Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Här slår ligan till mot kvinnorna i butiken

Gunilla Minkkinen, 60, från Skövde är en av många kvinnor som utsattes för kontokortsligan: "De såg när jag slog min kod."
Vid ett av tillfällena tog man ett kort i Åstorp i Skåne – och tog ut pengar 17 kilometer därifrån.
Kontokortsligan opererade på många olika ställen i Sverige. Här syns en del av deras framfart.
Totalt lurade männen till sig miljonbelopp.
Kontokortsligan tog ut pengar i bankomater – på korten som de stulit av damer.
Kontokortsligans metoder var fräcka. Damerna övervakades när de skulle betala sina varor i butikerna.
Männen ställde sig vid kassorna i olika butiker. När äldre damer knappade in sin kod för att betala sina varor övervakades de.
1 / 8

Kontokortsligan spionerade på damer i matbutiker runtom i landet för att ta reda på koden till deras kontokort – sedan stal de korten.

Gunilla Minkkinen, 60, pekade ut vägen på en karta åt en av medlemmarna i ligan. Samtidigt klev hans två kumpaner in i hennes bil och plockade kortet ur plånboken.

– Jag har känt mig så dum efteråt. Men man vill vara snäll och hjälpa, säger Gunilla Minkkinen, som blev av med över 27 000 kronor.

Totalt lurade männen till sig miljonbelopp – och nu döms ligans huvudmän till fängelse.

Kontokortsligan består av fem män som under drygt ett och ett halvt års tid – från oktober 2013 till maj 2015 – var ute på en omfattande brottsturné.

De specialiserade sig på kontokort.

Männen ställde sig vid kassorna i olika butiker. När äldre damer knappade in sin kod för att betala sina varor övervakades de.

– De observerade koden när damerna betalade. Därefter följde de efter dem till bilen. En dam som kommer till bilen efter att ha handlat väljer vanligtvis att lägga sin handväska i passagerarsätet fram, säger kammaråklagare Johan Fröjelin och fortsätter:

– De får damen att gå ut ur bilen, eller vända sig från den. Under tiden hon pekar på kartan för att visa vägen kommer en medgärningsman och öppnar passagerardörren och tar ut kortet ur plånboken, säger Johan Fröjelin.

Saknades över 27 000 kronor

En av de som drabbades är Gunilla Minkkinen. I april 2014 hade hon varit och storhandlat på Coop i Skövde. När hon skulle betala reagerade hon över kunden intill henne i kassakön.

– Jag registrerade att de bakom mig hade väldigt lite varor och stod väldigt nära, säger Gunilla Minkkinen.

När hon en stund senare lastat in varorna i bilen kom det fram en man till henne på parkeringen. Han vecklade ut en karta och bad om en vägbeskrivning. Gunilla Minkkinen hjälpte honom – och dagen därpå märkte hon att kontokortet var försvunnet. När hon kontaktade bankföretaget fick hon beskedet det saknades drygt 27 000 kronor.

Ligan opererade runtom i Sverige. . I åtalet som lämnades in i november i fjol finns 73 målsägande.

– Det är enbart kvinnor. Åldern varierar lite, men medelåldern på målsäganden är 73 år, säger Johan Fröjelin.

Hårda straff

Åtalet innefattar alltså totalt 73 punkter. Respektive ligamedlem står inte åtalad på varje punkt och Alingsås tingsrätt dömer dem inte heller till allt de åtalats för. Men straffen är hårda. En av huvudmännen döms bland annat för grovt egenmäktigt förfarande vid 44 tillfällen och för grovt bedrägeri vid 85 tillfällen.

Han och en av medkumpanerna får fyra och ett halvt år i fängelse. Den tredje mannen döms till fängelse i två och ett halvt år och den fjärde till ett år och åtta månader bakom.

Den femte får en villkorlig dom. Samtliga utvisas.

– Det är inte så många punkter där ingen har dömts alls. Jag är naturligtvis nöjd med att så många målsägande får upprättelse. Man ska lagföras för brott man begår, men framför allt innebär det här att inte fler personer behöver drabbas av den här ligan, säger Johan Fröjelin.

Hur mycket pengar kom kontokortsligan över?

– Det är en bra bit över miljonen som de har kommit över enligt åtalet. Sedan är det några punkter som de inte är dömda för och de innefattar naturligtvis belopp. Men om jag säger att det är över en miljon kronor är vi fortfarande kvar i sanningen.

Europeisk arresteringsorder

Männen kunde, enligt åklagaren, gripas efter ett omfattande arbete av polisens circagrupp. En av männen i kontokortsligan greps i Sverige, de övriga greps utomlands efter att Johan Fröjelin utfärdat en europeisk arresteringsorder.

Gunilla Minkkinen säger att hon har fått tillbaka merparten av de pengar som hon blev bestulen på. Men kontokortsligans fräcka kupp har påverkat henne.

– Jag handlar fortfarande i samma butik, men den kassan går jag inte gärna till. Det är bara om det inte finns någon annan kassa öppen. Och när jag tar ut pengar på bankomaten har jag fortfarande ågren. Så det finns kvar, säger hon.

Det döms medlemmarna i kontokortsligan för

26-åringen – fyra och ett halvt års fängelse

Grovt egenmäktigt förfarande: 43 tillfällen

Grov stöld: 10 tillfällen

Grovt bedrägeri: 80 tillfällen

Försök till grovt bedrägeri: 18 tillfällen

37-åringen – fyra och ett halvt års fängelse

Grovt egenmäktigt förfarande: 44 tillfällen

Grov stöld: 11 tillfällen

Grovt bedrägeri: 85 tillfällen

Försök till grovt bedrägeri: 17 tillfällen

39-åringen – två och ett halvt års fängelse

Grovt egenmäktigt förfarande: 26 tillfällen

Grov stöld: 2 tillfällen

Grovt bedrägeri: 45 tillfällen

Försök till grovt bedrägeri: 7 tillfällen

47-åringen – villkorlig dom

Grovt egenmäktigt förfarande: 2 tillfällen

Grovt bedrägeri: 3 tillfällen

Försök till grovt bedrägeri: 1 tillfälle

53-åringen – ett år och åtta månaders fängelse

Grovt egenmäktigt förfarande: 3 tillfällen

Grov stöld: 2 tillfällen

Grovt bedrägeri: 7 tillfällen

Försök till grovt bedrägeri: 3 tillfällen