Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Här ökar smittan med över hundra procent

Thomas Wahlberg, smittskyddsläkare, förklarar varför belastningen på sjukhusen ökar, medan incidensen minskar.
Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL/TT / TT NYHETSBYRÅN
I Vårgårda har antalet bekräftade fall ökat med 114 procent.
Foto: Marian Vejcik / Colourbox

Antalet inrapporterade fall av covid-19 i Västra Götaland minskade med 12 procent under vecka 13, jämfört med föregående vecka. 

Enstaka kommuner går dock mot strömmen. I Vårgårda har incidensen, antalet smittade per 10 000 invånare, exempelvis ökat med 114 procent. 

Under vecka 13 rapporterades 6 642 fall av covid-19 in i Västra Götalandsregionen – en minskning med 12 procent jämfört med föregående vecka. 

”Minskningen ska dock ses i relation till att påskledigheten som innebär andra förutsättningar för öppettider och provtagning”, skriver regionen i sin veckorapport.

Incidensen i regionen minskar i samtliga åldersgrupper. Högst incidens ses i åldersgruppen 40 till 49 år, totalt 1 282 fall. Störst var minskningen i åldersgruppen 70 år och äldre.

Vaccineringen har haft effekt, och ett endast ett fåtal fall rapporterades in från så kallade särskilda boenden.

Fall per 10 000 invånare samt antal fall per kommun i Västra Götaland under vecka 13.
Foto: Västra Götalandsregionen

Här ökar smittan mest

Bland regionens kommunalförbund var den procentuella incidensminskningen störst i Skaraborg – 17 procent. 

Under de senaste åtta veckorna har incidensen legat högre i Göteborgsregionen jämfört med regionens andra kommunalförbund, och så var fallet även under vecka 13. Incidensen minskade dock även här, med 11 procent.

Incidensen ökade endast i ett kommunförbundsområde: Fyrbodal. Ökningen var dock blygsam, endast 3 procent.

Ser man till situationen i enskilda kommuner, är variationen större. I de flesta av regionens kommuner minskar incidensen, i Bollebygd med nästan 70 procent, men det finns undantag. I Vårgårda har incidensen exempelvis mer än fördubblats och i Melleruds kommun är ökningen närmare 80 procent. 

Dock kan relativt få fall och lokala utbrott ge en hög incidens i kommuner med liten befolkningsmängd. 

Över 2000 dödsfall

Samtidigt som antalet bekräftade coronafall minskar i regionen, ökar inläggningarna på sjukhusen. Och det oroar sjukhusdirektör Ann Söderström.

– Det är alarmerande att siffrorna stiger igen. Vi har en hög belastning på samtliga sjukhus, och en känsla just nu att vi får relativt sett fler yngre som behöver sjukhusvård, sa Söderström under en presskonferens på onsdagen.

Sjukhusdirektör Ann Söderström.
Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL/TT / TT NYHETSBYRÅN

Att belastningen på sjukhusen ökar trots att incidensen och antalet bekräftade fall minskar, är egentligen inte förvånande. Det säger smittskyddsläkare Thomas Wahlberg.

– Det dröjer oftast omkring en vecka från det att man blir smittad tills dess att man eventuellt blir allvarligt sjuk. De som läggs in på sjukhusen nu har alltså mest troligt blivit smittade i vecka 12, säger han.

Fram till den 4 april har 2 221 dödsfall bland personer med bekräftad covid-19 rapporterats i Västra Götaland. Medelåldern bland dödsfallen var 83 år, och 55 procent av de avlidna var män. Totalt har 91 procent av dödsfallen inträffat bland personer 70 år eller äldre.

Antalet covid-patienter ökar – ”Alarmerande”