Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Här hotas politiker med basebollträn

GÖTEBORG. I den våldsamma Youtube-videon simuleras ett gisslandrama där män och kvinnor misshandlas med baseballträn. Gisslan ska föreställa Göteborgspolitiker i sociala resursnämnden.

Dario Espiga, ordförande för nämnden, tittar på filmen tillsammans med GT och säger:

- Det är avskyvärt att man uppmanar till våld mot politiker.

Är videon olaglig?

Att uttrycka hot mot någon är brottsligt. Men inte om det görs i en musikvideo.

– Man har stor konstnärlig frihet när det gäller filmer, musikvideor och konstnärliga alster, säger Jenny Widén, polisens presstalesman.

Hon har inte sett den här videon och kan inte uttala sig om innehållet i just den.

– Men det ska mycket till för att det ska räknas som brottsligt. Men om någon som figurerar i musikvideon upplever allvarlig fruktan, som lagen säger, så kan de anmäla och vi kan inleda en förundersökning, säger Jenny Widén.

VIDEOR innebär en stor FRIHET

Youtube-videon innehåller låten "Tro, hopp och utanförskap" ur albumet "Maktskiftet" av hiphopartisterna Karwan Faraj, Ammo, Flame, Black Ghost och Prince Ali.

- Videon visar vad förortsungar känner för dagens Sverige, står det under i presentationen, som fortsätter:

"I stället för att skriva en debattartikel så visar vi vår ställning genom att göra videon som insats i det aktuella ämnet. Handlingen i videon visar vad som pågår i huvudet hos människor som levt allt för länge i utanförskap."

Den sex minuter långa videon visar hur män i rånarluvor med batonger och slagträn tränger in på ett politiskt möte i "Stadshuset" där det sitter politiker runt ett bord.

"Sociala resursnämnden" står det på en skylt. Männen som rusar in misshandlar politikerna, binder dem med silvertejp och tejpar för deras munnar.

Man hör skrik och slag och anar att flera politiker, män som kvinnor, misshandlas.

En kvinna med silvertejp över munnen ser ut att vara livlös.

"Fadd smak i munnen"

Ordförande för sociala resursnämnden i Göteborg är socialdemokraten Dario Espiga.

När GT möter honom på Socialdemokraternas partikongress har Espiga sett videon och reagerar starkt:

- Jag såg den för två dagar sedan. Jag förstår inte budskapet med videon. Är det för att visa utanförskap tycker jag att de misslyckas med det. Man får en fadd smak i munnen av våldet som är så framträdande, säger han till GT.

Videon förespråkar våld

Det Dario Espiga reagerar på är att videon förespråkar politiskt våld.

- Jag är själv politiskt flykting från Uruguay och Sydamerika har plågats av politiskt våld under många i år. Och jag vet att politiskt våld i en demokrati inte löser några problem.

Även Göteborgs socialdemokratiska kommunstyrelseordförande Anneli Hulthéns ansikte och namn visas i bilder i mitten av musikvideon.

- Jag har själv inte hunnit se videon men fått innehållet beskrivet för mig, säger hon på väg in till Stefan Lövens inledningstal.

- Att man skulle gå in i kommunhuset och misshandla politiker är ett hemskt budskap och jag förstår inte vad det är man vill säga.


 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!