Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Här kan de njuta av solen – inne på äldreboendet

Resandet har minskat dramatiskt under coronapandemin, och nu är det det folk längtar allra mest efter. Det berättar Viggo Cavling, chefredaktör för Travel News, som också säger att han tror att det kommer att bli en ketchupeffekt när folk tagit vaccin och det blir möjligt att resa mer igen.
Anna-Marie Östergaard, boende på Fässbergs äldreboende.
Foto: Privat
Anna-Marie Östergaard dricker en fruktdrink i det nya solrummet.
Foto: Privat

För några veckor sedan invigdes det nya solrummet på Fässbergs äldreboende i Mölndal. 

Där kan de äldre gå barfota i sanden, njuta av värmen och bara koppla av med en drink i handen.

Och bara få drömma sig bort från verkligheten en stund.

– När jag gick ut från rummet kändes det nästan som om jag ramlade ner från ett flygplan och jag tänkte ”herregud är jag hemma”, säger Anna-Marie Östergaard, boende.

Nu kan alla de färdigvaccinerade äldre på Fässbergs boende njuta av det nya solrummet. Där kan de gå barfota i sandstranden, slå sig ner i solstolen med en fruktdrink i handen och bara må bra av värmen samt lyssna till ljudet av havet som brusar och fåglarna som kvittrar.

Där får man själv avgöra om det blir en längre resa bort till Maldiverna eller en något kortare resa till Spanien, med hjälp av några knappar som reglerar temperaturen i rummet, något som Mölndals-Posten också tidigare skrivit om.

– Det känns som om jag är någonstans i sydhavet med värme, man kan ligga där och bara koppla av. När jag gick ut från rummet kändes det nästan som om jag ramlade ner från ett flygplan och jag tänkte ”herregud är jag hemma”, jag blev helt förvånad, säger Anna-Marie Östergaard, boende. 

”Något att längta till”

Själva idén om att bygga ett solrum växte fram efter en längtan om att få resa tillbaka i tiden och bara få drömma sig bort för en stund.

– Det är väldigt längesedan som många pensionärer satte ner fötterna i sanden och vi vet att det är många som har rest tidigare i livet och några som inte alls kunnat göra det. Men alla uppskattar sol och värme, säger Anna Eliasson, enhetschef.

Anna-Marie instämmer och säger:

– Ja man längtar efter sommaren och värmen nu när det är kallt med snö och regn. Då är det en upplevelse att få komma in där en stund och vi blir påminda om att vi går åt rätt håll – och då har vi också något att längta till. 

Har en lugnande effekt

Några av de äldre på boendet har redan vågat testa på det nya solrummet som ligger en liten bit utanför avdelningen. Personalen har märkt av att rummet har en lugnande effekt som kan hjälpa flera av de äldre.

– Vi har en del på boendet som är väldigt oroliga och kanske hamnar tillbaka i tiden och ska ut härifrån. Men där inne ligger man verkligen i solstolen och kan komma till ro och det är fantastiskt att se, säger Anna Eliasson.

Men rummet bidrar inte bara med lugn och ro utan det är också en trygg plats för de äldre att kunna samtala om svårare ämnen som de annars kanske inte vill prata om. 

Är också ett terapirum 

– Jag bär på en hel del sorg. Jag har förlorat mina barn, yngre syskon och nära vänner. Jag har ett behov av att få prata ut om allt det där och nu ska jag få prata med en psykolog i solrummet, där jag verkligen kan koppla av, säger Anna-Marie. 

Anna Eliasson håller med och menar att det är som ett andrum för de äldre. 

– Det är nog lättare att samla sina tankar där inne och det gör att man kan bearbeta berättelsen på ett helt annat sätt. När man känner sig lugn och avslappnad så kan man lättare prata, tänka och ventilera sin oro, glädje och andra känslor, säger Anna Eliasson.

Se också:

Österängens äldreboende hade sitt allra första besök på flera månaders tid i förra veckan.