Barnen kom ut ur butiken med nyinköpta godispåsar. De stannade till vid en tiggare och gav honom sina pengar, berättar Julia Mjörnstedt som såg händelsen utanför matbutiken. Foto: Julia MjörnstedtBarnen kom ut ur butiken med nyinköpta godispåsar. De stannade till vid en tiggare och gav honom sina pengar, berättar Julia Mjörnstedt som såg händelsen utanför matbutiken. Foto: Julia Mjörnstedt
Barnen kom ut ur butiken med nyinköpta godispåsar. De stannade till vid en tiggare och gav honom sina pengar, berättar Julia Mjörnstedt som såg händelsen utanför matbutiken. Foto: Julia Mjörnstedt
Ung cancer-profilen Julia Mjörnstedt blev vittne till händelsen. Hon berättar att hon satt i sin bil och grät efteråt. "Det var inte själva pengarna, utan att det var så naturligt för barnen att göra det som var så himla fint", säger hon till GT.se. Foto: Amelie HerbertssonUng cancer-profilen Julia Mjörnstedt blev vittne till händelsen. Hon berättar att hon satt i sin bil och grät efteråt. "Det var inte själva pengarna, utan att det var så naturligt för barnen att göra det som var så himla fint", säger hon till GT.se. Foto: Amelie Herbertsson
Ung cancer-profilen Julia Mjörnstedt blev vittne till händelsen. Hon berättar att hon satt i sin bil och grät efteråt. "Det var inte själva pengarna, utan att det var så naturligt för barnen att göra det som var så himla fint", säger hon till GT.se. Foto: Amelie Herbertsson

Här ger barnen kramar och godis till tiggaren

Publicerad

Fyra barn hade köpt lördagsgodis i en matbutik i Kungsladugård i Göteborg. Utanför stannade de till vid en tiggande man.

De gav honom pengar, godis och kramar – och en puss.

Julia Mjörnstedt, generalsekreterare Ung Cancer, hyllar nu välgörarna på Instagram.

– Det var väldigt vackert för mig att se, säger hon.

Det givmilda ögonblicket utspelade sig under lördagseftermiddagen. Julia Mjörnstedt såg barnen, som hon tror är mellan tre och sex år, komma ut ur matbutiken med nyinköpta godispåsar.

– De måste ha bott i närheten, det var ingen vuxen med dem. De stannade vid den här mannen, han brukar sitta där, och de gick fram till honom och öppnade sina små portmonnäer, säger hon.

En och en tömde barnen sina resterande pengar i mannens mugg.

– Och sedan böjde de sig fram och gav honom var sin kram och sedan fick han smaka på deras godis, och det var en som böjde sig fram och pussade honom på kinden, säger Julia Mjörnstedt.

Därefter log flickorna mot varandra och gick vidare.

– Det var väldigt vackert för mig och se. Jag känner igen personerna som brukar sitta där utanför butiken och de flesta människor går bara förbi eller muttrar någonting.

Julia Mjörnstedt berättar hur hon grät en skvätt i sin bil efteråt.

"Jag sitter och bölar i bilen och tänker att framtiden är ljus. Tack livet för barnen. Tack", skriver hon på Instagram.

"Blödig och jätterörd"

– Nu är jag småbarnsförälder själv, så jag blir helt blödig och jätterörd. Jag kommer även från Almedalen där rasism har diskuterats flitigt. Då var det fint att komma hem och se hur enkelt det är att visa att man bryr sig. Det känns nästan patetiskt att diskutera det med vuxna, som borde förstå bättre, när man ser så små barn som har fattat, säger hon och fortsätter:

– Det var inte själva pengarna, utan att det var så naturligt för barnen att göra det som var så himla fint. Det fick mig att tänka till lite.

 

Vet du mer om händelsen? Hör av dig till GT. Mejla 71717@gt.se

Joakim Magnå
Joakim Magnå

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER