Här Gore Al på tomgång

Här står Nobelpristagaren Al Gores inhyrda Volvo med motorn på.
Foto: LENNART REHNMAN

GÖTEBORG. Al Gore höll ett föredrag på Handels i Göteborg om sin kamp mot klimatutsläppen. 

Utanför stod hans bil - på tomgång - i minst 20 minuter. 

- Jag ger inga intervjuer, säger han när GT:s reporter konfronterar honom.

USA:s tidigare vicepresident Al Gore mottog Nobels fredspris 2007 för sin kamp med att skapa opinion kring global uppvärmning.

Vägrar att svara

 I går gjorde han en blixtvisit i Göteborg för att delta i ett utsålt seminarium på Handelshög-skolan. Föredraget handlade om hållbar utveckling och kapitalismens ansvar i kampen mot koldioxidutsläpp.

 Men utanför föreläsningssalen stod motorn på på Al Gores bil - en Volvo S80 från en lokal limousinservice - i över 20 minuter.

 Gränsen för tomgångskörning i Göteborgs kommun ligger på maximalt en minut.

 Efteråt vägrar Gore att svara på några frågor om miljömissen.

 - Jag ger inga intervjuer, säger han.

 Inför sina framträdanden brukar han uppmana publiken att ta sig dit med lokaltrafik, cykel eller "andra klimatvänliga transportmedel".

 Inne i Malmstensalen i Göteborg sa han:

 - Med en vanlig biltur skulle vi komma upp till ozonskiktet på ett par minuter. Det är svårt att förstå vilket skört hölje som skyddar mänskligheten och den här planeten. Därför är det väldigt viktigt att vi börjar ta de här problemen på allvar.

Två limousiner 2008

 Al Gore har tidigare kritiserats för att han inte lever som han lär. I juli 2008 höll han ett tal i Washington DC om växthuseffekten - utanför stod hans två limousiner på tomgång under hela det 90 minuter långa mötet.

FAKTA

Regler för tomgångskörning


Tillåtet i max en minut.
Orsak:
Tomgångskörning kan ge hälsoproblem på grund av de giftiga avgaserna. Ska särskilt undvikas om bilen är kall eftersom avgaserna då är som giftigast. Om brott mot regeln kan konstateras kan händelsen komma att polisanmälas och utredas.