Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Här öppnar Hells Angels ny klubb

Foto: Getty Images

Hells Angels växer i Västsverige.

Nu har de startat en ny avdelning i Bohuslän.

Enligt uppgifter till GT har de i flera år letat efter en ny lokal i området - och nu ska klubben ha funnit den rätta.

På Hells Angels egen hemsida välkomnas nu gruppen "till familjen".

Hells Angels har bekräftat på sin hemsida att de har startat en ny avdelning i Bohuslän; "HAMC Three Town". Och gratulationerna för den nya gruppen får också gratulationer på Facebook, bland annat av Hells Angels i Karlstads officiella supportersida: "NEW CHARTER IN SWEDEN- HAMC THREE TOWN WELCOME TO THE FAMILY".

Peter Ljungdahl, operativ spaningschef vid roteln för grov organiserad brottslighet, vill dock inte bekräfta huruvida de öppnat ett nytt chapter eller ej i Bohuslän.

– Vi vill egentligen inte kommentera hur, vad eller varför vi vet någonting, säger Ljungdahl.

Intresserade av HA

Inte heller den lokala polisen kan bekräfta om det är så att klubben upptagits av Hells Angels, men menar att de vet om att de haft en önskan om att upptas av organisationen.

– Jag kan inte verifiera det, men vet att de är intresserade av Hells Angels, säger polischef Anders Buhlin.

Han menar att det är mycket enklare för klubbarna att etablera sig längs Bohuslänskusten, än vad det är i till exempel Göteborg.

– Det är mycket enklare bort från stan och alla resurser. Kommer de till en krog på avenyn så är det bara för ordningsvakterna att knäppa med fingrarna så kommer 30 poliser. Vi har inte samma resurser här, och då är det inte kul för ordningsvakterna.

Mycket HA-folk i Bohuslän

Buhlin menar att det är mycket folk från Hells Angels som rör sig längs Bohuskusten.

– De rör sig mycket i ute- och krogmiljön. De flesta sköter sig dock så tillvida att de i de flesta fall hänger västen i garderoben, även om det finns de som inte heller gör det.

Sverige är ett av de länder där Hells Angels växer snabbast i världen. De har i dag över 400 medlemmar och anhängare, och medlemmarna har tillsammans dömts för 2 800 brott. Gruppen får också hela tiden en större geografisk spridning över Sverige.

Polisen försöker att hålla en hög gard mot organisationerna.

– Vi försöker alltid att bidra med våra knappa resurser, och gör allt vi kan för att de ska få det så besvärligt som möjligt, säger Buhlin.

"Intressant grupp"

Även om Peter Ljungdahl vid roteln för grov organiserad brottslighet inte vill kommentera kopplingarna mellan den aktuella klubben och Hells Angels, menar han att gruppen är viktigt för dem att hålla koll på.

– Jag kan inte säga mer än att det är en intressant grupp för oss, säger Ljungdahl.

Hells Angels

Hells Angels har medlemsavdelningar i 42 länder.

■Vissa länder förbjuder kriminella mc-gäng, men inte Sverige, detta på grund av föreningsfriheten.

Hells Angels var en av de första internationella motorcykelklubbarna att etablera sig i Sverige. Sverige är ett av de länder där Hells Angels växer snabbast i världen. De har i dag över 400 medlemmar och anhängare här, och har tillsammans dömts för 2 800 brott. 

Enligt ett Kalla Fakta-avsnitt från 2012, rör det sig om 420 våldsbrott. 13 av dem är utredningar om mord och dödligt våld sedan 1995, där polisen riktat misstankar mot personer med koppling till Hells Angels-kretsen. Ett tiotal personer som tillhör eller tillhört kretsen ska ha dömts för inblandning. Med det menar Kalla Fakta att Hells Angels är den gruppering som knutits till flest fall av dödligt våld i modern tid.

Red Devils mc, officiell supporterklubb till Hells Angels. Har sex avdelningar, bl.a. i Göteborg, Svenljunga och Frillesås.


 HA existerar i dag på följande platser i Sverige:

Göteborg (tre stycken)

Stockholm (tre stycken)

Malmö

Helsingborg

Karlstad

Eskilstuna

Luleå

Norrköping

Uppsala

"Trestad".

Hells Angels

Hells Angels har medlemsavdelningar i 42 länder. Hells Angels var en av de första internationella motorcykelklubbarna att etablera sig i Sverige. Sverige är ett av de länder där Hells Angels växer snabbast i världen. De har i dag över 400 medlemmar och anhängare här, och har tillsammans dömts för 2 800 brott.

Vissa andra länder förbjuder kriminella mc-gäng, men inte Sverige, detta på grund av föreningsfriheten.

Enligt ett Kalla Fakta-avsnitt från 2012, rör det sig om 420 våldsbrott. 13 av dem är utredningar om mord och dödligt våld sedan 1995, där polisen riktat misstankar mot personer med koppling till Hells Angels-kretsen. Ett tiotal personer som tillhör eller tillhört kretsen ska ha dömts för inblandning. Med det menar Kalla Fakta att Hells Angels är den gruppering som knutits till flest fall av dödligt våld i modern tid.