Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Här ska smittade specialvårdas

Följ senaste nytt om coronautvecklingen i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helgerna.
Henrik Wigren, kapten och chef för andra sjukhuskompaniet.
Foto: HENRIK JANSSON
Utrustning ställs i ordning till intensivvårdsavdelningen på fältsjukhuset utanför Östra sjukhuset i Göteborg.
Foto: HENRIK JANSSON

Moduler av gröna gummitält som byggs ihop på rad – här är bilderna inifrån fältsjukhuset som just nu sätts upp utanför Östra sjukhuset.

De fyra första intensivvårdsplatserna kommer att stå klara redan på onsdagen.

– Det är en trygghet för personalen att veta att det finns möjlighet att använda fältsjukhuset, säger Henrik Wigren, kapten och chef för andra sjukhuskompaniet.

På måndagen startade bygget av det fältsjukhus som sätts upp av Försvarsmakten för att stödja sjukvården inför en eventuell anstormning av coronasmittade patienter.

– De första fyra bäddarna är klara redan på onsdagen. Resterande är i bruk på fredag, säger Boel Mörck, områdeschef vid Sahlgrenska universitetssjukhuset i samband med en presskonferens och rundvandring på tisdagen.

Den första enhet som byggs upp utanför Östra sjukhuset är en intensivvårdsavdelning där 20 patienter ska kunna tas om hand. 

På tisdagseftermiddagen startade även byggandet av del två i projektet, en vårdplatsdel för 40 patienter.

Militärer på plats jobbar så snabbt de kan med att ställa i ordning tältmodulerna. 

Ett fältsjukhus byggs upp utanför Östra sjukhuset i Göteborg. Här ska 20 coronasmittade intensivvårdspatienter kunna tas om hand vid behov.
Foto: HENRIK JANSSON
Tälten fylls med utrustning och redan på onsdagen beräknas de första vårdplatserna stå klara.
Foto: HENRIK JANSSON

Salar med plats för fyra patienter

Intensivvårdsdelen består av fem moduler som sätts ihop och sammanlagt blir cirka 25 meter, med en lång korridor i mitten och ”rum” på båda sidor. I varje modul/sal får det plats fyra patienter.

Modulerna är av grön gummi och inuti är väggarna klädda med ljust tyg. Tältet kan hålla en temperatur på 28 grader om detta önskas. Värmen ställs in på en termostat.

– Patienterna kommer in i tältet från sjukhuset, passerar en sluss och kommer sedan ut i en korridor. Sedan finns IVA-salar som sidoskepp på korridoren. Det är så flödet är tänkt att se ut. Sedan är det Östra som lägger upp sina vårdrutiner här inne. Det blir som ett akutsjukhus, säger Henrik Wigren, kapten och chef för andra sjukhuskompaniet.

– Min personal kommer att stötta med rutiner för hur man hanterar patienter i tältmiljö, fortsätter han.

Tältmodulerna är av gummi och innerväggarna klädda av ljust tyg.
Foto: HENRIK JANSSON

”Inte de mest syrekrävande här”

Under rundvandringen är salarna ännu tomma, men intensivvårdsplatserna ska alltså snart stå klara och vara fullt utrustade. Här kommer att finnas ventilatorer, stativ och annan medicinskteknisk utrustning som Försvarsmakten tillhandahåller.

– Vi ställer våra respiratorer här. De har en annan inställning, och inte samma kapacitet som respiratorerna inne på Östra sjuhuset. Det kanske är så att man inte väljer att lägga de mest syrekrävande här, för våra respiratorer ger kanske för lågt syretryck. Det får den medicinskt ansvarige bedöma, säger Henrik Wigren och tillägger:

– Våra skadade annars är yngre och behöver inte lika mycket syre. De som är drabbade av covid-19 behöver mycket syre och är äldre.

”Stöd till samhället på riktigt”

Henrik Wigren konstaterar att en av Försvarsmaktens huvuduppgifter är att vara ett stöd till samhället.

– Det här är stöd till samhället på riktigt. Det är en trygghet för personalen på Östra att veta att det finns möjlighet att använda fältsjukhuset. Att tankemässigt veta att det finns en back up kan göra många trygga.

TV: Hör stabsläkare Magnus Blimark om fältsjukhuset

”Räknar med att kunna vara färdiga på fredag”