Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Här handlar hon på Ikea efter mordet

Kvinnan står också åtalad för bedrägeri, grov stöld och framkallande av fara för annan.
Samma dag som hennes kollega hittas mördad besöker den misstänkta kvinnan Ikea och köper värmeljus och lakan.
Foto: Polisen
Klockan 09.51 gör den åtalade kvinnan en insättning på 9 750 kronor vid en bankomat i Uddevalla.
Foto: Polisen
Polis jobbar med fallet i september.
Foto: ROBERT BETZEHAG / RESCUE PHOTO
Åklagaren menar att avgörande bevisning för att binda kvinnan till brottet är det filmade besöket hon gör på en återvinningsstation, där hon dumpar blodiga kläder och skor.
Foto: Polisen

En kvinna i 40-årsåldern står åtalad misstänkt för mordet på en personlig assistent – sin egen kollega.

Övervakningsbilder och kontoutdrag visar hur kvinnan, samma dag som kollegan hittats mördad, shoppar på Ikea och köper hamburgare på McDonald's.

Själv nekar hon till alla anklagelser.

– Jag vill inte säga någonting, det här känns helt sjukt, säger den misstänkta kvinnan i det första polisförhöret efter att hon gripits, framgår i polisens förundersökning.

Vid 07-tiden på morgonen den 4 september förra året inkommer ett samtal till SOS Alarm från en adress i Trollhättan.

Larmoperatören frågar vad det är som har hänt.

– Vet inte. Det är blod överallt här. Ingen aning.

På golvet i bostaden ligger en man livlös. Under natten har han jobbat som personlig assistent till personen som bor i lägenheten – nu är mannen död. De sms som hans sambo brukar få från honom när han jobbar natt har inte kommit. När sambon vaknar ser hon att det sista meddelandet från honom kom 23.18.

Samtalet till SOS Alarm kommer från mannens kollega, som kommit till lägenheten för att byta av honom. I stället finner kollegan en mordplats.

Sms mellan den misstänkta kvinnan och hennes bekant, en dag efter att mannen hittats mördad.
Foto: Polisen

Står åtalad för mord på sin kollega

Dagen efter att mannen hittas död får en kvinna i 40-årsåldern ett meddelande från en bekant:

”Hej! Är det någon som jobbar hos (brukaren) som har dött?!”, skriver den bekanta, och fortsätter:

”Får du inte prata om det?”

”Har tystnadsplikt”, svarar kvinnan. 

I dag åtalades samma kvinna misstänkt för mordet på sin kollega.

Även hon jobbar som personlig assistent, för samma brukare. Hon är tidigare S-politiker, och 2018 kandiderade hon i valet till kommunfullmäktige. Hon har bland annat haft uppdrag som ersättare i en kommunal nämnd.

Polis och åklagare menar att det är hon som någon gång under natten mellan den 3 och 4 september hugger offret i bröstet och halsen.

Något som förmodligen är svårt att tro för de som möter henne samma dag som han hittas mördad.

Dagen efter att hon misstänks ha mördat en manlig kollega åkte kvinnan till McDonald's drive-in och köpte tre cheeseburgare.
Foto: Polisen
Klockan 10.20 åker kvinnan till Circle K, och köper en red bull och en varmkorv med ett bankkort.

Köpte värmeljus på Ikea

Klockan 05.06 fångas en maskerad person på en övervakningskamera vid en bankomat i Ljungskile. Ett uttag görs från kvinnans brukares bankkort, på 15 000 kronor. Polisen misstänker att det är den nu åtalade kvinnan som gömmer sig bakom den uppdragna luvan.

Klockan 09.51 gör hon en insättning på 9 750 kronor vid en bankomat i Uddevalla.

Klockan 10.20 åker kvinnan till Circle K, och köper en red bull och en varmkorv med ett bankkort.

På eftermiddagen, vid 14.39, gör hon ett till inköp. På Ikea köper hon lakan av modellen ”Dvala”, och värmeljus.

Och sedan, vid 15-tiden, tre cheeseburgare och en coca-cola på McDonald's i Överby, i Trollhättan.

Men det är det hon gör dagen efter som ska bli avgörande för polisens misstankar mot henne. Då hon fångas på övervakningsfilmen från en sopstation, och kastar saker hon haft med sig i sin bil.

– Avgörande i bevisningen är att hon på lördagen efter gärningen slängde blodiga skor, strumpor och handskar på en återvinningscentral i Uddevalla. Det fångades på övervakningskamera och polisen fick tag i föremålen. En analys av NFC visar att blodet på föremålen kom från den mördade mannen i lägenheten, berättar åklagare Daniel Edsbagge.

Daniel Edsbagge är åklagare i målet.
Foto: ANDERS YLANDER / ANDERS YLANDER GT/EXPRESSEN

”Det här känns helt sjukt”

Kvinnan grips i sin lägenhet den 6 september. Samma dag delges hon misstanke om mord.

– Vad är din inställning till brottsmisstanken? frågar förhörsledaren.

– Att jag inte har gjort det, säger kvinnan.

– Jag vill inte säga någonting, det här känns helt sjukt.

Under tidens gång riktas fler misstankar mot henne. Hon misstänks för grov stöld, efter misstanke om att hon tagit sin brukares plånbok, bankkort och telefon. Hon misstänks också för bedrägeri, efter uttaget i Ljungskile. Och slutligen misstänks hon för framkallande av fara för annan, för att ha utsatt brukaren för livsfara genom att ta livet av dennes personliga assistent.

I dag är hon åtalad för samtliga av de misstankarna. Det hela tycks, enligt både polis och åklagare, ha sin bakgrund i den misstänktas behov av pengar.

– Till att börja med är det ett ekonomiskt motiv att komma över brukarens kontokort och ta ut pengar på det. Hon har flyttat pengar mellan konton när hon är på brottsplatsen. Det är nog grundmotivet, att hon är i ekonomisk knipa då hon har ett spelberoende. Varför det slutar i den här handlingen är svårt uttala sig om, säger Claes Brovall, kriminalinspektör och utredare i fallet.

En åsikt som delas av åklagare Daniel Edsbagge. Men varför det skulle sluta i att en personlig assistent bragdes om livet den 4 september, vet inte heller han.

– Det förmodade skälet till att hon varit i lägenheten är att komma över tillgångar från brukarens konto. Men varför hennes kollega skulle mördas, det har vi inget svar på. 

Var på brottsplatsen – men nekar till brott

Själv nekar kvinnan till alla brottsanklagelser. I polisförhör berättar hon en historia som för förhörsledaren förefaller ”lite dåraktig”. Hon medger att hon varit på brottsplatsen, men hävdar att hon tvingats dit av två män som krävt henne på pengar, och att det är en av dem som mördat offret. 

– De skulle kräva in det från NN (brukarens), från hennes konton. Och de här männen dödar honom framför ögonen på min huvudman. Hon förnekar grov stöld, framkallande av fara för annan och bedrägeri. Hon medger att hon plockat ut pengar från bankomaten men att hon tvingades agera så av männen, säger hennes advokat, Per Åke Kvarnström.

Men i brukarens lägenhet har inga spår efter fler personer än den misstänkta kvinnan kunnat hittas.

– Brottsplatsundersökningen visar att det bara varit en person på den aktuella brottsplatsen, hela utredningen visar att det bara varit en person på platsen. Jag tycker att jag kan motbevisa hennes berättelse om okända män som inte kan presenteras närmare eller något annat som gör att man kan höra någon person, säger Daniel Edsbagge.