På måndagen startade bygget av det fältsjukhus som sätts upp av Försvarsmakten för att stödja sjukvården inför en eventuell anstormning av coronasmittade patienter.
– De första fyra bäddarna är klara redan på onsdagen. Resterande är i bruk på fredag, säger Boel Mörck, områdeschef vid Sahlgrenska universitetssjukhuset i samband med en presskonferens och rundvandring på tisdagen.
Den första enhet som byggs upp utanför Östra sjukhuset är en intensivvårdsavdelning där 20 patienter ska kunna tas om hand.
På tisdagseftermiddagen startade även byggandet av del två i projektet, en vårdplatsdel för 40 patienter.
Militärer på plats jobbar så snabbt de kan med att ställa i ordning tältmodulerna.
Salar med plats för fyra patienter
Intensivvårdsdelen består av fem moduler som sätts ihop och sammanlagt blir cirka 25 meter, med en lång korridor i mitten och ”rum” på båda sidor. I varje modul/sal får det plats fyra patienter.
Modulerna är av grön gummi och inuti är väggarna klädda med ljust tyg. Tältet kan hålla en temperatur på 28 grader om detta önskas. Värmen ställs in på en termostat.
– Patienterna kommer in i tältet från sjukhuset, passerar en sluss och kommer sedan ut i en korridor. Sedan finns IVA-salar som sidoskepp på korridoren. Det är så flödet är tänkt att se ut. Sedan är det Östra som lägger upp sina vårdrutiner här inne. Det blir som ett akutsjukhus, säger Henrik Wigren, kapten och chef för andra sjukhuskompaniet.
– Min personal kommer att stötta med rutiner för hur man hanterar patienter i tältmiljö, fortsätter han.

”Inte de mest syrekrävande här”
Under rundvandringen är salarna ännu tomma, men intensivvårdsplatserna ska alltså snart stå klara och vara fullt utrustade. Här kommer att finnas ventilatorer, stativ och annan medicinskteknisk utrustning som Försvarsmakten tillhandahåller.
– Vi ställer våra respiratorer här. De har en annan inställning, och inte samma kapacitet som respiratorerna inne på Östra sjuhuset. Det kanske är så att man inte väljer att lägga de mest syrekrävande här, för våra respiratorer ger kanske för lågt syretryck. Det får den medicinskt ansvarige bedöma, säger Henrik Wigren och tillägger:
– Våra skadade annars är yngre och behöver inte lika mycket syre. De som är drabbade av covid-19 behöver mycket syre och är äldre.
”Stöd till samhället på riktigt”
Henrik Wigren konstaterar att en av Försvarsmaktens huvuduppgifter är att vara ett stöd till samhället.
– Det här är stöd till samhället på riktigt. Det är en trygghet för personalen på Östra att veta att det finns möjlighet att använda fältsjukhuset. Att tankemässigt veta att det finns en back up kan göra många trygga.