Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Här skickades pengarna till gripne IS-finansiären

Waleed Ahmed Zein.
I Gamlestaden ligger bankkontoret som pengarna skickades genom.
Foto: GT
Kvittot som visar hur pengar fördes över till den gripne terrorfinansiären Waleed Ahmed Zein.
Foto: Doku

I juli greps en av terrorsekten IS utpekade storfinansiärer, Waleed Ahmed Zein. Nu kan journalisten och författaren Magnus Sandelin, på sajten Doku, avslöja hur tusentals kronor förts över via ett litet bankkontor i Göteborg till den terrorstämplade finansiärens konto i Kenya.

Enligt sajten kan pengarna ha varit avsedda för IS-svensken Michael Skråmo som anslutit sig och sin familj till IS i Syrien.

Waleed Ahmed Zein terrorstämplades av USA tidigare i år.
Foto: NTV Kenya / NTV Kenya

Waleed Ahmed Zein greps i början av juli i år då kenyansk antiterrorpolis slog till mot ett misstänkt nätverk av inhemska IS-finansiärer. De anklagas för att ha samlat in och fört över hundratusentals dollar till terrorsekten och dess anhängare i Syrien, Libyen och Centralafrika. 

Sammanlagt ska Waleed Ahmed Zein ha samlat in 150 000 dollar från hela världens hörn.

Även i Göteborg, visar en ny granskning.

Under åren 2017 till 2018 samlade Waleed Ahmed Zein in 150 000 dollar till IS. Pengarna kom från hela världen, enligt underrättelsekällor.
Foto: Doku

Sympatier för radikal islamism

Det är journalisten och författaren Magnus Sandelin som kan visa att delar av de pengarna kommer från Göteborg. Ett transaktionskvitto som Sandelin publicerar på sajten Doku visar att 895 dollar, drygt 8 700 kronor, fördes över till Waleed Ahmed Zein genom en så kallad hawalabank den 20 november förra året.

Hawalabankerna ingår i ett informellt banksystem som hanterar pengar i länder utan fasta samhällsstrukturer, däribland Somalia.

På bankkvittot framgår mottagarens namn, Waleed Ahmed Zein, och att han ska hämta ut pengarna i Mombasa, Kenya. Även avsändarens namn finns på kvittot.

Enligt sajten Doku är avsändaren en man från Göteborg som visar sympatier för radikal islamism. Bland annat ska han gilla flera radikala islamistiska praktikanter på Facebook och även vara vän med den svenske IS-anhängaren Michael Skråmo på sociala medier.


Från ett litet bankkontor i Bellevue, Gamlestan i Göteborg, fördes pengarna över till Waleed Ahmed Zein.
Foto: Daniel Olsson / Daniel Olsson

Men när Doku ringer upp mannen säger han sig inget veta om vare sig Waleed Ahmed Zein eller Michael Skråmo. 

– Jag, ville hjälpa till, men jag har själv ingen aning om vem det är, säger göteborgaren till Doku.

Mohamed Said är chef för Hawalakontoret i Bellevue som utförde betalningsuppdraget, Dahabshiil. Han säger att bankkontoret inte gör några större efterforskningar för mindre, enstaka belopp som skickas via deras banknätverk.

– Det var ett litet belopp, säger Mohamed Said men vill i övrigt inte ge några kommentarer till GT.  

Till sajten Doku säger han att några fler inbetalningar till Waleed Ahmed Zein inte gjorts från bankkontoret i Bellevue och namnet beskriver bankchefen som okänt för honom.

Amerikanska myndigheter terrorklassade nyligen Waleed Ahmed Zein, där han av myndigheterna beskrivs som en "särskilt utpräglad global terrorist".

Enligt författaren och journalisten Magnus Sandelins källor, som publiceras i Doku, kan pengarna ha varit avsedd för terrorsvensken Michael Skråmo.

Åkte till IS med familjen

Michael Skråmo har varit ett känt namn inom IS-kretsar under flera år. Han är uppvuxen i Göteborg men konverterade till islam och radikaliserades till familjens stora förtvivlan. 

I augusti 2014 lämnade han Göteborg för att ansluta sig till IS i Syrien. Med sig tog han sin fru och deras fyra barn. Inledningsvis bodde familjen i IS "huvudstad" Raqqa. Två år senare kunde GT avslöja att familjen finansierat sin första tid i Syrien med bland annat barnbidrag från svenska staten.

Var familjen är i dag är inte helt känt. 

Både GT och Doku har sökt Michael Skråmo utan resultat.