Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Här kan äldre få maten lagad i sina bostäder

Det nya förslaget innebär att Mölndals äldre, vid ett tillfälle i veckan, får hjälp av hemtjänsten att laga mat. Foto: Shutterstock
Camilla Andersson, områdeschef inom vård- och omsorgsförvaltningen i Mölndals stad, har gjort en undersökning kring hur man kan förbättra maten för kommunens äldre. Foto: Privat

Mölndals äldre kan snart få välja ut sin absoluta favoriträtt, få varorna inhandlade och dessutom få hjälp med att laga den.

– Det blir ett avbrott i vardagen och med alla dofter från matlagningen så ökar säkert aptiten, säger Ove Dröscher som är ordförande i vård- och omsorgsnämnden.

Förslaget går ut på att hemtjänsten, en gång i veckan under halvtimme ska laga mat tillsammans med de äldre efter deras önskemål, vilket Mölndals-Posten rapporterade om.

En halvtimme, då kan vi utesluta söndagssteken?

– Just 30 minuter är en schablon för kostnaden av den här insatsen. Så rätter som tar flera timmar kanske inte är aktuellt. Men tanken är att man ska kunna laga lite mer husmanskost i förhållande till det vi har idag där det är enklare rätter eller mat som värms, säger Camilla Andersson som är områdeschef inom vård- och omsorgsförvaltningen i Mölndals stad.

Efter att ha fått i uppdrag att förbättra matens hos Mölndals äldre drog hon igång ett pilotprojekt där man testade förslaget att laga mat hemma hos brukarna.

– Jag fick i uppdrag av nämnden att göra en undersökning utifrån begreppet valfrihet. Och vi valde då att titta på ett antal förslag och se vilket intresse det fanns och vad brukarna tyckte om det, säger Camilla Andersson.

 

LÄS MER: Anitas hyllning till hemtjänsten 

Svalt intresse hos brukare

Och i förra veckan valde vård- och omsorgsnämnden att i enighet rösta igenom förslaget. Eftersom projektet ligger utanför nämndens budgetram måste det godkännas av kommunfullmäktige. Kostnaden beräknas ligga på 740 000 kronor per år och kommer bekostas med skattemedel.

Men jämfört med den varma maten fick förslaget en ljummen respons. Av 58 äldre som hade rätt till assistans vid matlagning var det bara 26 som svarade och i slutändan var det 8 stycken som ville delta.

– Det var en som tyckte att det blev för dyrt, som nog hade missförstått och trott att kommunen skulle betala matvarorna. En flyttade till äldreboende och valde att hoppa av. Men det fanns också de som var jättenöjda, säger Camilla Andersson.

Tror det kommer bli verklighet

I och med det inte himlastormande intresset föreslog hon att initiativet ska börja i liten skala för att sedan öka om intresset finns.

Ove Dröscher är ordförande i vård- och omsorgsnämnden och tror att kommunfullmäktige kommer rösta igenom förslaget.

– Vi var ju som sagt en enig nämnd där alla partierna finns representerade så jag tror att kommunfullmäktige kommer gå med på det, säger han.

 

LÄS MER: Äldreboendet med bäst mat i Sverige 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!