Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Här räddar Jessica den vilsna tumlaren

Foto: Camilla Larsson
Foto: Camilla Larsson
Foto: Camilla Larsson
Foto: Camilla Larsson
Foto: Camilla Larsson
1 / 7

En förvirrad tumlare hade fastat långt inne i den grunda viken och kunde inte komma loss. 

Då fick 20-åriga Jessica Skantze ge sig ut i vattnet.

– Jag slängde av mig skorna och hoppade i och försökte hjälpa den så gott jag kunde, säger Jessica Skantze.

Det var på söndagsförmiddagen som Jessicas mamma fick syn på tumlaren, som Bohusläningen  först rapporterade om. Hon var då på väg hem mot Mollösund i Orust kommun, där de bor. Då hade det varit folk där som försökt hjälpa den, men inte lyckats. Hon åkte hem och hämtade Jessica och åkte tillbaka till viken. Men först hittade de inte tumlaren.

– Vi trodde att den kanske hade simmat ut igen. Men sen tittade jag ner längs stenarna och såg att den låg där och sprattlade, säger Jessica Skantze.

Försökte lugna tumlaren

Hon kastade genast av sig skorna och hoppade i vattnet för att hjälpa tumlaren som verkade vara både förvirrad och rädd.

– Den var ju först rädd när jag hoppade i vattnet, men jag klappade den och då märkte jag att den lugnade sig och var inte lika hysterisk.

Vattnet gick knappt till knäna på Jessica, som kämpade med att få tumlaren att simma åt rätt håll.

– Jag försökte vrida den så att den hade ansiktet mot havet. Och så försökte jag lyfta den från botten och putta den lite framåt så att den förstod att åt det hållet ska jag simma.

Fastnade gång på gång

Men så fort tumlaren kommit loss simmade den in mot grundare vatten och fastnade igen. Tumlare är en typ av val, och är en av de minsta arterna i släktet tandvalar.

– Jag försökte att lyfta den lite, men den var väldigt tung trots att den inte var så stor. Med fenan så var den kanske 120 centimeter lång.

Efter 45 minuter hade Jessica lyckats få ut tumlaren på lite djupare vatten.

– Jag kände att det inte fanns mer jag kunde göra. Vi åkte hem och mötte ett par som också bor i Mollösund, som lyckades få tag i en båt och med hjälp av den lyckades få ut tumlaren på djupt vatten igen.

"Känns bra i hjärtat"

Det var aldrig någon tvekan om Jessica skulle hoppa i eller inte. Till vardags jobbar hon i sin morbrors fiskaffär och är van vid havets invånare, även om hon aldrig träffat på någon tumlare innan. 

– Det kändes inte alls obehagligt på något sätt. Den var inte aggressiv, den var bara rädd. Det känns bra i hjärtat, om den nu klarar sig.