Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Här slår kortligan till mot kunderna på Ica

DRABBADE. Ica MAxi i Jönköping har haft besök av de välklädda plånbokstjuvarna.Foto: Anna Hållams
Polisens tips: Dölj din pinkod.Foto: Lasse Svensson
Välklädda tjuvar. På övervakningsfilmerna ser man hur de misstänkta männen iakttar de äldre kvinnorna vid kassan.Foto: Polisen
Genom att stå bakom kvinnan i Jönköping iakttar männen koden och sedan använder de den när plånboken stulits.Foto: Polisen
Här har polisen kartlagt tjuvarnas tillvägagångssätt – med hjälp av övervakningskameror från butiken.Foto: Polisen

FALKENBERG/JÖNKÖPING. Här fångas "shouldersurfing"-bedragarna på bar gärning. Nu har de välklädda tjuvarna framgångsrikt stulit bankkort och plånböcker i Halland och Jönköping.

Målet är äldre offer i Ica-butiker - och det går blixtsnabbt.

- Det är tragiskt att vi ska ha ett sådant samhälle, säger Stefan Jarlhage vid utredningsgruppen hos Falkenbergspolisen.

Så gör bedragarna

1: Bedragarna lär sig i vilka butiker som kortmaskinerna är lätta att se och har dåligt skydd för knapparna. Där slår de sedan till genom att följa äldre personer i butiken och titta dem över axeln när de slår in sin kod vid kassan.

 

2: På vägen ut ur butiken stjäl de plånboken - antingen genom att lura offret genom att exempelvis be om hjälp med vägbeskrivning eller genom att ta den ur jackfickan.

3Sedan tar de ut pengarna från kontot. Hela stölden går ofta väldigt fort. Gärningsmännen i det här fallet ska vara välklädda män i 45-årsåldern som inte talar svenska. De ska ha setts till på flera platser.

– Många gånger handlar de här sakerna om olika typer av grupperingar, det är ingen omöjlighet att det är så i det här fallet också. Jag vill inte definiera någon liga nu eller säga att det finns en koppling mellan händelserna, men ofta är det så, säger Stefan Jarlhage, chef för utredningsgruppen i Falkenberg.

POLISENS TIPS MOT KORT-TJUVAR

Så skyddar du dig:

Polisutredaren Stefan Jarlhages tips:

- Man måste tänka sig för när man skriver in sin kod. Försöka att dölja koden så gott man kan. Sedan gäller det att vara försiktig när man förvarar plånboken. Ha inte väskan öppen, ha kontroll på plånboken. Ha inte väskan så att den hänger bakom en eller ligger i kundvagnen när man är och plockar varor någon annanstans. Har man plånbok ska man heller inte ha den i öppen jackficka och vara försiktig när någon håller upp dörrar eller liknande.

1 Ha inte för mycket pengar i plånboken

Helst ska kontanter förvaras i ett bankfack, och har man kort kanske man kan ha flera kort där man använder det som har mindre pengar på kontot.

2 Ta inte med hela plånboken när du handlar

Ta med endast det du behöver och lämna det andra hemma.

3Använd säkerhetskedja

Använd säkerhetskedja som gör att plånboken sitter fast i något som du har på dig. Något som gör att det märks tydligt om någon försöker ta den. Att ha plånboken i en innerficka i jackan är också bra.

Den 19 och den 21 februari slog de välklädda korttjuvarna till i Ica-butiker i Västsverige. Båda gångerna var offren äldre personer och tillvägagångssättet var liknande.

Nu söks gärningsmännen för sin så kallade "shouldersurfing", som innebär att tjuvarna ställer sig tätt bakom äldre människor vid butikskassan.

Där iakttar bedragarna när målsäganden slår in sin pinkod vid betalningen - och senare, utanför butiken, stjäl de med olika metoder bankkortet.

- Ibland funderar jag på om det hjälper, hur mycket man än informerar om det här. Man når ändå inte alla. Det finns också de som gör allt rätt, som skyddar sina koder och är försiktiga, men ändå lyckas bedragarna snappa upp det här, säger Stefan Jarlhage som är med och utreder fallet i Falkenberg.

Syns på kameror

Där ska det enligt polisen ha setts på övervakningskameror att en gärningsman stod bakom kvinnan när hon slog in sin kod vid kassan.

Senare mötte han och ytterligare en gärningsman upp kvinnan i en hiss där de bad om vägbeskrivning med hjälp av en karta. Männen ska ha varit välklädda och trevliga i sin framtoning.

- Det är tragiskt att vi ska ha ett sådant samhälle där man måste tänka på de här sakerna, jag lider med de äldre. Deras pension är ofta inte så hög och de förtjänar inte att ha det så här på ålderns höst, säger Stefan Jarlhage.

Kvinnan, som går med rullator och har nedsatt hörsel, misstänker enligt anmälan att hennes plånbok stals just i hissen.

Den hittades senare slängd längst ner i trapphuset, men kortet och kontanterna saknades. Någon, som förmodligen är de välklädda männen, hade då tagit ut nästan 15 000 kronor. Och det gick blixtsnabbt.

Liknande stölder

Även i Jönköping inträffade en liknande stöld, när en äldre kvinna var inne på Ica och handlade.

Hon har anmält hur plånboken försvunnit på väg ut ur butiken - och även på de övervakningsfilmerna syns hur tre män iakttar kvinnans kod vid kassan. På väg ut trängs de alla tre runt kvinnan som ska ha känt hur en "ung man" knuffat henne.

Sannolikt var det då som plånboken togs och sammanlagt ska 9 000 kronor ha tagits ut från kvinnans konto.

- Det är ju ett väldigt enkelt sätt, inga maskiner eller apparater, utan bara genom att de står bakom och tittar på koden, säger Lasse Johansson, pressinformatör hos Jönköpingspolisen.

Tillvägagångssättet är blixtsnabbt.

- Här har det gått fem minuter från att kvinnan handlat till att pengarna tas ut av tjuvarna. Det går blixtsnabbt och man hinner inte spärra kortet innan pengarna är borta, säger Lasse Johansson.

Åtgärder i butiken

Butikschefen på Ica Maxi i Jönköping, Oskar Henningsson, säger att det här är första gången som de drabbas av den här typen av stölder.

Man arbetar nu för att förhindra fler stölder.

- I dag finns de här försänkta knappsatserna vid betalstationerna som gör det svårare för den som står bredvid att se koden. De är också justerbara så att man kan dra kortmaskinen till sig. Vi uppmanar förstås sina kunder att skydda sin kod på det här sättet, säger Henningsson som nu eventuellt kommer att sätta upp varningsskyltar i butiken.

- Vi kommer eventuellt att ha en skylt i entrén som uppmanar kunderna att skydda sin kod i fortsättningen.