Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Här säljer Ullared nazi- soldater som leksaker

Figurerna har välkända nazistsymboler på sina uniformer, som det nazistiska järnkorset och på hjälmarna sitter örnen som var Nazitysklands statsvapen.
Foto: Läsarbild/71717
"Och de här stridsvagnarna är modeller av de nazistiska stridsvagnarna Tiger och Panter", säger en upprörd pappa till GT.
Foto: Läsarbild/71717
Nazisoldaterna säljs på barnavdelningen. På hjälmar och uniformer sitter välkända symboler som järnkorset och örnen som var Nazitysklands statsvapen.
Foto: Läsarbild/71717
"Även hjälmarnas form ser ut som nazisternas krigshjälmar", säger den upprörde pappan.
Foto: Läsarbild/71717
Gekås avgående vd och pressansvarig, Boris Lennerhov, säger till GT att man nu kommer att plocka bort nazisoldaterna ur sitt sortiment.
"Det här är inget vi vill föra vidare som någon form av ideal. Vi ska plocka bort det direkt och titta på om det kan uppfattas stötande", säger Boris Lennerhov.
Foto: Christer Wahlgren

Gekås i Ullared säljer leksaksfigurer i form av nazisoldater.

På hjälmar och uniformer sitter välkända symboler som järnkorset och örnen.

- Det här är inget vi vill föra vidare som någon form av ideal. Vi ska plocka bort det direkt och titta på om det kan uppfattas stötande, säger Boris Lennerhov.

Julklappsjakten är i full gång på Gekås och på leksaksavdelningen möts kunderna av en hylla med leksaker från tillverkaren Cobi som gör lego-liknande byggbitar och figurer, bland annat i serien World War 2, WW2.

- När jag letade efter julklappar till barnen sprang jag på det här. Och när jag tittade noga på figurerna såg jag att det är tyska stridsvagnar med smajlande soldater från nazitiden. Och detta säljs på en avdelning med leksaker för barn, säger en upprörd pappa.

Symboler med nazistkopplingar

Figurerna har symboler med nazistkopplingar på sina uniformer, som järnkorset och på hjälmarna sitter den tyska örnen som även fanns med i Nazitysklands statsvapen.

- Även hjälmarnas form ser ut som nazisternas krigshjälmar, säger pappan. Och de här stridsvagnarna är modeller av de nazistiska stridsvagnarna Tiger och Panter.

Boris Lennerhov, avgående vd och pressansvarig, säger till GT att Gekås har en strikt policy när det gäller föremål som kan uppfattas rasistiskt, sexistiskt eller som i det här fallet kan associera till nazism.

- Det här är inget vi vill föra vidare som någon form av ideal, det låter inte bra, säger han.

Ullared: Vi tar bort sakerna

Efter att ha pratat med Gekås leksaksansvarige förklarar Boris Lennerhov att byggserien har historiskt tema, andra världskriget, och att han tror att det mest är vuxna som köper modellerna även om de finns på barnavdelningen. Det finns även modeller av exempelvis Titanic.

- Frågan är var gränsen går för vilka historiska saker man kan sälja, funderar Boris Lennerhov. Men självklart vill vi inte glorifiera nazismen. Vi ska plocka ut alla de här WW2-leksakerna. Vi ska inte sälja något jag inte kan stå för. Vi tar bort sakerna och så får vi titta på om det verkligen kan uppfattas stötande eller fel på något sätt. Det händer att vi gör fel. Men vår inköpsansvarige blev förvånad när han fick frågan, och hade inte tänkt tanken att det var ett problem.