Den 30 juni lättade utrikesdepartementet, UD, på sin avrådan om icke nödvändiga resor utomlands.
– Anledningen till att avrådan hävs för dessa länder är att de har beslutat att öppna upp för resande från Sverige och övriga EU, vilket innebär att osäkerhetsfaktorer för svenskar minimeras, sa utrikesminister Ann Linde (S) vid en pressträff i samband med att beslutet togs.
Dagen efter beskedet ökade trycket avsevärt på researrangörernas bokningssajter, när det gällde populära resmål som Frankrike, Italien och Grekland.
För de som velat besöka turistmeckat Grekland har väntan varit lång.
I början av juli stoppades ett plan från Arlanda till Rhodos chartrat av resebolaget Tui, fyllt med svenska turister.
Men nu har Grekland bestämt sig för att återigen ta emot direktflyg från Sverige.
Första planen från Landvetter
På Landvetter flygplats utanför Göteborg lyfte de två första planen, med destination Rhodos respektive Chania på Kreta, under den tidiga fredagsmorgonen.
GT var på plats och trots att flygplatsen ekade lite mer tom än vanligt fick vi tag i några några av de resenärer som skulle lämna Sverige för lite respit på sydligare breddgrader.
Kompisarna Rasmus Agaton Holmstedt, 27 och Olle Andreasson, 36, bokade resan i sin replokal i Halmstad.
– Vi bokade resan på natten förra onsdagen. Det var väldigt spontant. Olle ville resa och frågade om jag ville haka på. Jag sa ja!, säger Rasmus.
– Vi ska åka till Kreta en vecka. Det känns bra och jag hoppas att vi kommer att ha kul, säger Rasmus.
”Man ska inte oroa sig för mycket”
De säger sig inte vara särskilt oroliga för att smittas av corona.
– Jag tror det är lugnt, man ska inte oroa sig för mycket, säger Olle.

Pia Durell, 55, jobbar som restaurangchef i Göteborg. Hon ska åkta till Rhodos och vara borta i två veckor. För henne var resan inte lika spontan.
– Jag bokade redan i höstas. Sedan har jag fått boka om, för att det inte gått att flyga till andra länder och så vidare. Men nu kommer jag iväg!
”Väldigt tomt på flygplatsen”
Inte heller Pia är särskilt orolig för att drabbas av coronaviruset.
– Här hemma har man försökt undvika smittan och fortsätter man på samma sätt i Grekland så ska det inte vara några problem. Det är väldigt tomt här på flygplatsen nu, det kommer antagligen vara lugnare överallt. Det är skönt så klart, men det är inte bra för turistnäringen, säger hon.

Alinda Durovic, 23, är passhandläggare i Göteborg. Hon ska åka till Rhodos en vecka med sin pojkvän. Hon är orolig för att bli fast i utlandet om hon skulle bli sjuk.
– Jag är jätteorolig. Även fast jag tror att risken är större att jag blir sjuk i Sverige, så vet jag inte vilken vård jag kan få i Grekland om jag skulle bli sjuk där. Den största oron är ju att fastna i karantän på Rhodos. De gör stickprov och har man feber blir man kvar i två veckor. Jag har ju mitt jobb här som jag måste tillbaks till, säger hon.
”Alla går omkring med masker”
Resan var ganska spontan, berättar Alinda.
– Min pojkvän överraskade mig med den här resan och bokade den för två veckor sedan. Jag har försökt att hitta anledningar att inte åka sen dess, men det ska tydligen vara lugnt så nu åker vi. Det ska faktiskt bli skönt att komma iväg.
Även Alinda reagerar på hur tomt det är på flygplatsen.
– Det är lite läskigt att alla går omkring med masker, säger hon.

Några timmar efter att planen mot den grekiska övärlden lyft går ett plan till Skopje i Nordmakedonien. Det är vännerna Leutrime Kastrati, 28 och Mikaela Sohlin, 30 från Varbergs destination.
– Vi är borta i tre veckor. Jag ska hälsa på den släkt jag har där. Jag har inte kunnat åka dit sen mars. Det känns jättekul att kunna resa igen, säger Leutrime.
Avrådan hävd till flera länder
Mikaela och Leutrime är inte oroliga för att smittas av viruset.
– Vi är inte speciellt oroliga. Vi har bara planerat att ha kul, egentligen. Det är inte så stor skillnad mot vanligt tycker jag, förutom att man ska ha munskydd då, säger Mikaela.

I dagsläget har UD hävt sin avrådan för icke nödvändiga resor till Andorra, Belgien, Frankrike, Grekland, Island, Italien, Kroatien, Monaco, Luxemburg, Polen, Portugal, San Marino, Tyskland, Ungern och Vatikanstaten.
I övriga länder inom EU, det Europeiska ekonomiska samarbetsområdet, Schengenområdet och Storbritannien gäller fortsatt avrådan för icke nödvändiga resor fram till den 29 juli.
Den fortsatta avrådan avser länder så som: Bulgarien, Cypern, Danmark, Estland, Finland, Irland, Lettland, Liechtenstein, Litauen, Malta, Nederländerna, Norge, Rumänien, Schweiz, Slovakien, Tjeckien och Österrike.
En avrådan från icke nödvändiga resor är inte samma sak som ett förbud. Det är upp till resenären själv att besluta om sitt resande. De flesta försäkringsbolag exkluderar dock reseskyddet i hemförsäkringen så länge en avrådan från UD finns.