Här hänger flaggan al-Qaida använder

Flaggan som al-Qaida använder hänger utanför en föreningslokal mitt i Göteborg. al-Qaida-anhängarna på bilden har en flagga där organisationsnamnet Jabhat al-Nusra finns med.

Här hänger den flagga al-Qaida använder utanför en föreningslokal mitt i Göteborg.

Sedan terrorattackerna mot USA den 11 september 2001 har terrornätverket haft den svarta flaggan som en av sina symboler.

I stora delar av Mellanöstern är den en symbol för jihad-krigare och väcker avsky hos många offer till terrordåd.

– Det är färgen, den svarta, som är det viktiga här. Den symboliserar slag, strid, det är profeten Muhammeds stridsflagga, säger terrorexperten Magnus Ranstorp.

Flaggan hängde utanför en tvåvåningsbyggnad i området Bellevue i Gamlestan i östra delen av centrala Göteborg. Några timmar efter GT:s artikel togs den ner.

Huset ligger två kvarter från Bellevuemoskén som tidigare varit kritiserat för att de haft föreläsare med kopplingar till det somaliska terrornätverket al-Shabab, den grupp som låg bakom massmorden i köpcentret i Nairobi nyligen.

I det aktuella huset där den svarta flaggan nu hänger har Bosniska församlingen sina lokaler och den svarta al-Qaida-flaggan, även känd som "salafisternas svarta flagga" – hänger mellan Pakistans flagga och Sandzak-flaggan, som används i en provins på Balkanhalvön.

Men när GT.se kontaktar bosniska församlingens ansvariga är det svårt att få svar på vem som hängt upp den.

"Symboliserar slag, strid"

Bosniska församlingens kontaktperson säger att han inte vet något om det hela och hänvisar till församlingens ordförande – som i sin tur hävdar att han inte är ordförande och vägrar att kommentera saken.

Terrorexperten Magnus Ranstorp, knuten till försvarshögskolan, har tittat på bilder på flaggan som hänger på byggnaden i Göteborg. Han säger:

– Den här flaggan används av al-Qaida i olika former. Texten på flaggan är helt enkelt trosbekännelsen. Men det är färgen, den svarta, som är det viktiga här. Den symboliserar slag, strid, det är profeten Muhammeds stridsflagga.

Enligt Reuters betyder texten på flaggan: "Det finns ingen Gud förutom Allah, och Mohammed är hans budbärare" och somliga muslimer ser flaggan som profeten Muhammeds äkta flagga.

"Vanlig muslimsk flagga"

Det är även bosniska föreningen i Göteborg inne på – att flaggan är en religiös symbol. De uppger att den hängts upp för den stora Eid-festen som just nu pågår.

– Detta är en vanlig muslimsk flagga och vi har satt upp den bara för att det är Eid-fest, säger imamen Sejdulija Huskic på engelska när GT.se träffar honom vid församlingslokalen.

Men många människor uppfattar den som en al-Qaida-flagga, är ni medvetna om det?

– Det finns ingen som helst anledning till oro. Jag kan inte förstå att folk kopplar ihop den med al-Qaida, säger Sejdulija Huskic.

Ska ni ta ner flaggan?

– Ja, det gör vi när Eid-festen är över, säger imamen Sejdulija Huskic.

Men bara några timmar efter att GT.se publicerat artikeln om flaggan togs den ner. Vid 14-tiden plockades den bort.

Jihadkrigare runt om i världen har dock länge anammat samma flagga.

– Jag blir nyfiken på vad man vill signalera med att hänga upp den med den svarta färgen, säger terrorexperten Magnus Ranstorp.

Enligt Åke Sander, professor i religionsvetenskap, är det ingenting oroande med flaggan.

– Det är kontextberoende, den kan användas av många olika personer som vill olika saker. Sedan finns det ju också många olika varianter på salafister. Att vara salafist säger inget om din inställning till militanta aktiviteter.

Han menar att det är som med den svenska flaggan:

– Den används också olika, du är inte nazist bara för att du viftar med svenska flaggan, det kan lika gärna göras på en landskamp i fotboll.