Figurerna har välkända nazistsymboler på sina uniformer, som det nazistiska järnkorset och på hjälmarna sitter örnen som var Nazitysklands statsvapen. Foto: Läsarbild/71717Figurerna har välkända nazistsymboler på sina uniformer, som det nazistiska järnkorset och på hjälmarna sitter örnen som var Nazitysklands statsvapen. Foto: Läsarbild/71717
Figurerna har välkända nazistsymboler på sina uniformer, som det nazistiska järnkorset och på hjälmarna sitter örnen som var Nazitysklands statsvapen. Foto: Läsarbild/71717
"Och de här stridsvagnarna är modeller av de nazistiska stridsvagnarna Tiger och Panter", säger en upprörd pappa till GT. Foto: Läsarbild/71717"Och de här stridsvagnarna är modeller av de nazistiska stridsvagnarna Tiger och Panter", säger en upprörd pappa till GT. Foto: Läsarbild/71717
"Och de här stridsvagnarna är modeller av de nazistiska stridsvagnarna Tiger och Panter", säger en upprörd pappa till GT. Foto: Läsarbild/71717
Nazisoldaterna säljs på barnavdelningen. På hjälmar och uniformer sitter välkända symboler som järnkorset och örnen som var Nazitysklands statsvapen. Foto: Läsarbild/71717Nazisoldaterna säljs på barnavdelningen. På hjälmar och uniformer sitter välkända symboler som järnkorset och örnen som var Nazitysklands statsvapen. Foto: Läsarbild/71717
Nazisoldaterna säljs på barnavdelningen. På hjälmar och uniformer sitter välkända symboler som järnkorset och örnen som var Nazitysklands statsvapen. Foto: Läsarbild/71717
"Även hjälmarnas form ser ut som nazisternas krigshjälmar", säger den upprörde pappan. Foto: Läsarbild/71717"Även hjälmarnas form ser ut som nazisternas krigshjälmar", säger den upprörde pappan. Foto: Läsarbild/71717
"Även hjälmarnas form ser ut som nazisternas krigshjälmar", säger den upprörde pappan. Foto: Läsarbild/71717
Gekås avgående vd och pressansvarig, Boris Lennerhov, säger till GT att man nu kommer att plocka bort nazisoldaterna ur sitt sortiment.Gekås avgående vd och pressansvarig, Boris Lennerhov, säger till GT att man nu kommer att plocka bort nazisoldaterna ur sitt sortiment.
Gekås avgående vd och pressansvarig, Boris Lennerhov, säger till GT att man nu kommer att plocka bort nazisoldaterna ur sitt sortiment.
"Det här är inget vi vill föra vidare som någon form av ideal. Vi ska plocka bort det direkt och titta på om det kan uppfattas stötande", säger Boris Lennerhov. Foto: Christer Wahlgren"Det här är inget vi vill föra vidare som någon form av ideal. Vi ska plocka bort det direkt och titta på om det kan uppfattas stötande", säger Boris Lennerhov. Foto: Christer Wahlgren
"Det här är inget vi vill föra vidare som någon form av ideal. Vi ska plocka bort det direkt och titta på om det kan uppfattas stötande", säger Boris Lennerhov. Foto: Christer Wahlgren

Här säljer Ullared nazi- soldater som leksaker

Publicerad

Gekås i Ullared säljer leksaksfigurer i form av nazisoldater.

På hjälmar och uniformer sitter välkända symboler som järnkorset och örnen.

- Det här är inget vi vill föra vidare som någon form av ideal. Vi ska plocka bort det direkt och titta på om det kan uppfattas stötande, säger Boris Lennerhov.

Julklappsjakten är i full gång på Gekås och på leksaksavdelningen möts kunderna av en hylla med leksaker från tillverkaren Cobi som gör lego-liknande byggbitar och figurer, bland annat i serien World War 2, WW2.

- När jag letade efter julklappar till barnen sprang jag på det här. Och när jag tittade noga på figurerna såg jag att det är tyska stridsvagnar med smajlande soldater från nazitiden. Och detta säljs på en avdelning med leksaker för barn, säger en upprörd pappa.

Symboler med nazistkopplingar

Figurerna har symboler med nazistkopplingar på sina uniformer, som järnkorset och på hjälmarna sitter den tyska örnen som även fanns med i Nazitysklands statsvapen.

- Även hjälmarnas form ser ut som nazisternas krigshjälmar, säger pappan. Och de här stridsvagnarna är modeller av de nazistiska stridsvagnarna Tiger och Panter.

Boris Lennerhov, avgående vd och pressansvarig, säger till GT att Gekås har en strikt policy när det gäller föremål som kan uppfattas rasistiskt, sexistiskt eller som i det här fallet kan associera till nazism.

- Det här är inget vi vill föra vidare som någon form av ideal, det låter inte bra, säger han.

Ullared: Vi tar bort sakerna

Efter att ha pratat med Gekås leksaksansvarige förklarar Boris Lennerhov att byggserien har historiskt tema, andra världskriget, och att han tror att det mest är vuxna som köper modellerna även om de finns på barnavdelningen. Det finns även modeller av exempelvis Titanic.

- Frågan är var gränsen går för vilka historiska saker man kan sälja, funderar Boris Lennerhov. Men självklart vill vi inte glorifiera nazismen. Vi ska plocka ut alla de här WW2-leksakerna. Vi ska inte sälja något jag inte kan stå för. Vi tar bort sakerna och så får vi titta på om det verkligen kan uppfattas stötande eller fel på något sätt. Det händer att vi gör fel. Men vår inköpsansvarige blev förvånad när han fick frågan, och hade inte tänkt tanken att det var ett problem.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER