Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Här rustar polisen för terror i Göteborg

Västra Götalandspolisen tränar inför olika katastrof-scenarier. Attacken mot Boston gör att säkerheten inför Göteborgsvarvet ses över. Skyddsmask ingår i polisens personliga standardutrustning. Här kollas att de fungerar som de ska. Och de ska alltid finnas med vid utryckning. Foto: Robin Aron

GÖTEBORG. Med terrorattacken i Boston i färskt minne övar här poliser från Göteborgsområdet för att vara beredda om det händer även här.

På hemlig plats i Göteborg har övningsledningen riggat ett näste med "Breivikmaterial" för ett bombbygge.

- Det gäller att hela tiden vara beredd på det oförutsedda, säger kommissarie Lars Holmdahl, operativa staben, Västra Götalandspolisen.

I topp i landet

  • Svensk polis får i dag en 16 timmars grundutbildning i ämnet CBRNE som fylls på med en 8 timmars repetitionsutbildning vart tredje år.
  • Västra Götalandspolisen ligger i topp och har utbildat sin personal att hantera oförutsedda stora händelser typ terrorattacker under tio år.
  • Inte minst eftersom det finns ett kärnkraftverk i Ringhals, raffinaderier och annan kemiskteknisk industri i Göteborg, likaså i Stenungsund och ett raffinaderi i Lysekil. Anläggningar som kan drabbas av olyckor men som också potentiella terrormål.

 

"Det värsta scenariot i Göteborg vore en olycka knuten till den petrokemiska industrin - i andra hand en kriminell handling riktad mot en plats där det vistas mycket folk."

Lars Holmdahl, operativa staben, Västra Götalandspolisen.

När poliserna går in i källarförrådet tror de att de letar efter narkotika.

- I dag handlar övningen om CBRNE, det vill säga kemiska, biologiska, radiologiska och explosiva ämnen, säger kommissarie Lars Holmdal, operativa staben, Västra Götalandspolisen.

- Det handlar om att vara förberedd på olyckor men även kriminella handlingar.

Vad är det värsta scenariot som kan hända i Göteborg?

- Först och främst någon form av olycka knuten till den petrokemiska industrin - i andra hand en kriminell handling riktad mot en plats där det vistas mycket folk, säger Lars Holmdahl.

En attack mot köpcentrat Nordstan eller ett fullsatt Ullevi vore en mardröm för polisen och räddningstjänsten men är mot bakgrund av händelser ute i världen, inte minst den färska attacken mot Boston Marathon inte längre något otänkbart.

Med tanke på att Göteborgsvarvet närmar sig och händelserna i Boston, är ni förberedda?

- Absolut, detta ingår i många tänkbara scenarier vi arbetar med, säger Lars Holmdahl.

Världens värsta terrordåd

Torsdagens övning inleddes med film som handlade om tre av de värsta terrordåden hittills i världen. Oklahomabomben 1995, World Trade center i New York 2001, Madridbomben 2004.

Filmen som handlar om hur polis, räddningstjänst och andra myndigheter agerade och vilka slutsatser man i världen dragit av detta.

Lars Holmdahl menar att man stabsmässigt hela tiden jobbar med olika scenarior för en stor olycka eller en terrorattack.

Hittar bomber i källare

Efter filmen och diskussioner kring detta vidtar en mer handfast övning - en husrannsakan i en källare fyravåningars flerfamiljshus i avsikt att hitta narkotika.

När de övande poliserna kommer in i källaren patrullvis möter de dock helt andra saker, en stor påse växtnäring, en dunk med diesel, ett nätutdrag om hur man tillverkar bomber och även ingredienser för en HME, Home Made Explosives.

- De klarade detta jättebra, agerade enligt instruktionen att detta rör vi inte, vi tillkallar bombgruppen, ser till att utrymma fastigheten och spärrar av området, säger instruktörerna Viktor och Josefina.

Info om laser och gifter

Dagen fortsatte sedan med information om till exempel grön laser, olika giftiga och farliga ämnen och avslutas med en genomgång av skyddsutrustningen.

- Skyddsmasken skall alltid varit med en polis i tjänst, inte ligga i bilen eller förvaringsskåpet, påpekar Lars Holmdahl.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!