Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Här hittar du bästa semlan i Västsverige

Birgitta Rasmusson, en av jurymedlemmarna under semmeltävlingen. Foto: PRIVAT
Semlor från 18 olika bagerier och konditorer tävlar emot varandra. Foto: Josefine Olausson
<p>Årets jury från vänster: Patrik Fredriksson, Emanuel Andrén, Birgitta Rasmussen, Katja Palmblad och Per Larsson.</p>Foto: Josefine Olausson
En av semlorna. Foto: Josefine Olausson
Så här ser semlan ut på Solhaga Stenugnsbageri.Foto: PRIVAT

Fluffigt bröd, mandelmassa, kardemumma, grädde och ett avslutade lock med florsocker på toppen utgör den traditionsenliga semlan. På torsdagen korades en av 18 olika semlor till Västsveriges och Göteborgs bästa semla.

– Det känns som de största som hänt oss som bageri, säger Sara Wennerström, Vd på Solhaga Stenugnsbageri.

Förberedelserna inför fettisdagen den 7 februari börjar tidigt, kanske välbehövligt då nästan 60 procent av Sveriges befolkning lyxar till det med en semla på den sockersöta dagen. På plats satt landets främsta bagare och konditorer för att provsmaka semlor från 18 bagerier i Västsverige. Den tyngsta spelpjäsen i årets proffsiga jury är Birgitta Rasmussen, känd från tv-programmet "Hela Sverige bakar" och författaren bakom "Sju sorters kakor" - Sveriges mest sålda bok efter Bibeln.

Juryn väntar på att få hugga in på den första kandidaten från gräddhyllan. Det som ska betygsättas är smaken, konsistensen och utseendet. Därefter ska alla delar av bullen provsmakas av samtliga från juryn. Bordet är uppdukat med tallrik, sked och gaffel.

– Jag äter inte så här, nej. Jag tycker alltid bäst om att få äta semlan med handen. Jag kan inte äta den med bakelsegaffel eller med sked. Jag vill faktiskt ta ett ordentligt bett rakt över, säger hon.

Efter att ha skrivit 47 stycken kokböcker erkänner hon att hon är lite yrkesskadad och kan inte låta bli att slänga ett extra öga på mandelmassan med halvkritiska ögon. Skillnaden på köpta semlor från mataffären och semlor direkt från konditoriet kan skilja sig markant.

– Oavsett så köper inte jag lågprissemlor. Bullen är inte god, det vet jag redan på förhand, säger hon.

Vinnaren korad

Efter timmar av provsmakande på semlorna presenterades Solhaga Stenugnsbageri som Västsveriges bästa semla, därefter kommer Cumpane på en stabil andra plats, och Margaretas bröd och bakverk på tredje plats.

– Det känns som de största som hänt oss som bageri, helt fantastiskt! säger Sara Wennerström, Vd på Solhaga Stenungsbageri.

Hon berättar att det kom som en chock, och såg det hela som en chans till att göra det bästa de kunde - vilket fick dem att dra hem utmärkelsen. Den senaste tiden har de varit som ovänner i bageriet för att försöka komma överens om vilken mandelmassafyllning som var den godaste. Men tillslut såg de ljuset i tunneln.

Ovänner i bageriet

De gör mandelmassan själva på spanskt ekologiskt mandel som blötläggs, sedan blandas en annan färdig mandelmassa ner tillsammans med rostad mandel. Sara Wennerström berättar att bageriet för henne står för något som kan bidra till en levande landsbyggd, och att utmärkelsen är oerhört viktig för dem. Nu laddar de för kaos på bageriet.

– Tur att vi har köpt 60 kg hel mandel, vem vet, det kanske tar slut. Det här peppar oss till att bli ännu bättre! Hårt arbete lönar sig, säger hon.