Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Här härjar dödliga hästsjukdomen

Sofia Arvidsson är ordförande i Tjörns ridklubb.
Foto: Privat
Just nu härjar en livsfarlig hästsjukdom i Västsverige. Hästen på bilden har inget med sjukdomen att göra.
Foto: Petter Arvidson
Kvark är en livsfarlig hästsjukdom.
Foto: Linnea Rheborg

En livsfarlig hästsjukdom härjar i Västsverige.

– Det finns hästar som har dött av det, säger Sofia Arvidsson, ordförande i Tjörns ridklubb, om sjukdomen.

På ridskolan har två hästar insjuknat och man har tvingats hålla stängt.

Just nu härjar en livsfarlig hästsjukdom i Västsverige, som även Bohusläningen har skrivit om. Sjukdomen heter kvarka. På statens veterinärmedicinska anstalts hemsida framgår det att det nu bekräftats kvarkabakterier i Kungälv, Munkedal och på Tjörn.

Kvarka är en allvarlig och smärtsam luftvägssjukdom, enligt statens veterinärmedicinska anstalt. Hästarna kan bland annat få hög feber, hosta och svullna lymfknutor runt huvudet och halsen. Det kan även bildas bölder.

– Det finns hästar som har dött av det, berättar Sofia Arvidsson, ordförande i Tjörns ridklubb.

Detta bekräftas av statens veterinärmedicinska anstalt som skriver att hästarna kan dö i akut lunginflammation. Även följdsjukdomarna kan vara så allvarliga och svårbehandlade att hästarna måste avlivas.

Lindriga symptom

Men hästarna som drabbas kan även få betydligt lindrigare symptom. Och lyckligtvis är det så det är på Tjörns ridklubb.

– Våra hästar har inte varit så jättesjuka. De har bara haft feber och varit snoriga. Sedan har det gått över på några dagar, säger Sofia Arvidsson.

Dit kom kvarkan under jullovet. Men de visste först inte vad det var.

– Det var en häst som blev dålig. Sedan trodde vi att den bara hade ont i magen för den åt inte och drack inte.

Sofia Arvidsson berättar att en veterinär tog prover på den men de visade inget.

– Sedan blev en annan häst dålig. De nya proverna visade att det var kvarka. Den första provtagningen gjordes nog lite för tidigt de hade liksom inte hunnit bryta ut.

Nu är båda hästarna friska och ingen annan häst verkar ha drabbats.

– De är ingen som är sjuk just nu men det är ganska lång karenstid innan man kan konstatera att det helt fritt. Det ska gå tre veckor innan någon ny häst insjuknar, säger Sofia Arvidsson.

Tvingats stänga

Hon berättar att det är en vecka kvar innan de vet hur det ser ut.

Kvarkan har inneburit att ridskolan tvingats vidta flera säkerhetsåtgärder. Bland annat har man stängt stallet.

– Vi har bara haft öppet för de som har egna hästar och ridlärarna har varit här och tagit hand om ridskolehästarna. Man försöker begränsa hur mycket folk som rör sig i stallet så man inte tar med sig smittan någon annanstans, säger Sofia Arvidsson.

Hon berättar också att det är viktigt att man byter kläder när man varit i stallet och inga hästar tas in eller får lämna till anläggningen.

Ny hästen bakom smittan

De vet inte säkert hur hästarna blev sjuka men de har en misstanke.

– Det var en ny häst vi hade köpt som förmodligen hade med sig det. Den var inte sjuk själv. De kan bära på smittan utan att den har brutit ut men smitta andra så det är lite lurigt, säger Sofia Arvidsson.

Hon berättar att hon läst att det har varit en hel del hästar som drabbats av kvarka det senaste. Och att de nu kom så nära var tufft för klubben.

– Det är klart att man blir orolig. Jag har en egen häst i stallet som inte är så purung så det är klart att man blir orlig för hästarna och verksamheten. Det är inte så roligt att förlora hästar i en sjukdom.