Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Här ska ett helt nytt kvarter byggas i centrala Göteborg

Arbetet med att ta fram en detaljplan inleds omgående
Foto: White Arkitekter
Förhoppningen är att projektet är färdigställt till 2025-2026.
Foto: White Arkitekter
Det ska röra sig om 20 000 kvadratmeter bruttoarea bostäder
Foto: Göteborgs stad

Nu kan det byggas nya kvarter med tolvvåningshus bredvid Regionens hus i centrala Göteborg. 

Men risken är att bostäderna blir studentbostäder – trots att ingen vill det, skriver Göteborg-Posten. 

– Varken vi eller politikerna vill se studentbostäder eller småbostäder i området, säger Hugo Lindblad på stadsbyggnadskontoret, till tidningen. 

För några veckor sedan gav byggnadsnämnden tummen upp för att bygga ett nytt kvarter bredvid Regionens hus i Göteborg. 

Planen är att det ska byggas bostadshus som ska vara sex till tolv våningar höga och med innergårdar som skärmar av från vägbuller och avgaser. 

Redan under 2021 kommer detaljplanen inledas och prioriteras – då det delvis handlar om att skapa goda förbindelser via Centralenområdet bort mot Linnégatan. 

– Anledningen att detta är en viktig plan är inte utvecklingen av kvarteren, utan den här gatan som ska komma till. Genom den ska man kunna komma till Centralenområdet och det kommer göras nya påfarter och avfarter till E45, säger Hugo Lindblad, handläggare på stadsbyggnadskontoret, till GP. 

Vill inte ha studentbostäder

I nuläget vet man inte exakt hur många bostäder det blir – och man vet inte heller vilken typ av bostäder som kommer byggas. 

Men enligt stadsbyggnadskontoret är det ett bekymmer att området inte är lämpligt för skolor och förskolor, bland annat på grund av de höga bullernivåerna vid området. 

Om omständigheterna inte blir lösta, kan det sluta med att det bara byggs studentbostäder i det nya kvarteret.

– Jag tror varken vi eller politikerna vill se studentbostäder eller småbostäder i området. Men i direkt anslutning till Centralenområdet har vi hela tiden pekat på att det inte är lämpligt för förskolor, säger Hugo Lindblad, till GP. 

Arbetet med att ta fram en detaljplan inleds omgående och förhoppningen är att ha färdigställt projektet till 2025-2026.

SE OCKSÅ:

2018 togs första spadtaget för Västlänken i Göteborg.