Mannen uppger för polisen att han emellanåt övernattar i lokalen. Foto: POLISENMannen uppger för polisen att han emellanåt övernattar i lokalen. Foto: POLISEN
Mannen uppger för polisen att han emellanåt övernattar i lokalen. Foto: POLISEN
Tungt beväpnad polis tog sig in i Bandidoslokalen i Gamlestan i Göteborg. Foto: POLISENTungt beväpnad polis tog sig in i Bandidoslokalen i Gamlestan i Göteborg. Foto: POLISEN
Tungt beväpnad polis tog sig in i Bandidoslokalen i Gamlestan i Göteborg. Foto: POLISEN
Polisen fann 150 gram kokain i lokalen. Foto: POLISENPolisen fann 150 gram kokain i lokalen. Foto: POLISEN
Polisen fann 150 gram kokain i lokalen.  Foto: POLISEN

Här slår polisen till mot Bandidos näste

Publicerad

Baren är fylld med sprit – och på andra våningen ska det finnas ett vaktrum.

Här är polisens egna bilder inifrån Bandidos lokaler mitt i Göteborg.

I jakten på narkotika slog de till med full kraft mot en man som själv anser sig vara "en go gubbe" som bara förberedde för fest.

På Marieholmsgatan, i närheten av Gamlestan. Det är där som Bandidos MC Göteborg har sitt tillhåll.

Klockan 16.48 på torsdagen den 5 maj i fjol tog sig polisens insatsgrupp in i byggnaden. I det sekundprecisa schemat över deras husrannsakan framgår det att de båda våningarna säkrades på bara 45 sekunder.

Därefter anlände hundförarna.

Jägermeister i baren

Klockan 16.51 fick en av polismännen syn på en man som kom joggandes ner för trappan. Han var, berättar polisen, på väg i riktning mot baren. Mannen ska ha säkrats och placerades intill sina vänner längsmed en vägg vid dansgolvet.

 

LÄS MER: Här är Hells Angels och Bandidos tillhåll i Västsverige

 

På sig hade han en svart T-shirt med texten "Bandidos" skriven i vitt. När männen satt mot väggen fotograferades de av polisen. Runt omkring dem syns mc-klubbens skyltar, emblem och märken: "Coup de grace", Expect no mercy" och "Bandidos MC Göteborg".

Lokalen är fyllld av Bandidos memorabilia och logotyper.Foto: Polisen

I den stora salen finns också en bar. Den är välfylld. På hyllorna står bland annat flera flaskor Jägermeister. Intill syns trappan som leder upp till andra våningen. "Members only", förkunnar den gulröda skylten.

I polisens förundersökning finns en skiss över lokalerna. Där nere ska det också finnas ett omklädningsrum och ett rum för X-team, Bandidos supportergruppering. Ovanvåningen består, enligt skissen, av en soffhörna, ett tv-rum, två sovrum och en dusch.

Har ett vaktrum

Dessutom förfogar Bandidos över ett utrymme som beskrivs som "vaktrum". Trappmannen, som upptäcktes när han joggade, berättar i förhören att han brukar övernatta i fastigheten ibland.

– När jag har vakten eller när jag känner för det, säger han i förhör.

Polisen frågar om han har tillgång till lokalen när han vill.

– Ja, det har alla som fått nycklar, svarar han.

 

LÄS MER: Bandidos-man fastnade i polisens Burger King-fälla

 

Han är i 35-årsåldern och har nu åtalats för grovt narkotikabrott. Enligt åklagaren har han gömt och förvarat 150 gram kokain i Bandidos-lokalen. Samtidigt som de beväpnade polismännen slog till cirkulerade en helikopter ovanför byggnaden. Enligt händelsebeskrivningen syns det på film hur en person då tar sig upp på taket, springer till ventilen, tar sig vidare till skorstenen och sedan rusar in igen.

Polisens bilder visar bland mycket annat en välfylld bar.Foto: Polisen

Knark i skorstenen

Det var i skorstenen och i ventilen som knark hittades. Fingeravtryck kopplar det till trappmannen, som dessutom ska ha haft spår av kokain på både kläderna och skorna.

Inte konstigt, tycker han själv.

– Jag hade garanterat kokain i blodet också. Det hade väl ramlat från tallriken ned på fötterna, säger han i förhör.

Att fingeravtrycken fanns på en påse som påträffades i skorstenen är inte heller något han reagerar över.

– Jag har väl tagit kokain inne på klubben. Inte svårare än så, säger mannen i förhör.

Ser sig som en "go gubbe"

Vad han hade gjort på ovanvåningen vill han inte kommentera när han ställs till svars. Däremot berättar han vad han gjorde där då Bandidos fick påhälsning av polisen.

– Vi förberedde för fest. Jag har varit där sedan i går. Jag städade, flyttade lågor, satte upp bord. Såna saker, säger han i förhör.

Foto: Polisen

Han får sedan frågan vilken roll han har i Bandidos.

– Jag har ingen särskild roll, säger mannen.

Vad menar du, är du bara en "go gubbe"

– Ja, just precis. Jag var aldrig på taket. Det är ni som påstår det. Jag var bara i trappen.

Mannen nekar alltså till brott.

Relaterade ämnen
Jonathan Berntsson
Jonathan Berntsson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER