Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Här smakar den fräcka truten på räkmackan

Truten såg sin chans och snodde åt sig en bit av räkmackan.
Foto: Lars Lindehaven
Smögen – ett paradis för räkälskare.
Foto: Karin Annebäck

Lars Lindehaven lämnade sin räkmacka obevakad ett ögonblick.

Då gick en trut till attack, störtdök och norpade en bit av den läckra anrättningen.

Lars stod redo med kameran och fick bildbevis på den fräcka stölden.

Anne-Marie och Lars Lindehaven från Piteå var på bilsemester i Bohuslän i juli. De stannade till för att äta lunch på Smögen, ön som är berömd för sina räkor – och anses vara räkmackans hemort på jorden.

Lars ville föreviga lunchen och plockade fram sin kamera. Han tog ett steg tillbaka och lämnade därmed sin tallrik obevakad. Då slog en trut till mot den försvarslösa räkmackan.

LÄS MER: Räven snodde hans golfboll

"Ett ögonblicks verk"

– Vi såg måsar och trutar kretsa över oss. De sökte efter fisk i havet och efter mat och matrester på land. Så vi skyddade våra tallrikar medan vi åt, säger Lars Lindehaven.

– Jag skulle ta en bild på min fru, på maten och omgivningen. Precis då gick truten till attack. Det var ett ögonblicks verk. Den siktade in sig på den oskyddade tallriken och hann norpa lite rom innan vi sjasade bort den.

– Jag såg i sökaren att den dök precis när jag tryckte på knappen. Den hamnade rätt i fokus. Jag hade tur som fick en bra bild, säger han.

LÄS MER: 23 djur som man inte kan bli arg på 

Åt upp räkor och hummer

Lars berättar att han skar bort den bit av smörgåsen som truten hade attackerat. Men största delen var orörd. Så han lät sig väl smaka av räkorna och hummerbitarna som fågeln hade ratat.

Lars, 54, är IT-ingenjör hemma i Piteå och Anne-Marie, 52, är butiksanställd. De fattade ett snabbt beslut i början av juli att åka på bilsemester till Bohuslän. De besökte Smögen, Strömstad och gjorde också en tur in i Norge. Sammanlagt 272 mil på sex dagar.

– Det var en mycket trevlig tur. Lugn och skön. Trutens attack var det mest dramatiska som hände oss under semestern, säger Lars.