Ruben Östlund, kungen av Göteborg år 2017. Foto: HENRIK JANSSONRuben Östlund, kungen av Göteborg år 2017. Foto: HENRIK JANSSON
Ruben Östlund, kungen av Göteborg år 2017. Foto: HENRIK JANSSON
En glad Ruben Östlund. Foto: HENRIK JANSSONEn glad Ruben Östlund. Foto: HENRIK JANSSON
En glad Ruben Östlund. Foto: HENRIK JANSSON
Ruben Östlund prisas. Foto: HENRIK JANSSONRuben Östlund prisas. Foto: HENRIK JANSSON
Ruben Östlund prisas. Foto: HENRIK JANSSON
Årets göteborgare 2017: Ruben Östlund. Foto: NORA LOREKÅrets göteborgare 2017: Ruben Östlund. Foto: NORA LOREK
Årets göteborgare 2017: Ruben Östlund. Foto: NORA LOREK
GT:s chefredaktör Sofia Dahlström. Foto: HENRIK JANSSONGT:s chefredaktör Sofia Dahlström. Foto: HENRIK JANSSON
GT:s chefredaktör Sofia Dahlström. Foto: HENRIK JANSSON

Ruben Östlunds glädjeskrik – prisad som Årets göteborgare

Publicerad

Här sitter han på tronen.

Årets göteborgare: Ruben Östlund, 43.

– Det känns mycket bättre än Guldpalmen i Cannes, säger regissören från Nordstans scen.

För två år sedan tillhörde den här tronen Miriam Bryant.

Förra året var den Pia Sundhages.

Men nu har stan fått en ny regent.

För år 2017, då är det Ruben Östlund som varit kung och det är den hyllade regissören som av GT, Sveriges Radio P4 Göteborg och Göteborg & Co utsetts till Årets göteborgare.

 

LÄS MER: Ruben Östlund är Årets göteborgare

 

Ett självklart val, konstaterar GT:s chefredaktör Sofia Dahlström.

– Årets val var lätt. Det är helt unikt att en göteborgare vinner Guldpalmen i Cannes som ju är filmvärldens finaste pris jämte en Oscar. Det är verkligen en värdig utnämning, säger hon.

Ruben Östlund och Guldpalmen.Foto: GIANCARLO GORASSINI/BESTIMAGE/IBL BEST IMAGE

Ruben Östlund – Årets göteborgare

Guldpalmen, ett av världens finaste filmpris, vann Östlund i maj för filmen "The Square", som också nominerats till en Golden Globe. Vid European Film Awards för bara någon vecka prisades filmen dessutom i sex kategorier.

Men på torsdagen var det alltså ett helt annat pris som stod i fokus.

Ruben Östlund är Årets göteborgare.Foto: NORA LOREK

Ruben Östlund, som är uppvuxen på Styrsö i skärgården och bor i Linnéstaden, hyllades av åskådarna i Nordstan när han tog emot sin utmärkelse som Årets göteborgare.

– Det känns mycket bättre än Guldpalmen i Cannes, säger Ruben Östlund från scenen i Nordstan.

Ruben Östlund arrangerade ett glädjeskrik.Foto: HENRIK JANSSON

Från scenen arrangerade han sedan någon form av glädjeskrik, tillsammans med publiken. Det var ett likadant skrik som han arrangerade vid prisutdelningen i Cannes.

– Det känns väldigt bra. Jag sitter och tittar ut över folkmassan där jag känner väldigt många. Min familj står där borta, säger Ruben Östlund.

 

LÄS MER: Ruben Östlund vinner Guldpalmen

 

Hyllas av Sofia Dahlström

Sofia Dahlström lovordar pristagaren.

– Jag hoppas att en bred publik hittar Rubens filmer nu när de fått så många lovord. Att utse honom till “Årets göteborgare” är ett sätt för oss att lyfta fram en person vars verk jag verkligen hoppas kommer nå ut till många i flera år framåt, säger hon.

Ruben Östlund omfamnas av GT:s chefredaktör Sofia Dahlström.Foto: HENRIK JANSSON
Relaterade ämnen
Jonathan Berntsson
Jonathan Berntsson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER