Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Här slår äldreligan till mot Eva på Ica

Florian Paun fångad på övervakningsfilm i samband med en av sina stölder.Foto: Polisen
Här är Eva Bergman på väg att bli bestulen på Ica i Värnamo. Två av ligans medlemmar närmar sig henne.Foto: Polisen
Nästa gång Eva böjer sig efter ett paket köttfärs plockar ligan hennes plånbok ur handväskan som är surrad på kundvagnen.Foto: Polisen

Ligan åkte runt i Sverige och sökte systematiskt upp kvinnor i livsmedelsbutiker som man bestal på plånböcker och kort.

En 93-årig man som drabbades av sjukdom var ett annat offer.

Ligaledaren Florian Paun döms till två års fängelse och livstids utvisning för 45 olika brott.

– Det känns bra att han åkte fast. Nu kan jag bara hoppas att han inte kommer tillbaka till Sverige igen, säger Eva Bergman, en av kvinnorna som råkade ut för stöldligan.

Ligan riktade systematiskt in sig på äldre personer i matbutiker runtom i Sverige. De distraherade sina offer och stal deras plånböcker.

Ligaledaren, 37-årige rumänske medborgaren Florian Paun, är tidigare dömd i Helsingborgs tingsrätt för en liknande stöldturné. Den gången dömdes han för 64 olika förseelser till fängelse och utvisning. Han har också tidigare dömts för brott i hemlandet.

Till sin hjälp har han haft tre kumpaner som ännu inte gripits. Trion, två kvinnor och en man, är häktade i sin utevaro, internationellt efterlysta och en europeisk arresteringsorder har utfärdats.

Ligan har arbetat systematiskt och hänsynslöst, konstaterar tingsrätten i sin dom:

Gärningarna har präglats av planering och förslagenhet och varit av särskilt farlig art eftersom flera personer hjälpts åt, vilket medfört att brotten i flera fall varit praktiskt taget omöjliga att förebygga.”

Bestulen inne på Ica

Ligan plockar Evas plånbok ur handväskan som är surrad på kundvagnen.Foto: POLISEN

Eva Bergman råkade ut för ligan när hon handlade på Ica Kvantum i Värnamo 29 oktober 2015. Någon i ligan stal hennes plånbok ur handväskan inne i butiken.

– Jag märkte absolut ingenting. Inte förrän jag skulle betala och upptäckte att plånboken var borta, berättar hon.

Florian Paun ska betala skadestånd till Eva Bergman med 8 400 kronor plus ränta. Men Eva är alltså långt ifrån ensam om att ha drabbats av ligan. Ytterligare 27 målsägande finns i förundersökningen och domen. De allra flesta är äldre kvinnor. I några fall handlar det om banker och försäkringsbolag som ersatt sina kunder som drabbats av Paun och hans kumpaner.

Eva Bergman, 58 år, är betydligt yngre än de flesta andra målsägande. Hon agerade snabbt och rådigt när hon upptäckte att plånboken var borta.

– Jag hade tack och lov mobilen i fickan så jag ringde direkt och spärrade mina kort. Sen ringde jag polisen, minns hon.

En bild ur förundersökningen som visar att gärningsman 1 pratar med offret för att avleda uppmärksamheten, gärningsman 2 bakom offret stjäl en plånbok medan gärningsman 3 står bakom brödbackarna i bakgrunden och håller vakt.Foto: Polisen
Någon minut efter stölden lämnar de tre gärningsmännen Ica-butiken i Falkenberg.Foto: Polisen

 

Många andra, flera brottsoffer är över 90 år, har fått sina konton länsade av ligan. I en del fall har de haft koden uppskriven på någon lapp i plånboken. I andra fall har ligan sett kvinnan knappa in sin kod i kassakön innan man stal kortet eller handväskan.

Hjärtsjuk 93-åring drabbad

I ett fall blev en 93-årig man utsatt för grov stöld i samband med att han fallit omkull på en bänk i en galleria, mått dåligt och haft ont i hjärtat. Paun och en kumpan rusade fram och låtsades hjälpa mannen – men plockade i stället åt sig den hjärtsjuke mannens plånbok. Därefter tog ligan snabbt ut 24 000 kronor från mannens konto via bankomater. Man handlade också varor på Mediamarkt för 7 490 kronor på kortet.

Som ovan redovisats råder det inte någon tvekan om att det varit Florian Paun och (kvinna ur ligan som inte gripits) som varit framme hos (93-åringen) tidigare samma dag i samband med att han fallit omkull på sittbänken, förlorat medvetandet och hållit för sitt hjärta samtidigt som hans plånbok stulits”, kan man läsa i domen.

