Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Här går mördaren runt med svärdet

<p>Här är bilden på mördaren i skolan.</p>
Två personer mördades i den attacken på skolan. Foto: Anna-Karin Nilsson

TROLLHÄTTAN. Här är nya bilden inifrån skolan.

Anton Lundin Pettersson med ett blodigt svärd efter attacken på Lavin Eskandar, 20.

– Han marscherade som en militär i korridoren, säger kriminalinspektör Thord Haraldsson.

Den kusliga bilden visar svärdmördaren Anton Lundin Pettersson, 21, med sitt blodiga vapen inne i en av korridorerna på Kronans skola i Trollhättan, bara minuter efter att han misstänks ha mördat sitt första offer, elevassistenten Lavin Eskandar - som enligt vittnen dödades när han försökte stoppa attentatet och rädda andra elever.

– Lavin skrek ”Spring” åt eleverna, säger ett vittne.

När elevassistenten kom fram för att övermanna gärningsmannen blev han slagen med svärdets baksida och sedan huggen, enligt vittnen.

– Han är en hjälte som räddade oss, säger eleven.

På bilden syns hur gärningsmannen går längs elevskåpen i jakt på nya offer.

Ljushyade elever blev inte offer

I en övervakningsfilm som polisen kommit över har man gjort flera iakttagelser som styrker uppgiften att attacken ska ses som ett hatbrott med rasistiska förtecken. Bland annat gjorde gärningsmannen ett urval bland dem han mötte. Några ljushyade elever som ville ta ett foto tillsammans med honom lämnades oskadda och de fick ta sin bild. Mörkhyade personer blev i stället attackerade.

Expressen har med föräldrarnas tillstånd pratat med en av de elever som poserade med mördaren. De visste då inte vad som hänt utan trodde att någon på skolan klätt ut sig inför halloween. En av eleverna frågade om att få ta en bild med honom och Anton Lundin Pettersson nickade att det var okej. Direkt efter att bilden togs kom en 41-årig lärare ut och sa enligt eleverna:

– Vad håller du på med? Ta av dig masken.

Läraren höggs i bröstet

I nästa stund höggs läraren i bröstet med svärdet. Under gårdagen flyttades den kritiskt skadade läraren till Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg för att få avancerad specialistvård.

Även två 15-åringar attackerades. En av dem, Ahmed Hassan, dog och den andre vårdas på Norra Älvsborgs Länssjukhus.

I går höll polisen en presskonferens där man avslöjade fler detaljer kring attacken.

– Vi har sett hur han pratade med ljushyade personer som han träffade och vi har även sett vad som hände med de som hade mörkare hy, säger kriminalinspektör Thord Haraldsson och tillägger att även andra fynd styrker uppgiften att dådet var planerat.

Polisen hittade brev

Vid en husrannsakan i gärningsmannens bostad har polisen hittat ett brev.

– Där har vi påträffat bland annat en handling som pekar på att händelsen var planerad och ett hatbrott, säger Thord Haraldsson.

– Han marscherade som en militär i korridoren, säger Thord Haraldsson och tillägger:

– Visst pekar det åt nazisthållet.

I går framkom också uppgifter om hur Anton Lundin Pettersson lurat sin arbetsgivare för att kunna utföra dådet.

Gärningsmannen var till vardags praktikant på ett industriföretag i Trollhättan. Han ska ha varit där i sex veckor och haft en handledare.

Beskrivs som tillbakadragen

Kolleger har beskrivit honom som tystlåten och tillbakadragen.

En kollega berättar att gårdagen skulle ha varit den sista dagen på praktiken för Anton Lundin Pettersson. Men i stället för att komma till jobbet som vanligt, hade han meddelat sina chefer att han behövde vara ledig.

– Han hade sagt att han skulle till tandläkaren, säger en kollega.

I stället för att komma till arbetet tog han sig till Kronans skola. Där utförde han sitt attentat som kom att kräva två dödsoffer innan han själv föll offer för polisens kulor.