Här planeras för ett gated community

Elva bostäder får plats innanför stängslet och genom de fjärrstyrda grindarna kommer bara de boende in.
"Utvecklingen är ett misslyckande för samhället", säger arkitekturprofessor Olas Nylander.
Foto: Leif Jacobsson
Parhusen byggs i funkisstil och kostar mellan 1 950 000 och 4 100 000 kronor.
En park, en pool och en boulebana kommer att finnas på området.
Här ska Poppel Park ligga. Byggstart i sommar om tillräckligt många lägenheter sålts.

Vill du bo tryggt bland tio andra grannar i ett inhägnat område med pool, boulebana, park och en fjärrstyrd grind där bara de boende kommer in?

I centrala Onsala planeras nu Västsveriges första gated community.

– Det var varit ett stort intresse och fem lägenheter är redan sålda. Folk tycker det är skönt att veta vilka som rör sig i närområdet, säger Philipp Bisping, fastighetsmäklare på Länsförsäkringar fastighetsförmedling.

Även om renodlade "grindsamhällen" är en ny företeelse i Sverige så har utvecklingen i många stadskärnor en längre tid gått åt det hållet. Allt fler gårdar i Göteborg stängs av med låsta grindar. Flanören på gatan kan inte längre gena över en gård för att ta sig ut på andra sidan, utan nyinsatta stålgrindar med kodlås håller ovälkomna besökare borta från den "egna" gården.

Andra Långgatan är bara ett exempel.

Men Poppel Park i Onsala går ett steg längre. Här planeras nu elva bostadsrätter i parhus innanför ett gemensamt stängsel med en fjärrstyrd grind som bara kan öppnas av de boende.

"Inte så att folk är rädda"

– Det är inte så att folk är rädda, men de tycker det är skönt att veta vem som rör sig i området, säger fastighetsmäklare Philipp Bisping som håller i försäljningen av de elva bostadsrätterna.

Försäljningen drogs igång i höstas. Av de elva lägenheterna på mellan tre till fem rum är hittills fem sålda. Tre lägenheter till behövs för att byggprojektet ska sätta igång.

– Människor har varit väldigt intresserade och vi har många förfrågningar, berättar Philipp Bisping.

Förutom de egna lägenheterna kommer det att finnas boulebana, swimmingpool och en mindre park innanför grindarna.

"Utvecklingen är tråkig"

Om ytterligare tre lägenheter säljs i vår så bygget kommer igång räknar Philipp Bisping med att det blir inflyttning i slutet av 2016.

– Byggtiden är ungefär ett och ett halvt år.

Men vad betyder det för ett samhälle om områden som Poppel Park blir allt vanligare? Blir inte människorna "innanför grindarna" livrädda när de måste lämna sin säkra miljö? Och är "grindsamhällen" inte ett sätt att ytterligare vidga klyftorna i ett allt mer segregerat samhälle?

– Utvecklingen är tråkig och ett misslyckande för samhället, säger Ola Nylander, arkitekturprofessor på Chalmers.

Han vill inte döma människor som är oroliga och vill stänga till om sig, men jämför med folkhemmet där tryggheten omfattade alla.

– Idag får man sköta tryggheten själv. Och det kan bara de som har råd.

Med allt fler grindar som stänger in några och ut andra blir mötesplatserna i samhället dessutom färre.

– En sådan utveckling främjar knappast stadslivet, konstaterar Chalmersprofessorn.

Grindsamhällen

Grindsamhällen eller gated communities är stadsdelar eller bostadsområden där grindar, bommar, stängsel eller murar håller ute de som inte bor i området.

Var ursprungligen vanligt i bland annat Sydafrika, Brasilien och Angola, men har sedan 80-talets slut spridits till bland annat USA.

Där finns idag hela samhällen som fungerar som en enda gated community.