93-åringen avled under tiden som förundersökningen pågick.

Kameror visar stölderna

Florian Paun och hans kumpaner har haft klarlagda roller vid stölderna. En kan ha ställt en fråga till det påtänkta stöldoffret, en annan spanat in koden eller gett tecken till en tredje som utfört själva stölden.

Övervakningsfilmer har gjort bevisläget synnerligen gott. I Evas fall har hon i efterhand fått klart sig vad som hände.

– Jag böjde mig ner och plockade upp upp ett paket köttfärs. När jag scannade in priset såg jag att det var väldigt bra pris. Då plockade jag upp ett paket till. Det är ganska trångt här så man måste ha kundvagnen bakom sig.

 

LÄS MER: Domen mot Florian Paun – fängelse och livstids utvisning

 

Precis i det ögonblicket har en av kvinnorna i ligan gett tecken åt en av männen som snabbt öppnar Evas handväska som är surrad på kundvagnen, plockar upp plånboken och promenerar vidare i butiken. 

En annan övervakningskamera visar att tre personer i ligan promenerar ut tillsammans ur butiken i Värnamo. 

Snart är man i en ny butik, söker upp en ny kvinna och utför en ny stöld. Brottsoffren har varit spridda i södra och mellersta Sverige, bland annat i Göteborg, Stockholm, Götene, Vaggeryd, Värnamo och Falkenberg. Oftast i stora Ica- eller Coop-butiker.

Förnekar alla brotten

Florian Paun har enligt domen ingen som helst naturlig anknytning till Sverige. Han förnekar samtliga brott och säger att han åkte till Sverige för att söka arbete. Han har dock inte kunnat lägga fram någon dokumentation som visar att han sökt jobb en enda gång.

Förundersökningen tog två år att genomföra och är synnerligen omfattande. Här finns alla stölder och brott Paun fällts för dokumenterade i form av bland annat övervakningsfilmer. 

Utöver fängelsestraffet utvisas Paun.

”Tingsrätten anser att återfallsrisken för liknande och mycket samhällsfarlig brottslighet som Florian nu döms till ansvar för är uppenbar. Förbudet att återvända till Sverige bör därför inte tidsbestämmas”, skriver tingsrätten i sin dom.

– Det är bra att han utvisas när han suttit av sitt straff. Man kan ju bara hoppas att han inte kommer tillbaka, men det är väl svårt att kontrollera det, konstaterar Eva Bergman eftersom Paun hade ett utvisningsbeslut redan efter den förra domen.

Litade inte på någon

Efter stölden fick hennes man följa med henne varje gång hon skulle handla under den första tiden.

– Jag mådde jättedåligt och litade inte på någon. Jag som var en öppen person och tyckte om att prata med alla möjliga tidigare såg varenda människa som en potentiell tjuv.

– Det var hemskt. Och jag förstår ju att det måste vara ännu värre för de riktigt gamla som råkar ut för sånt här, Många gånger är de väl ensamma också. 

Tingsrätten är inne på samma linje i sin dom. Man skriver bland annat: ”I de fall plånboken stulits redan inne i butiken har målsäganden inte kunnat betala för varorna i butiken, vilket enligt målsägandena har inneburit att de upplevt skamkänslor och tvivel rörande sin egen förmåga att hålla reda på sina saker. Detta har också innefattat angrepp på deras ära. Målsäganden har varit ålderstigna och skyddslösa. Brotten har riktat sig mot personer med särskilda svårigheter att värja sin personliga integritet”.

GT har sökt Florian Pauns advokat, Richard Backenroth. När vi talade med honom i förra veckan hade han inte hunnit resonera med sin klient om domen skulle överklagas eller inte.

 

LÄS MER: Marie-Louise slängde ut bedragarna

 

Florian Pauns offer

Florian Paun fälldes i Halmstads tingsrätt på 45 åtalspunkter. Det var 15 fall av grov stöld, ett fall av stöld, fyra fall av egenmäktigt förfarande, elva fall av grovt bedrägeri och 14 fall av försök till grovt bedrägeri.

Målsägande är nitton privatpersoner, sjutton kvinnor och två män plus följande företag: Falkenbergs Sparbank, Folksam Ömsesidig Sakförsäkring, Länsförsäkringar Göteborg och Bohus Län, Media Markt Göteborg, Tv-Hifi-Elektro Ab, Nordea Bank Ab, Seb Kort Bank Ab, Swedbank Ab och Västra Götalands Läns Landsting.