Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Här slås ett slag för kvinnors hjärtan

410 personer besökte galan.Foto: HENRIK JANSSON
"Woman in red" uppmärksammar kvinnors hjärthälsa.Foto: HENRIK JANSSON
Middag, musik, föreläsningar och underhållning stod på schemat under kvällen.Foto: HENRIK JANSSON
Ambassadören Åsa Lövgren Jansson. Obs, bild från tidigare års gala.Foto: ANDERS YLANDER

Kvinnliga hjärtinfarkter kan vara svåra att upptäcka.

Galan "Woman in red" på Clarion Hotel Post uppmärksammade kvinnors hjärthälsa.

– Hjärtinfarkterna går ner i åldrarna och vi ser att det har mycket att göra med sättet hur vi lever på, säger ambassadören Åsa Lövgren Janson.

410 personer samlades på "Woman In red"-galan i Göteborg under söndagskvällen. Utöver gästerna fanns där forskare och läkare specialiserade på kvinnohjärtat samt musiker och underhållare.

Åsa Lövgren Janson är ambassadör för 1,6 miljonersklubben. Det är organisationen som står bakom eventet och som startades 1998. Namnet kom av att det då fanns 1,6 miljoner kvinnor över 45 år i Sverige.

 

GRATIS! Ladda ner GT:s nyhetsapp i Iphone & Android.

 

Från vänster till höger: Anna Breiter, 49, Långedrag, Lise-lotte Bengtsson, 58, Långedrag, Cecilia Martin 54, Långedrag.Foto: HENRIK JANSSON

Under mars månad belyser organisationen, som i dag har en yngre klubb vid namn 2,6 miljonersklubben för yngre kvinnor, kvinnors hjärtan. Föreningen firar 20 år.

Olika symptom

– Kvinnliga och manliga hjärtinfarkter ser så olika ut. Det är viktigt att upptäcka kvinnliga hjärtinfarkter i tid, säger hon.

 

LÄS OCKSÅ: En kväll med kvinnors hjärtan i fokus

 

Kvinnor blir inte betrodda på samma sätt som män när de får en hjärtinfarkt, säger Lövgren Janson. Läkare kan vifta bort symptomen som stress eller något annat, säger hon vidare. Något som föreningen vill ändra på.

– Man blir inte trodd på. Vi ska vara starka och klara av det. En manlig hjärtattack slår till direkt, kaboom. Kvinnors symptom kan vara mer diffusa, förklarar hon.

Margit Hellström, 78, Kållered och Elfriede Börjeson, 82, Kållered.Foto: HENRIK JANSSON
Ulla-Beth Kroon, 69, Uddevalla och Margareta Nabrink, 70, Strömstad.Foto: HENRIK JANSSON
Dali Vuleta Savic, 40, Angered och Snezana Nena Savic, 45, Angered.Foto: HENRIK JANSSON

Fem miljoner insamlade

Föreningen har samlat in fem miljoner kronor till forskning om kvinnors hjärtan sedan 2011. När GT talar med Åsa Lövgren Janson strax innan galan drar i gång hoppas hon på en kväll med mycket kärlek.

– Det är så mycket skratt och glädje i det här rummet. Mycket kärlek! Jag ser fram emot en fantastiskt sprudlande kväll.

1,6 & 2,6 miljonersklubben

1,6 miljonerklubben är en ideell kvinnohälsoorganisation som grundades 1998 av Alexandra Charles som varit ordförande sedan dess.

 

Hon inspirerades av kardiologen Karin Schenck- Gustafsson och gynekologiprofessorn Britt-Marie Landgren som berättade om hur mansdominerad forskningen var och hur kvinnor diskriminerades i vården.

 

Namnet kom av att det då fanns 1,6 miljoner kvinnor över 45 år i Sverige.

 

Tio år senare, 2008, bildades gruppen för de yngre kvinnorna, från 25 år och uppåt. Då fanns det 2,6 miljoner kvinnor över 25 i Sverige.

 

1,6 och 2,6 miljonerklubben arbetar för samma mål.

 

I dag har organisationen cirka 33 000 medlemmar.

 

Alla över 18 år är välkomna som medlemmar i föreningen (även män)