Här rivs tiggarlägret under Götaälvsbron

Hela vintern har tiggarlägret funnits på båda sidor om Götaleden precis under Göta älvbrons fäste på fastlandssidan. Nu har det rensats bort.
Foto: LÄSARBILD

Efter en vinter under Götaälvbrons betongfästen revs under onsdagen det halva tiggarläger, som alla bilister kunnat se.

Johanna Almlund, 33, från Majorna, kör förbi varje dag och så även nu, när hon dessutom passade på att ta en bild.

– Det är så hemskt att det inte finns andra ställen för dem, säger hon.

Hela vintern har tiggarlägret funnits på båda sidor om Götaleden precis under Göta älvbrons fäste på fastlandssidan. På de sneda betongetagerna har personer sovit hela vintern. Där det funnits plats har även tält satts upp.

Rejäl rensning

För att komma åt att tvätta brolagren så har trafikkontoret bestämt att snygga upp i området och hälften gjordes under onsdagen.

– Jag brukar köra den vägen varje dag, säger hon Johanna Almlund. Det var inga poliser på plats men däremot en massa annan personal som städade. Jag hörde på radion att det var pågående arbete och att en fil var avstängd.

Johanna tycker det är så hemskt att det inte finns andra ställen för dem och hon har själv sett att varit folk där hela tiden.

– Som jag såg var det bara ett stort gäng som jobbade där och bar ut grejer, det var täcken och kuddar och sovsäckar, säger hon.

Och det var ansenliga mängder som bars bort, hela fem ton skräp togs bort bara på den ena sidan av vägen. Bland annat hittades mellan fem och tio cyklar, flera tv-apparater men även stora mängder kläder. Och då har bara den norra sidan rensats. Resten görs under torsdagen.

Vet ni om någon bodde där just nu?

– De har bott där och de har varit informerade av social resurs, säger Stefan Risedahl, planeringsledare på drift och underhåll på trafikkontoret. De har varit där var och varannan kväll under en vecka och sagt till dem att de måste flytta eftersom vi måste in och städa. Det är sorgligt att de ska behöva ha det så här.

Kommer tillbaka

Även om man städar nu så tror Stefan Risedahl att de kommer tillbaka igen.

– Enligt sociala är det det första stället de bosätter sig på när de kommer till Göteborg, säger han. Den ena flyttar ut så flyttar den andra in nästa dag.

När manskapet från trafikkontoret kom på onsdagen bodde fortfarande några kvar.

– Men de fick ju chansen att flytta sina saker, säger Stefan Risedahl. Många hämtade sina grejer, men många bara lämnade dem där.