Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Här slog nödraketen ner – startade skärgårdsbrand

Det var här, precis där vattnet slår mot land, som branden på Björkö startade, berättar vittnet Gunnar Skarland. Foto: Gunnar Skarland
Gunnar Skarland hoppades kunna förhindra elden med vatten han hämtade i två hinkar, men han hade inte en chans. Foto: Gunnar Skarland

Här, precis vid vattenbrynet bara några hundra meter från sitt hus, såg Gunnar Skarland, 52 hur den stora skärgårdsbranden som snabbt spred sig på Björkö startade.

– Så fort nödraketen landade började det brinna, säger han.

Räddningstjänsten bedömer det som en olyckhändelse och nu ska polisen utreda för att säkra att det stämmer.

På bara några ögonblick förvandlades sommarkvällen på idylliska Björkö i Göteborgs skärgård till en plats där lågorna rasade och den svarta röken steg högt mot himlen.

Tidigt fick polisen in rapporter om vad det var som troddes vara orsaken till branden.

– Det är så vi har fått in det, att det brinner i terrängen och att branden kan ha förorsakats av en nödraket som skickades upp från en båt och som landade på backen, sa Hans Lippens, polisens presstalesperson, på söndagskvällen.

 

LÄS MER: Boende flydde från lågorna på Björkö

 

Det var där vattnet möter land på skärgårdsöns västsida som den slog ner, nödraketen.

Det berättar Gunnar Skarland. Han satt och tog igen sig på altanen efter en tur med mountainbiken när han plötsligt hörde ett obekant ljud.

Gunnar Skarland berättar hur han såg en nödraket slå ner bara några hundra meter från hans hus på Björkö. Foto: Privat

Gunnar tittade upp.

– Jag såg ett bloss på himlen. Då tänkte jag: Fan, skjuter någon en nödraket nu? Jag sprang upp på bergknallen och tittade ner mot vattnet, säger Gunnar Skarland.

Fördes med av vinden

Han såg en nödställd person på en båt på havet, säger han.

– Raketen drog in och landade tre meter från vattnet, på en liten landtunga som går ut och där det är vass och sjögräs. Den landade mitt i vassen. Så fort den landade började det brinna, säger Gunnar Skarland.

Han larmade samtidigt som han sprang och hämtade hinkar med vatten för att försöka släcka. Men elden spred sig snabbare än vad Gunnar kunnat ana.

– När jag kom tillbaka ute på stranden var det redan full brand. Det gick på en väldigt kort stund, säger Gunnar Skarland.

 

LÄS MER: Här är hjältarna vid skärgårdsbranden

 

Det var en blåsig eftermiddag och hade det inte varit så hård vind tror inte Erling Eriksson, räddningschefen i Öckerö kommun, att branden uppstått från första början. Han bedömer det som en olyckshändelse som fick allvarliga konsekvenser.

– Det var en person som kom i sjönöd och körde upp en nödraket och ringde 112. I och med den starka västliga vinden dök den ganska fort och kom i vassen alldeles söder om Björkö hamn. Branden spred sig väldigt fort österut, upp mot bergen, säger Erling Eriksson.

Erling Eriksson, räddningschef i Öckerö kommun. Foto: HENRIK JANSSON

"Försöker skapa oss en bild"

Byggnader och natur förstördes i branden, som nu utreds av polisen i Göteborg. Rubriceringen är allmänfarlig vårdslöshet – samtidigt betonar förundersökningsledaren Yvonne Inge att det inte alls behöver ligga något brottsligt bakom det som hänt.

– Det är många inblandade och vi försöker skapa oss en bild om vad det är som hänt och vad som kan ha orsakat elden, säger hon.

Finns det rester kvar av nödraketen?

– Nej. Det är det vi har fått till svar av våra tekniker, att det känns inte som att det kommer att hittas.

Den röda markeringen visar nedslagsplatsen. Foto: Google

Så då får man gå på vittnesuppgifter?

– Ja. Och så finns det en anledning till att man skickar upp en nödraket om man är i nöd och det är det här vi ska ställa mot varandra. Vi måste sammanställa och plocka in olika uppgifter. Det har börjat brinna, men vår roll är att styrka om det skett något brottsligt i det förfarandet och det är inte klarlagt ännu. Man måste ha klart för sig att det är inte klarlagt att det är det. En brand kan starta ändå, av en olyckshändelse.

Ett garage som förstördes i storbranden i skärgården. Foto: HENRIK JANSSON
Hjälteinsatser av räddningstjänst och öbor förhindrade att inte elden spred sig ännu mer på Björkö. Foto: HENRIK JANSSON

Släckte eld till midnatt

Personen som räddades ute på havet har ännu inte hörts av polisen, säger Yvonne Inge.

Man har heller inte pratat med Gunnar Skarland, som precis som så många andra av grannarna och övrig räddningspersonal kämpade hela kvällen för att begränsa branden.

– Hinkarna jag hade med mig var det bara att slänga ifrån mig, för jag insåg ju att det var alldeles för sent. Min tanke var att hinna stoppa det, men hela buskaget var övertänt när jag kom tillbaka. Sedan var det brandslang och jag tror jag höll på med en bra bit till efter midnatt med brandsläckning.

Lågorna steg högt mot himlen från Björkö i söndags. Foto: THOMAS CRONA
De boende flydde branden. Foto: THOMAS CRONA

Nu har det har gått några dagar sedan branden. Hur är stämningen på Björkö?

– Den är god. Folk är lite i efterdyningarna. Man andas ut för att det inte blev värre, men jag tror att alla är ganska skärrade när man inser hur det hade kunnat gå.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!