Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Här ger HVB-personalen lapdance till minderårig

Kvinnan dansar sexuellt över dem minderårige.
Foto: Privat
Två personer har stängts av efter spritfesten.
Foto: Privat

I en lägenhet i Åmål festas det. Alkohol dricks, folk kräks och det dansas, enligt SVT Nyheter Väst. På festen finns personal från ett HVB-hem – och en minderårig person från hemmet. 

På en film ser man hur en ur personalen ger ungdomen en lapdance. 

– Det är självklart beklagligt. Att hålla en privat och professionell relation är väldigt viktigt, säger Linda Björk, enhetschef i Åmåls kommun. 

Det är SVT Nyheter Väst som avslöjade hur festen i lägenheten ska ha utspelat sig. 

Enligt uppgifter som de tagit del av ska flera personer som är anställda på ett HVB-hem i Åmåls kommun ha befunnit sig på festen. På samma fest ska en minderårig person, som var boende på hemmet, också ha befunnit sig.

Det ska ha varit en vild fest med alkohol, dans, sönderslagna bord och spya, enligt SVT. 

– Det är självklart beklagligt. Att hålla en privat och professionell relation är väldigt viktig, säger Linda Björk, enhetschef i Åmåls kommun.

Får en lapdance av personalen

På en film som är tagen från festen, ser man hur en ur personalen ger en minderårig person en intim lapdance. 


LÄS OCKSÅ: Inledde förhållande med asylsökande 


– När informationen kom in till mig som chef så kallades medarbetarna in till mig, tillsammans med personalavdelningen och förvaltningschefen. De  som varit delaktiga stängdes av samma dag, säger Linda Björk.

En kvinna som ska ha varit delaktig sa sedan upp sig via telefon när Linda Björk började ställa frågor.  En annan person som varit delaktig kallades in på möte och stängdes av. Ingen av dem har återvänt till HVB-hemmet. 

Ungomen som varit på festen bor kvar på boendet och man har enligt Linda Björn haft kontakt med personens representant och sociala myndigheter.

– Vi är här för att stötta och hjälpa till i vardagen. De har gått igenom väldigt stora processer. Det är självklart beklagligt, säger Linda Björk. 

"Har väldigt god koll" 

Enligt Linda Björk så har en Lex-Sarah anmälan inletts och den kommer att skickas till IVO, Inspektionen för vård och omsorg. 

Till SVT säger Maria Björklund, enhetschef vid IVO, följande efter att ha sett filmen:

– Det här är inte okej, så klart. Att personal har ett sådant förhållningssätt till barn som de jobbar med, det ser inte professionellt ut.

Personalen som rekryteras till HVB-hemmet genomgår, enligt Linda Björk, en rad med utbildningar och handledning för att detta inte ska inträffa. 

– Vi är väldigt trygga med att personalgruppen i helhet har väldigt god koll vad som är okej och inte okej i sin yrkesroll, säger Linda Björk. 

"Löpande samtal" 

Någon kontroll, för att kunna upptäcka den här typen av händelsen finns inte.  

– Vi kan inte kontrollera mer än att vi har en kontinuerlig dialog med medarbetare. Sen har vi löpande veckosamtal med våra ungdomar och har förhoppningen att de är trygga och bekväma i samtal med medarbetare, att de kan berätta om någonting händer, säger Linda Björk. 


LÄS OCKSÅ: Smuts och mögel på HVB-hemmen


Det ska även enligt SVT finnas uppgifter på att detta inte är den enda sexuella relationen som inletts på HVB-hemmet. 

Enligt Linda Björk är det här fallet med videon, det första som har nått henne angående nära relationer mellan personal och ungdomar. 


Läs GT i vår nyhetsapp. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.