribland Sverige, som vill legalisera cannabis. Nu jagar de en miljon underskrifter för att på så sätt få EU att ta upp frågan.

Men att laglig cannabis skulle få stopp på skottlossningarna i Göteborg?

– Det är den dummaste förklaringen jag har hört. Det finns en hel del forskning kring ämnet och skottlossningarna beror lika mycket på hat, hämnd och andra oförrätter, äger Per-Åke Loftegård på brottsspaningsenheten.

Lagligt i Uruguay

Inte heller Dan Windt tycker att det finns någon substans i det påståendet.

– De här personerna som drar i gång kampanjer för detta tror att det är så, men de har ingen fakta alls. Det ligger i linje med deras sätt att få fram sitt budskap, men även om det hade varit lagligt hade det funnits en illegal marknad, säger Windt.

Han använder illegala alkoholhandlare som exempel.

– Det är endast Uruguay som har gjort det lagligt och vissa delstater i USA har börjat, men det framförs i medierna som att det är en större rörelse än vad det är. De är inte så många, säger Windt.

GT har sökt organisationen bakom affischeringen.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!