Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Här skapar kexjättens klassiker massrusning

Kön ringlade lång utanför Kexfabriken i Kungälv. Foto: Mikael Berglund
Baddare bakas bara vid speciella tillfällen i kexfabriken i Kungälv. Foto: Orkla

Kallt väder och långa köer var inget som hindrade alla de Baddarsugna som begav sig till Kungälvsfabriken på fredagen. Den klassiska chokladbakelsen bakas bara vid speciella tillfällen, och kön ringlade lång.

– Jag tänkte att det inte skulle vara så lång kö, men där hade jag fel. Jag har köat i lite över en timme, säger Mia Johansson, 50, från Bohus.

 

Totalt har Göteborgs kex bakat 400 000 Baddare som under fredagen finns till försäljning på kexfabriken i Kungälv. 

Trots kyla och långa köer är det många som tagit sig till kexfabriken för att ta del av den klassiska kexdelikatessen som bara bakas vid speciella tillfällen. 

Lena Dahlgren, 68, har åkt från Göteborg för att köpa Baddare.

– Vi tycker det är gott. Det är också käckt att ha i frysen när man får gäster, säger hon.

Lena Dahlgren, 68, hade inget emot att köa. ”Det kan vara roligt med en liten utflykt”, säger hon. Foto: Evelina Nedlund

Baddaren tillhörde det ordinarie sortimentet fram till 2006. Sedan dess bakas det omtyckta kexet bara en eller två gånger per år. Senast var i januari förra året.

En Baddare består av två kexbottnar med chokladfyllning emellan, ett vitt skum med arrakssmak och sedan ett chokladöverdrag.

 

LÄS MER: Kexjättens klassiker skapar hysteri – nu bakas den igen

 

Elin Gidlund, 19, hade åkt till Kungälv från Stenungsund för att köpa Baddare till sin syster. 

Elin Gidlund, 19, från Stenungsund fick köa länge. Foto: Evelina Nedlund

– Jag är själv inte så förtjust i baddare, jag tycker det är gott men det är inte så man blir helt överexalterad. Det är nog mer nostalgi och så, jag tycker det kan vara lite kul att köa men jag tror inte mitt sällskap håller med mig. Vi kom strax efter öppning klockan tio och har stått i kö i en och en halv timme.

”Jag åt de när jag var liten och tyckte det var gott, men nu är det inte så speciellt”, säger Mia Johansson. Foto: Evelina Nedlund

Mia Johansson, 50, från Bohus skulle köpa Baddare åt en kollega.

– Jag tänkte att det inte skulle vara så lång kö, men där hade jag fel. Jag har köat i lite över en timme. Jag var ledig idag så jag hade tiden, så då tänkte jag att jag lika gärna kunde stanna.

 

350 jobb är hotade

Det var för tre veckor sedan som beskedet kom att 350 jobb på kexfabriken är hotade och att det finns planer på att flytta fabriken utomlands. 

Ägaren Orkla har förklarat att bolaget vill fortsätta utveckla verksamheten i en "ny och modern fabrik" utanför Riga i Lettland. Orkla har redan kextillverkning i staden.

Just nu utreds flytten och inget beslut är ännu taget.