Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Här serveras Sveriges bästa skolmat

Fredagens lunch i Brunnsboskolans bamba bestod av fisksoppa med fänkål, vinkokta blåmusslor. Foto: Privat
Självklart bjuds det på nybakat bröd. Foto: Privat
Brunnsboskolans bamba tog hem priset som årets skolrestaurang tidigare i veckan. Foto: Privat
De arbetar aldrig med halvfabrikat. Foto: Privat
Köket erbjuder alltid tre olika rätter vid lunch. Därtill finns det alltid salladsbuffé och diverse tilltugg, såsom rostade linser eller krutonger. Foto: Privat
Brunnsboskolans bamba. Foto: Privat

Vad sägs som en fisksoppa med fänkål, vinkokta blåmusslor och lite nybakat bröd till? Lyxig middag för vissa, typisk skolmat för eleverna på Brunnsboskolan.

Bamban tog hem priset som årets skolrestaurang tidigare i veckan.

– Det är otroligt roligt, säger köksmästaren på skolan Ola Hall.

Fokuset ligger på att laga mat från grunden, det tar tid och det måste planeras. Men kockarna på Brunnsboskolan lyckas hålla budgeten och mer därtill. Tidigare i veckan utsågs skolans restaurang till Sveriges bästa på White guide junior galan i Malmö.

– Herregud, det var ju grymt chockartat att höra skolans namn ropas ut. Sen ska man på scen och säga något roligt också, säger köksmästare Ola Hall.

Aldrig halvfabrikat

Här arbetar man aldrig med halvfabrikat. Man gör sina egna biffar, rullar sina egna köttbullar och panerar sin egen fisk.

– Det tar en hel del tid att stå där och hacka grönsaker och steka biffar, men det är ett restaurangtänk som många har tagit med sig in i skolköken, säger Ola Hall.

Skolköket arbetar aldrig med halvfabrikat. Foto: Privat

Enligt Ola luras man ofta att tro att det är dyrt att laga mat från grunden, men Brunnsboskolans bamba har ingen överdriven budget. Men han lyfter fram att skolan har en stor fördel i det fina kök som finns till förfogande.

– Det är fantastiskt roligt att se en kille som går i trean, med tallriken full av musselskal som tackar för maten, säger Ola Hall.

Alltid tre rätter

Köket erbjuder alltid tre olika rätter vid lunch. Det är antigen huvudrätt, andrarätt eller dagens soppa som finns att välja på. Därtill finns det alltid salladsbuffé och diverse tilltugg, såsom rostade linser eller krutonger. Resterna från dagens lunch tas alltid om hand och används till kommande rätter.

Självklart bjuds det på nybakat bröd. Foto: Privat

– All mat som inte går ut kyler vi ner och gör något av det. Soppor, gratänger, såser eller så används det i brödet vi bakar, säger Ola Hall.

Planering i all ära, men det finns annat som håller köket i gång menar Ola Hall.

– Vi har fantastiska kockar. Det är ett kök med mycket kärlek, energi och galenskap, det är nog knepet.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!