Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Här landar IS-kvinnorna på Arlanda – eskorterades

Foto: Sven Lindwall
Foto: JANNE ÅKESSON

Vid lunchtid på torsdagen landade två IS-kvinnor på Arlanda.

På eftermiddagen har de anhållits, misstänkta för krigsförbrytelser.

Kvinnorna är hemmahörande i Göteborg och Malmö, enligt uppgifter till Göteborgs-Posten.

Jag är lättad över de barn som äntligen fått komma hem”, skriver utrikesminister Ann Linde i en kommentar till Expressen.

Sedan tidigare är det känt att ett flertal kvinnor som befunnit sig hos terrorgruppen IS i Syrien har utvisats till Sverige.

Flera av kvinnorna utreds för krigsförbrytelser och i samband med att de anlänt till Sverige så har deras barn omhändertagits. 

Nu har ytterligare två kvinnor och deras barn utvisats av det kurdiska självstyret i nordöstra Syrien till Sverige, enligt uppgifter som GP var först med att rapportera om.

Misstänks för krigsförbrytelser

När IS-kvinnorna och deras barn landade på Arlanda på torsdagen möttes de av en delegation bestående av bland annat polis, socialtjänst och läkare. 

En källa uppger att överlämnandet genomfördes i största hemlighet.

På eftermiddagen har kvinnorna anhållits, misstänkta för krigsförbrytelser.

– Sverige har ett internationellt åtagande att utreda och lagföra misstänkta krigsförbrytelser. Det finns ett myndighetsgemensamt organiserat mottagande där även de rättsvårdande myndigheterna ingår, säger kammaråklagare Hanna Lemoine vid Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet i ett pressmeddelande.

Kvinna från Göteborg

Enligt GP kommer en av kvinnorna från Göteborg. Hon ska vara i 25-årsåldern och varit folkbokförd i Göteborg tills dess att hon registrerades som utvandrad år 2015.

Den andra kvinnan som överlämnats är, enligt uppgifter till GP, hemmahörande i Malmö innan hon lämnade Sverige. Hon är i 30-årsåldern och ska enligt tidningen ha gift sig och skaffat minst två barn med en IS-terrorist från Malmö. Barnen ska nu ha utvisats tillsammans med kvinnan. 

Sveriges utrikesminister Ann Linde (S) bekräftar att kvinnorna överlämnats till Sverige: 

”Kvinnorna har mötts av polis på Arlanda och barnen har omhändertagits av sociala myndigheter. De kvinnor som frivilligt rest till Syrien för att stötta en terrorsekt kommer att behöva stå för sina handlingar. Jag är lättad över de barn som äntligen fått komma hem”, skriver hon i en kommentar till Expressen.

Foto: Sven Lindwall

Expressens reporter i planet

Expressens reporter Mattias Carlsson befann sig på samma flygplan som landade med IS-kvinnorna på Arlanda – utan att veta om det. 

När det blev dags för flygets passagerare att gå av möttes de plötsligt av poliser och skyddsvakter vid flygplansdörren. 

– De förklarade för flygvärdinnan att det var fem personer i planet som skulle gripas eller omhändertas, och att det var inklusive några barn, säger Mattias Carlsson. 

– Därefter bad polisen flygvärdinnan peka ut dem. Så hon visste väl om att det var någon deportering. 

Nere på landningsbanan stod ytterligare en polis och en polisbuss, parkerad bakom ena terminalhuset, och väntade på IS-kvinnorna. I och med att flygplanet stod en bit bort från terminalen blev passagerarna hänvisade till bussar som väntade utanför planet.