Laura Rydström med dottern Ofelia, 3 höll sig till pulkabacken. Foto: Anders YlanderLaura Rydström med dottern Ofelia, 3 höll sig till pulkabacken. Foto: Anders Ylander
Laura Rydström med dottern Ofelia, 3 höll sig till pulkabacken. Foto: Anders Ylander
14-åriga Victor Pilgren planerar en heldag på Alebacken. Foto: Anders Ylander14-åriga Victor Pilgren planerar en heldag på Alebacken. Foto: Anders Ylander
14-åriga Victor Pilgren planerar en heldag på Alebacken. Foto: Anders Ylander
Paula Lemsjö med sonen Ossian, 7 år Foto: Anders YlanderPaula Lemsjö med sonen Ossian, 7 år Foto: Anders Ylander
Paula Lemsjö med sonen Ossian, 7 år Foto: Anders Ylander

Här gillas det kalla vädret: "Superkul!"

Publicerad

Snön är kommen! I alla fall den konstgjorda.

På skidanläggningen i Ale faller snön. Snökanonerna sattes i gång i lördags och under onsdagen anlände ett runt tusen personer till de nyöppnade backarna, förväntansfulla.

– Det är superkul! Det här vill man ju hemskt gärna sponsra, säger skidåkaren Paula Lemsjö.

Alebacken är den enda anläggningen i hela Västsverige som bjuder på både skid- och pulkabackar. Klungor av människor åker varje år dit för att slira sig ner för skidbackarna och på onsdagen öppnades anläggningen upp för första gånge denna vinter.

– Nu åker vi! ropar mamma Paula Lemsjö till sonen Ossian, framför henne i skidbacken.

Så länge det är minusgrader håller backarna öppet och pengarna som kommer in går enbart till skidbackarna. Det som personalen själv kan få är inte något en blir rik på - men varm.

– Vi kanske efter ett par år får en jacka med vårt namn på. Då blir man stolt, säger Jan Rohdén, ordförande för den ideella föreningen Alebacken.

I den bortre backen glider Victor Pilgren, 14, ner i hög hastighet på snowboarden - och slirar över en låda i backen. Trots det tycker han att det är lite skrämmande att åka över gupp och uppbyggnader.

– Det roligt att utmana sig själv, och så är det skönt att åka snowboard.

Planen är att vara här hela dagen med kompisarna, och han hoppas på ännu fler uppbyggnader för att trixa i backen.

"Det här är helt fantastiskt"

De senaste åren har Alebacken flera förändringar. En ny pulkabacke har tillsatts - såväl som både större parkering och flera lampor och snökanoner.

En som har sett förändringen är Laura Rydström, som berättar att Alebacken nu är bättre än innan då den är barnvänligare än tidigare. Laura kom precis hit tillsammans med dottern Ofelia.

– Jag är så här många år! säger 3-åriga Ofelia och höjer hela tumvanten i luften för att visa innan hon greppar tag i pulkasnöret igen.

Annelie Hellenius instruerar för gudsonen Elias Nordberg, 10, hur svängarna ska forma sig i den tjocka snön. För Elias är det en av de första gångerna i backen.

– Det här är helt fantastiskt, det är ju så nära och bra så man kan öva innan man kanske åker någon annanstans, säger Annelie Hellenius.

Josefine Olausson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER