Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Späckhuggare fångades på film utanför Smögen

Anton Lysell: "Det här händer bara en gång i livet"
Anton Lysell, morbror Magnus Göransson och Antons flickvän Jennifer Bukowski fick skåda späckhuggare under lördagens fisketur.
Foto: Privat
Spåckhuggarfamiljen syntes till utanför Smögen.
Foto: Privat

När Anton Lysell, 23, var ute och fiskade i lördags fick han oväntat besök. En späckhuggarfamilj kom upp till ytan för luft, bara en kilometer från land. 

– Min morbror blev nog lite skraj, men jag blev bara uppspelt, säger Anton Lysell, som lyckades fånga familjen på film. 

En späckhuggarfamilj har skådats utanför Hållö i Bohuslän. 

Anton Lysell, 23, var under lördagen ute och fiskade med sin morbror Magnus Göransson och flickvän Jennifer Bukowski när de fick syn på valarna. 

– Det var väldigt häftigt, något jag har velat göra i flera år, säger han. 

Det var utanför Hållö, en bit utanför Smögen som valarna dök upp till ytan för luft. 

– Det var ungefär tusen meter ut, så ganska nära land ändå, säger Anton Lysell och berättar att han följer en facebookgrupp där folk lägger upp om de har sett späckhuggare. 

– Vi tänkte att om de hade synts på Västkusten så hade vi kunnat åka ut och hoppas på att få se dem, säger han. 

”Ser skillnad på tumlare och späckhuggare”

Men rovdjursfamiljen med ett antal medlemmar – ”det är svårt att se hur många när de dyker hela tiden, men runt sex, åtta stycken” – blev en glad överraskning. Och Anton Lysell var helt säker från början på vad det var de såg.

– När jag såg dem så fattade jag direkt att det var späckhuggare. Min morbror trodde att det kunde vara tumlare, men jag ser dem ganska ofta och de är mycket mindre. Man kan se skillnad på en tumlare och en späckhuggare ganska fort, skrattar han. 

En stor späckhuggare kan bli nästan tio meter och väger vanligtvis mellan 5 och 7 ton. Anton Lysell berättar att de var på båda sidor om båten – och att även vuxna män kan bli lite skakiga. 

– Min morbror blev nog lite skraj, skrattar han. 

– Jag fick bara en adrenalinkick och blev helt uppspelt. Jag trodde inte att det var sant och skrev direkt i facebookgruppen. Det kan vara kul om någon annan skulle få syn på dem när de är här ute. 

Se också:

Kräftfiskarnas naturupplevelse fångades på video: "Oddsen är höga”