Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Här kommer kungen – i en självkörande bil

Kungen fick provåka i en självkörande bil under besöket på företaget Astazero.Foto: Johan Bodell/Chalmers
Enligt kungen var färden en väldigt speciell upplevelse.Foto: Johan Bodell/Chalmers

Här kommer kung Carl Gustaf åkandes – i en självkörande bil. 

Åkturen skedde under ett besök på företaget Astazero, vilket var en 70-årspresent till kungen från Chalmers tekniska högskola, skriver Borås Tidning. 

– Det var en väldigt speciell upplevelse, säger kungen till tidningen.

Det var förra året när kungen fyllde 70-år som han i present fick ett besök på Astazero, som är ett dotterbolag till Chalmers tekniska högskola. 

Nu har besöket blivit av och kungen, som själv är bilintresserad, ville själv testa hur det är att åka i en självkörande bil, skriver Borås Tidning.  

Testade självkörande bil

Under sin åktur fick kungen bland annat uppleva hur en bil som rattar sig själv fungerar. Bilen kan förutom att köra helt själv göra avancerade precisionsmanövrar och häva sladd. 

– Det var en väldigt speciell upplevelse. Normalt har vi ju traction control på bilarna som kan bromsa fordonet, men det här var annorlunda, säger kungen till Borås tidning. 

Kungen ska ha varit nyfiken under besöket och ställt flera frågor.Foto: Johan Bodell/Chalmers

Under besöket fick kungen även se demonstrationer av hur lastbilar i stadstrafik kan undvika kollision med andra fordon och hur lastbilarna ska agera när oväntade cyklister dyker upp i döda vinkeln genom tvärbromsning.  

Var väldigt intresserad

Han fick även se demonstrationer av hur bilar kan fjärrstyras via en enkel spelkonsoll. 

Kungen var enligt Borås tidning väldigt intresserad och ställde flera frågor under besöket. Framför allt var han intresserad av hur säkerheten kan garanteras. 

– Det märktes att kungen förstod hur viktig den här anläggningen är och vilken betydelse den har både för forskningen och industrin, och för utvecklingen mot ett autonomt fungerande transportsystem – inte bara i Sverige, säger Stefan Bengtsson, Chalmers rektor och vd, till Borås tidning.