Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Här krävs båt för att klaga på Göteborg

En blå brevlåda med stadsvapnet på och texten: ”Har du klagomål på Göteborgs stad” finns ut i kanalen vid Brunnsparken.
Foto: Elaine Axelsson
My Falk, en av personerna bakom brevlådan: ”Det är ett litet tilltag för att visa hur svårt Göteborgs stad har gjort det för folk att klaga”.
Foto: Elaine Axelsson.

Här krävs simkunnighet eller någon form av flytetyg för att kunna klaga på Göteborgs stad.

En blå brevlåda ämnad för klagomål sticker upp ute i kanalen vid rådhuset.

– Det är ett litet tilltag för att visa hur svårt Göteborgs stad har gjort det för folk att klaga, säger My Falk, projektledare vid Funktionsrätt Göteborg och en av personerna bakom brevlådan, till Göteborg-Posten.

Det är den ideella organisationen Funktionsrätt Göteborg som har placerat brevlådan ute i kanalen när rådhuset och Brunnsparken i Göteborg.

Där syns en blå brevlåda med stadsvapnet på och texten: ”Har du klagomål på Göteborgs stad?”.

Syftet bakom brevlådan och dess otillgänglighet ingår i en kampanj med syfte att underlätta för göteborgare att lämna synpunkter på kommunen. 

My Falk, som är projektledare vid Funktionsrätt Göteborg, berättar att många upplever att de inte vet vart man ska vända sig eller att man inte blir hörd. Liknande brevlådor finns att hitta på flera ställen i Göteborg.

Ny hemsida ska underlätta

Organisationens nya hemsida ”Klaga på stan” ska underlätta för göteborgare att framföra sina synpunkter. Klagomålet skickas sedan vidare till stadens kontaktcenter och blir en del av den offentliga statistiken.

Funktionsrätt Göteborg betonar också vikten av att klagomålen diarieförs. Enligt en granskning som de själva gjorde 2018-2019 är det många anställda inom staden som inte hinner diarieföra klagomål, skriver GP.

– Vi hörde till exempel om en enhetschef på ett LSS-boende som sa, ”jag har min svarta lilla bok som jag antecknar klagomål i, jag har inte skickat något till registratorn på fyra år”, säger My Falk till tidningen.

Organisationen har fått godkännande av staden att sätta upp brevlådorna i Göteborg och de kommer att sitta kvar till slutet av nästa vecka.