Flaggan som al-Qaida använder hänger utanför en föreningslokal mitt i Göteborg. al-Qaida-anhängarna på bilden har en flagga där organisationsnamnet Jabhat al-Nusra finns med.
Flaggan som al-Qaida använder hänger utanför en föreningslokal mitt i Göteborg. al-Qaida-anhängarna på bilden har en flagga där organisationsnamnet Jabhat al-Nusra finns med.

Här hänger flaggan al-Qaida använder

Publicerad

Här hänger den flagga al-Qaida använder utanför en föreningslokal mitt i Göteborg.

Sedan terrorattackerna mot USA den 11 september 2001 har terrornätverket haft den svarta flaggan som en av sina symboler.

I stora delar av Mellanöstern är den en symbol för jihad-krigare och väcker avsky hos många offer till terrordåd.

– Det är färgen, den svarta, som är det viktiga här. Den symboliserar slag, strid, det är profeten Muhammeds stridsflagga, säger terrorexperten Magnus Ranstorp.

Flaggan hängde utanför en tvåvåningsbyggnad i området Bellevue i Gamlestan i östra delen av centrala Göteborg. Några timmar efter GT:s artikel togs den ner.

Huset ligger två kvarter från Bellevuemoskén som tidigare varit kritiserat för att de haft föreläsare med kopplingar till det somaliska terrornätverket al-Shabab, den grupp som låg bakom massmorden i köpcentret i Nairobi nyligen.

I det aktuella huset där den svarta flaggan nu hänger har Bosniska församlingen sina lokaler och den svarta al-Qaida-flaggan, även känd som "salafisternas svarta flagga" – hänger mellan Pakistans flagga och Sandzak-flaggan, som används i en provins på Balkanhalvön.

Men när GT.se kontaktar bosniska församlingens ansvariga är det svårt att få svar på vem som hängt upp den.

"Symboliserar slag, strid"

Bosniska församlingens kontaktperson säger att han inte vet något om det hela och hänvisar till församlingens ordförande – som i sin tur hävdar att han inte är ordförande och vägrar att kommentera saken.

Terrorexperten Magnus Ranstorp, knuten till försvarshögskolan, har tittat på bilder på flaggan som hänger på byggnaden i Göteborg. Han säger:

– Den här flaggan används av al-Qaida i olika former. Texten på flaggan är helt enkelt trosbekännelsen. Men det är färgen, den svarta, som är det viktiga här. Den symboliserar slag, strid, det är profeten Muhammeds stridsflagga.

Enligt Reuters betyder texten på flaggan: "Det finns ingen Gud förutom Allah, och Mohammed är hans budbärare" och somliga muslimer ser flaggan som profeten Muhammeds äkta flagga.

"Vanlig muslimsk flagga"

Det är även bosniska föreningen i Göteborg inne på – att flaggan är en religiös symbol. De uppger att den hängts upp för den stora Eid-festen som just nu pågår.

– Detta är en vanlig muslimsk flagga och vi har satt upp den bara för att det är Eid-fest, säger imamen Sejdulija Huskic på engelska när GT.se träffar honom vid församlingslokalen.

Men många människor uppfattar den som en al-Qaida-flagga, är ni medvetna om det?

– Det finns ingen som helst anledning till oro. Jag kan inte förstå att folk kopplar ihop den med al-Qaida, säger Sejdulija Huskic.

Ska ni ta ner flaggan?

– Ja, det gör vi när Eid-festen är över, säger imamen Sejdulija Huskic.

Men bara några timmar efter att GT.se publicerat artikeln om flaggan togs den ner. Vid 14-tiden plockades den bort.

Jihadkrigare runt om i världen har dock länge anammat samma flagga.

– Jag blir nyfiken på vad man vill signalera med att hänga upp den med den svarta färgen, säger terrorexperten Magnus Ranstorp.

Enligt Åke Sander, professor i religionsvetenskap, är det ingenting oroande med flaggan.

– Det är kontextberoende, den kan användas av många olika personer som vill olika saker. Sedan finns det ju också många olika varianter på salafister. Att vara salafist säger inget om din inställning till militanta aktiviteter.

Han menar att det är som med den svenska flaggan:

– Den används också olika, du är inte nazist bara för att du viftar med svenska flaggan, det kan lika gärna göras på en landskamp i fotboll.

Jimmy Fredriksson
Jimmy Fredriksson
Johanna Rapp
Johanna Rapp

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER