Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Här ger barnen kramar och godis till tiggaren

Barnen kom ut ur butiken med nyinköpta godispåsar. De stannade till vid en tiggare och gav honom sina pengar, berättar Julia Mjörnstedt som såg händelsen utanför matbutiken. Foto: Julia Mjörnstedt
Ung cancer-profilen Julia Mjörnstedt blev vittne till händelsen. Hon berättar att hon satt i sin bil och grät efteråt. "Det var inte själva pengarna, utan att det var så naturligt för barnen att göra det som var så himla fint", säger hon till GT.se. Foto: Amelie Herbertsson

Fyra barn hade köpt lördagsgodis i en matbutik i Kungsladugård i Göteborg. Utanför stannade de till vid en tiggande man.

De gav honom pengar, godis och kramar – och en puss.

Julia Mjörnstedt, generalsekreterare Ung Cancer, hyllar nu välgörarna på Instagram.

– Det var väldigt vackert för mig att se, säger hon.

Det givmilda ögonblicket utspelade sig under lördagseftermiddagen. Julia Mjörnstedt såg barnen, som hon tror är mellan tre och sex år, komma ut ur matbutiken med nyinköpta godispåsar.

– De måste ha bott i närheten, det var ingen vuxen med dem. De stannade vid den här mannen, han brukar sitta där, och de gick fram till honom och öppnade sina små portmonnäer, säger hon.

En och en tömde barnen sina resterande pengar i mannens mugg.

– Och sedan böjde de sig fram och gav honom var sin kram och sedan fick han smaka på deras godis, och det var en som böjde sig fram och pussade honom på kinden, säger Julia Mjörnstedt.

Därefter log flickorna mot varandra och gick vidare.

– Det var väldigt vackert för mig och se. Jag känner igen personerna som brukar sitta där utanför butiken och de flesta människor går bara förbi eller muttrar någonting.

Julia Mjörnstedt berättar hur hon grät en skvätt i sin bil efteråt.

"Jag sitter och bölar i bilen och tänker att framtiden är ljus. Tack livet för barnen. Tack", skriver hon på Instagram.

"Blödig och jätterörd"

– Nu är jag småbarnsförälder själv, så jag blir helt blödig och jätterörd. Jag kommer även från Almedalen där rasism har diskuterats flitigt. Då var det fint att komma hem och se hur enkelt det är att visa att man bryr sig. Det känns nästan patetiskt att diskutera det med vuxna, som borde förstå bättre, när man ser så små barn som har fattat, säger hon och fortsätter:

– Det var inte själva pengarna, utan att det var så naturligt för barnen att göra det som var så himla fint. Det fick mig att tänka till lite.

 

Vet du mer om händelsen? Hör av dig till GT. Mejla 71717@gt.se