"Här ska arenan ligga!" Göteborgs Orienteringsförbunds ordförande Gert Johansson har stora planer. Den 1 maj är det meningen att kajen vid Röda sten ska krylla av orienterare och publik.
"Här ska arenan ligga!" Göteborgs Orienteringsförbunds ordförande Gert Johansson har stora planer. Den 1 maj är det meningen att kajen vid Röda sten ska krylla av orienterare och publik.

Här ska det bli orienteringsfest

Publicerad
Uppdaterad
GÖTEBORG. Göteborg ska bli Sveriges nya orienteringsstad.
Den 1 maj kommer världseliten hit för en tv-sänd tävling i Sjöbergen ovanför Röda sten.
- Det blir spänning och dramatik i direktsändning, säger Gert Johansson, förbundsbas.
Tävlingen beskrivs som något alldeles extra: tekniskt krävande löpning i en öppen miljö som gör deltagarna synliga för publik och TV-kameror. En storbildsskärm, målgång och läktare nere vid Röda Sten bäddar för en publikfest. Och allt kommer att direktsändas i tv-kanalen Sport-Expressen. - Det är nytänkande. Orientering möter TV-världen med den nya tekniken, utan att man ruckar på de sportsliga fundamenten, säger Leif Nilsson, vice vd för Göteborg&Co, som bidragit till att ro i hamn projektet.

Använder sig av GPS

Orientering har inte blivit en lika populär tv-sport som till exempel skidskytte, men detta kan hålla på att ändras. Den senaste så kallade trackingtekniken med GPS gör att tittarna kan följa utvecklingen i realtid. - Det gäller ju att fånga de avgörande momenten på bild, och det har varit väldigt svårt tidigare när man springer ensam i skogen... Jag har själv varit med i spännande tävlingar som när de refererats i tv inte alls verkat spännande.

Ska bli spännande

- Med den nya tekniken kan vi göra orienteringen underhållande, säger Tobias Noborn, orienterare i IFK Göteborg. Han och klubbkamraten Thomas Asp, både flerfaldiga SM-vinnare hoppas få delta, men högst fyra eller fem svenskar är bland de 25 bästa i världen. - Det vore väldigt roligt att vara med, jag satsar på det, säger Thomas Asp, som liksom arrangörerna tror att tävlingen både kan höja sportens status i Göteborg och Göteborgs status inom sporten. - Göteborgs Orienteringsförbund satsar nu på att sätta staden på orienterarnas karta, efter att Västerås "stal"VM-turneringen 2004. - Vi vill visa orienteringen från dess bästa sida. På lång sikt vill vi göra Göteborg till medelpunkt för orienteringen i Sverige, säger Gert Johansson. Thomas Asp (t v) med dottern Matilda, snart 3 år och Tobias Nobon med sonen Hugo, 1,5 år gammal, poserar nedanför Sjöbergen. Längre än så får de inte gå, eftersom ingen deltagare får ha förhandskännedom om terrängen.
Nils Wadström
Nils Wadström

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER