I cirka 40 minuter körde den berusade mannen på fel sida av vägen - i hög hastighet. Foto: Jørn Gilberg
I cirka 40 minuter körde den berusade mannen på fel sida av vägen - i hög hastighet. Foto: Jørn Gilberg

Här kör den berusade mannen på fel sida

Publicerad

Här kör en berusad man i 70-årsåldern på fel sida motorvägen i Bohuslän - i fem mil.

Efter en 40 minuter lång vansinnesfärd stoppades mannen av läkaren Jørn Gilberg, 42.

– Jag tänkte att snart så smäller det så in i helvete. Jag tog hans bilnycklar. Då tog han fram reservnycklarna och drog i väg igen.

De första larmen om den berusade mannens vansinnesfärd kom in till polisen vid 21.15 i går. Inte förrän runt fem mil och nästan 40 minuter senare stoppades mannen, då hade han kört hela vägen från Munkedal till Tanum. Jørn Gilberg var på väg hem till norska Fredrikstad efter en dag på Liseberg med familjen.

På E6 fick han syn på den berusade föraren som körde parallellt med honom - på andra sidan räcket på motorvägen.

– Vi låg bredvid varandra i 17 minuter i 110 kilometer i timmen. Han körde ju mot mötande fordon och jag tänkte att jag måste stoppa honom. Att det kommer att smälla när som helst. Både jag och min fru är läkare, vi förberedde oss på en massiv krasch.

Flera andra bilister försökte göra föraren uppmärksam på hans livsfarliga beteende, men utan resultat. Till slut bestämde sig Jørn Gilberg, som redan slagit larm till polisen, för att agera.

– Jag tryckte gasen i botten. Vid Huds Moar blir motorvägen vanlig väg och räcket försvinner. Där kunde jag köra in.

"Var tvungen att stanna"

Jørn Gilberg lyckades stoppa en lastbilschaufför som ställde sitt fordon tvärs över vägen. Efter bara någon minut dök den berusade föraren upp.

– Han var tvungen att stanna för det blev för trångt för att ta sig förbi. Jag öppnade förardörren, tog ut nycklarna och stannade motorn. Sedan tänkte jag att han kunde sitta kvar i bilen, jag hade ju hans nycklar.

En felbedömning, skulle det visa sig. Mannen i 70-årsåldern barrikaderade sig i fordonet och drog oväntat fram sina reservnycklar.

– Han gasade i väg igen. Jag trodde inte att det var sant, säger Jørn Gilberg.

 

Blåste 1,8 promille

Den här gången kom den berusade föraren inte långt. Ett par kilometer senare, i Tanum, fick polisen stopp på mannen.

– Vi gjorde provtagning på honom och han blåste 1,8 i promille. Han var med andra ord mycket berusad, säger Lars-Gunnar Gustafsson, biträdande vakthavande befäl vid polisen i Västra Götaland.

Läkaren Jørn Gilberg.

Inga personer kom till skada, vilket enligt polisen bara berodde på en lycklig slump.

– Det här är ju livsfarligt. Han kunde ha frontalkrockat. Folk kunde ha dött, konstaterar Lars-Gunnar Gustafsson.

Mannen misstänks nu för rattfylleri och vårdslöshet i trafik.

Gustav Sandström
Gustav Sandström

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER