Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Här pryds Borås av gigantiska målningar

Mäktigt. De spanska gatukonstnärerna duon Pichi & Avo blandar graffiti med antik konst. Slutresultatet är imponerande.
Foto: Henrik Jansson
Pryder Borås. Väggmålningarna sätter färg på Borås
Foto: Henrik Jansson
15 fasader. Totalt har 15 fasader förvandlats till färgsprakande konstverk i Borås.
Foto: Henrik Jansson
Projektledaren. Stina Hallhagen är projektledare för Gatukonstfestivalen No limit. Fram till den 25 oktober arrangeras nu gratis guidade turer för allmänheten vid konstverken i Borås.
Foto: Henrik Jansson
Uppmärksammas internationellt. Flera utländska medier har uppmärksammat Borås färgglada gatukonst festival No limit. En tidning som skrivit om festivalen är amerikanska Huffington Post.
Foto: Henrik Jansson
Foto: Henrik Jansson
Foto: Henrik Jansson
Foto: Henrik Jansson
1 / 8

Gatukonstfestivalen No limit sätter färg på stadskärnan Borås.

Med gigantiska vägmålningar förvandlas tråkiga fasader till färgsprakande konstverk signerade av världskända gatukonstnärer.

Något som bland annat har uppmärksammats av amerikanska nätjätten Huffington Post.

– Det är så klart jätteroligt men det viktigaste är att Boråsarna själva tycker om konstverken, säger projektledaren Stina Hallhagen.

Borås är knappast en färglös stad - om någon nu har hävdat det. Sedan gatukonstfestivalen No limit gjorde sitt intåg i staden 2014 har 15 fasader i Borås förvandlats till gigantiska konstverk.

Bakom projektet ligger Borås stad i samarbete med destinationsbolaget BoråsBorås.

Bombarderas i färg

Genom att bjuda in världskända gatukonstnärer får både Boråsare och turister se stadskärnan i Borås bombarderas i färg.

– Tanken är att människor under festivalen, som officiellt pågick mellan den 3 till den 6 september, får se hur konstnärerna arbetar och hur konstverken växer fram, säger Stina Hallhagen.

Världskända konstnärer

Två av konstnärerna som varit på plats i Borås i år är den spanska duon Pichi & Avo. En duo som har förvandlat en cirka tio meter hög tegelvägg vid gammal textilfabrik till ett färgsprakande konstverk.

– De blandar ren graffitikonst med gammal antik konst, det blir väldigt effektfullt, säger Stina Hallhagen.

Duons närvaro i Borås har också uppmärksammats internationellt. En tidning som bland annat skrivit om festivalen är den amerikanska nätjätten Huffington Post.

– Det är så klart jätteroligt att det uppmärksammas internationellt, men det viktigaste är att Boråsarna själva tycker om konstverken, säger Stina Hallhagen.

Guidare turer

Under årets festival har omkring åtta nya fasader målats om. Målningar, som alla som vill, nu kan få gratis guidning till.

– Det här sätter en prägel på staden. Fram till 25 oktober kommer vi att arrangera guidade turer som alla är varmt välkomna att besöka, säger Stina Hallhagen.

Hur länge konstverken får vara kvar är oklart. Förhoppningen är att de nya väggmålningarna ska vara kvar i flera år.

– Vi har sökt bygglov för det här och vi har så klart fastighetsägarnas tillåtelse. Vi har ju nya festivaler 2017 och 2019 och förhoppningen är att målningarna ska leva över dem, säger Stina Hallhagen.