Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Här polisanmäler Esayas Isaak Eritreas president

Esayas Isaak: ”De ska ifrågasätt vart Dawit Isaak är”.
Esayas Isaak, bror till den fängslade journalisten Dawit lämnade på onsdagen in anmälan tillsammans med Reportrar utan gränser.Foto: Hanna Brunlof
Här lämnas anmälan in på onsdagen.Foto: Hanna Brunlöf
Dawit Isaak har suttit fängslad utan rättegång i snart 20 år.

I snart tjugo år har Dawit Isaak suttit fängslad i Eritrea utan rättegång. Nu har landets president polisanmälts för bland annat brott mot mänskligheten.

Anmälan lämnades in Göteborg under onsdagen.

– Den här typen av regim vill bara att det här ska glömmas bort. Det här är en markering att vi inte har gjort det, säger Esayas Isaak, bror till den fängslade journalisten.

”Det räcker nu. I nästa vecka fyller Dawit Isaak 56 år. När han greps i Eritrea var han 36”.

Så skrev Björn Tunbäck och Erik Halkjaer från Reportrar utan gränser i en debattartikel som publicerades på DN Kultur under tisdagen. 

Dagen efter lämnade de, tillsammans med Dawits bror Esayas, in en polisanmälan mot Eritreas president och kretsen runt honom för flera brott, bland annat brott mot mänskligheten.

Esayas Isaak, bror till Dawit Isaak.Foto: HANNA BRUNLÖF WINDELL
De diplomatiska påtryckningarna har än så länge varit resultatlösa.Foto: JOHAN JEPPSSON / JOHAN JEPPSSON EXPRESSEN

– Den här typen av regim vill bara att det här ska glömmas bort. Det här är en markering att vi inte har gjort det. Den här gången har vi också med oss tunga internationella namn, som har ställt sig bakom polisanmälan, säger Esayas Isaak. 

Bland dem finns bland andra fredspristagaren Shirin Ebadi och Kanadas före detta justitieminister Irwin Cotler.

Dawit Isaak

Dawit Isaak är journalist, författare och dramatiker. Han kom som flykting till Sverige 1987, men återvände till hemlandet när Eritrea blev självständigt. 

Dawit blev så småningom delägare i landets första oberoende tidning. Men konflikten i landet blossade återigen upp, och i september 2001 fängslades Dawit Isaak för sina åsikter.

Han har aldrig ställts inför rätta, och trots diplomatiska påtryckningar sitter han alltjämt bakom lås och bom. 

Diplomatin resultatlös

Det är inte första gången som Reportrar utan gränser och Dawits familj polisanmäler Eritreas president. Man har gjort det vid två tillfällen tidigare, 2014 och 2016. I båda fallen dock utan att någon förundersökning inleddes.

Reportrar utan gränsers Björn Tunbäck:

– I sitt beslut skrev riksåklagaren att det finns skäl att misstänkta brott mot mänskligheten och att brottet går att utreda Sverige. Men efter att ha konsulterat UD valde han ändå att inte inleda någon förundersökning. UD menade att det skulle störa förhandlingarna med Eritrea.

Björn Tunbäck, reportrar utan gränser.Foto: HANNA BRUNLÖF WINDELL

Nu är läget dock ett annat, menar Tunbäck.

– I polisanmälan citerar vi utrikesminister Ann Linde, där hon säger att Eritrea inte samarbetar. Då håller inte UD:s tidigare argument längre.

Om en förundersökning inleds, skulle det bland annat innebära att företrädare för regimen kan tas in till förhör om de reser till Sverige. 

Situationen i Eritrea är ytterst bekymmersam, säger Esayas Isaak.

– Det blir sämre och sämre för varje år. Det finns ingen ljusning, tvärtom. Eritrea är ett nattsvart mörker.

Alice Bah Kuhnke: ”Måste få ett slut”