Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Här landar storbedragaren Ingela Jansson på Arlanda

Ingela Jansson anländer till Arlanda. Journalisterna Johan Persson och Martin Schibbye möter upp henne Stockholm. Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Ingela Jansson anländer till Arlanda under fredagsmorgonen. Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Efter sju i år i skräckfängelset i Etiopien har storbedragerskan Ingela Jansson, 37, landat på Arlanda. Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Efter sju år i skräckfängelset i Etiopien har storbedragerskan Ingela Jansson, 37, landat på Arlanda.

På flygplatsen möttes hon av Martin Schibbye och Johan Persson – som tidigare suttit på samma fängelse.

– Jag lever, säger hon till Expressen.

Med ett tidigt morgonflyg från Addis Abeba landar den svenska bedragerskan i Stockholm. Ingela Jansson, 37, täcker för sitt ansikte med en sjal.

Tidigare i veckan bekräftade svenska utrikesdepartementet att tvåbarnsmamman från Mariestad benådats av Etiopien efter sju år i skräckfängelset Kality.

– Jag lever, säger Ingela Jansson kort.

Svenskan dömdes till 25 år i det etiopiska fängelset för att hon utgett sig för att vara människosmugglare och sålt falska visum till Sverige. 

Ingela Jansson har landat i Sverige

Vid ankomsten på Arlanda möttes hon av journalisten Martin Schibbye och fotografen Johan Persson. 

De tillbringade 14 månader i det ökända fängelset efter att ha gripits under en reportageresa i Etiopien i juli 2011. Något de senare skildrat i boken 438 dagar.

Sedan december 2007 har Ingela Jansson varit häktad i sin frånvaro i Sverige. I dag är ärendet nerlagt och Ingela Jansson är en fri person.

 

LÄS MER: Ingelas nya hopp i skräckfängelset

 

Tillvaron på Kality är hård. Människorättsorganisationen HRLHA har larmat om människor som "försvinner", blir torterade och insjuknar i skräckfängelset – som ska inhysa 8 000 fångar.

Ingela Jansson har sedan flera år tillbaka haft en vacklande hälsa, och 2016 fick hon föras akut till sjukhus med allvarliga hälsoproblem. 

"Vill inte prata om det"

Hennes advokat beskrev då tillvaron som "misär utav bara helvete".

– Jag vill inte prata om det nu, säger Ingela Jansson när hon landat i Sverige.

Hon har inte sovit på tre dygn, berättar Martin Schibbye.

Ingela Jansson har kallats en av Sveriges värsta bedragare, och har lurat en mängd företag på miljonbelopp under 00-talet.

Efter sju i år i skräckfängelset i Etiopien har storbedragerskan Ingela Jansson, 37, landat på Arlanda. Vid ankomsten på Arlanda möttes hon av journalisten Martin Schibbye och fotografen Johan Persson. De tillbringade 14 månader i det ökända fängelset Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Tingsrätten dömde henne till två och ett halvt års fängelse. Men inför den sista rättegångsdagen hade hon försatts på fri fot – och sedan försvunnit.

Häktad i sin frånvaro

Sedan december 2007 har Ingela Jansson varit häktad i sin frånvaro i Sverige. 

Plötsligt dök hon upp på svenska utrikesdepartementets radar, när storbedragerskan greps i Etiopien i januari 2010. Hon dömdes i maj året därpå.

 

LÄS MER: Storbedragaren Ingela Jansson benådad av Etiopien

 

Då hade hon varit häktad i sin frånvaro i fyra år för miljonbedrägerier i Sverige.

UD har under åren försökt att få henne utlämnad Sverige för att kunna återuppta hennes fall på hemmaplan.

Ingela Jansson anländer till Arlanda. Journalisterna Johan Persson och Martin Schibbye möter upp henne. Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Fallet lades ner

Men nyligen lades fallet ner. Kammaråklagare Daniel Jonsson ledde ärendet fram till för ett par veckor sen – när han beslutade att lägga ner det. 

– Jag har dragit tillbaka utlämningsansökan och ärendet är nedlagt överhuvudtaget. Åtalet är nedlagt, jag anser inte att man kan få en fällande dom eftersom det är så pass gammalt, sa han till Expressen i tisdags.

Det innebär att Ingela Jansson är en fri person.

 

BROTTEN INGELA JANSSON JAGADES FÖR I SVERIGE

1 Grovt bedrägeri: Lurat banker och kreditinstitut genom att utge sig för att vara en annan kvinna. Det sammanlagda värdet: 832 126 kronor. 

 

2 Grovt bedrägeri: Lurat till sig 325 000 kronor från ett kreditinstitut genom att utge sig för att vara en annan kvinna. 

 

3 Grovt bedrägeri: Lurat till sig sammanlagt 278 842 kronor från bland annat en bensinmack, flera kreditinstitut och banker genom att utge sig för att vara en annan kvinna. 

 

4 Grovt bedrägeri: Lurat till sig hotellnätter för 4 403 kronor. 

 

5 Grovt bedrägeri: Lurat till sig mobilabonnemang för 7 800 kronor. 

 

6 Grovt bedrägeri: Lurat till sig en dator på kredit för 8 240 kronor. 

 

7 Grovt bedrägeri: Betalat med en annan persons bankkort för 1 790 kronor. 

 

8 Grovt bedrägeri: Lurat socialkontoren i Mariestads och Töreboda kommuner att på felaktiga grunder betala socialbidrag till henne. Sammanlagt 27 116 kronor från Mariestad och 8 952 kronor från Töreboda. 

 

9 Stöld: Stulit en fyrhjulsdriven moped, värderad till 6 200 kronor, från ett företag.

 

Brotten skulle preskriberas år 2021, men i början av 2018 valde åklagaren att lägga ner ärendet.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!