Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Volvo-personalen gör skyddsvisir

Se filmen inifrån Volvofabriken: Hör producerars tusentals skyddsvisir
Under fredagen togs runt 500 skyddsvisir fram som ett första test i Tuvefabriken. På måndag drar den riktiga produktionen igång.Foto: HENRIK JANSSON
Ritningen över visiren.Foto: HENRIK JANSSON
Gerald Abellaneda ställer upp.Foto: HENRIK JANSSON
Foto: HENRIK JANSSON

Här produceras skyddsvisir på Volvo lastvagnars stängda fabrik i Tuve.

Permitterade Volvo-arbetare ställer upp som frivilliga i coronakrisen för att hjälpa vårdpersonal.

– Nu har vi material för att tillverka runt 18 000 skyddsvisir, säger Gunnar Brunius, ansvarig fabrikschef.

För några veckor sedan permitterades runt 45 000 anställda på AB Volvo – alltså Volvo lastvagnar – och Volvo Cars, och fabrikerna stannade på grund av coronavirusets utbrott. 

Då fick Jenny Westermark, kundanpassningschef på Volvo lastvagnars fabrik i Tuve på Hisingen i Göteborg, en idé om att börja tillverka skyddsvisir till vårdpersonal i stället för att bara gå hemma.

Hon tog hjälp av sin make Henrik. Han är designchef på företaget Daphne Technology, med huvudkontor i Schweiz. Tillsammans med kollegan Sami Jelassi, projektledare på företaget, tog de fram en design för ett skyddsvisir i PETG-plast.

– Vi har under veckan använt alla våra resurser på Sverigekontoret i Göteborg på detta. Våra grannar är läkare och har berättat att det har funnits materialbrist inom vården och då kikade vi på möjligheterna att producera detta på Volvo, säger Henrik Westermark, och fortsätter:

– Designen är gjord med material som är lättillgängliga inom svensk handel och med så få komponenter att de är väldigt lätta att tillverka. Designen är godkänd av Västra Götalandsregionen och en testkörning görs i dag (läs: fredag) på Volvos fabrik.

Henrik Westermark visar hur visiret ser ut.Foto: HENRIK JANSSON
Visiret.Foto: HENRIK JANSSON
Gunnar Brunius, ansvarig fabrikschef.Foto: HENRIK JANSSON
Volvo lastvagnar i Tuve i Göteborg.Foto: HENRIK JANSSON

Material för 18 000 visir

Ja, för under fredagen togs runt 500 skyddsvisir fram som ett första test i Tuvefabriken. Ett 15-tal medarbetare fanns på plats.

– Det är jättekul och fantastiskt att vi kan bidra till samhället nu när det ändå står still. Om allt går bra så kör vi på från och med måndag. Då räknar vi med att få ut runt 2 000 per dag, säger Gunnar Brunius, ansvarig fabrikschef.

Det enda som kan hindra produktionen är brist på material, men än så länge är det lugnt.

– Nu har vi material för att tillverka runt 18 000 skyddsvisir och vi kommer leverera och transportera ut dem till Västra Götalandsregionen. Dessa skyddsvisiren bjuder vi på och tar inte betalt för, säger Gunnar Brunius.

Jenny Westerman.Foto: HENRIK JANSSON
Henrik Jansson och Maria Blom gör skyddsvisir.Foto: HENRIK JANSSON
Sami Jelassi och Henrik Westermark.Foto: HENRIK JANSSON
Jenny Westermark visar upp skyddsvisiret.Foto: Privat

 

LÄS MER: Hit vänder du dig med dina frågor om corona

 

LÄS MER: 5 experter svarar: Då kan coronakaoset vara över 

 

LÄS MER: Ställa in resor på grund av corona – så funkar det